Hlavní obsah

Pitný režim při hubnutí? Poradíme!

Foto: Thinkstock

Při hubnutí nezapomínejte na pitný režim!Foto: Thinkstock

Reklama

Zhubnout znamená změnit životní styl. Kromě jídelníčku a pravidelného pohybu, ke kterému vás vedeme prostřednictvím pondělních cvičících videí, je třeba zaměřit se i na pitný režim. Jaké množství tekutin byste měli vypít, aby tělo dobře spalovalo? A jak je to s pitným režimem při sportu? To vše nám objasní výživový poradce a „šéf“ Hubnoucího komanda Petr Havlíček.

Článek

Patříte k těm, co s pitím mají problém? Když ho vyřešíte, možná se budete divit, jak pěkně půjdou kilogramy dolů! Vysvětlíme vám, proč je pitný režim důležitý a jak správně dodávat tělu tekutiny!

Proč musíme pít a kolik je dost?

Pracujete-li v kanceláři nebo máte sedavé zaměstnání, je váš denní obrat tekutin zhruba dva až tři litry. Pokud cvičíte, můžete přijít o dalších půl litru až tři litry, které vypotíte. Kolik to nakonec bude, určuje druh fyzické aktivity a její intenzita, zvolené oblečení, jaké jsou momentální klimatické podmínky a stav vašeho těla (fyziologické vlastnosti člověka). Za den byste měli minimálně vypít asi 3 dcl na každých 10 kilogramů své hmotnosti. Držte se pravidla: Ani málo, ani moc! Nepouštějte se do žádného extrémního příjmu tekutin. Zbytečně tím přetěžujete ledviny.

Jak správně pít

Pitný režim je důležitý nejen při hubnutí, ale i pro zdraví a správné fungování organismu. Jaké zásady byste měli dodržovat?

  • Nejdůležitější je pravidelný příjem tekutin v průběhu celého dne.
  • Nesnažte se vypít dva litry naráz, ale malé dávky a často.
  • Je třeba se napít, i když zrovna nemáte žízeň. „Zvláště nebezpečné může být riziko dehydratace, a to u dětí a starších osob. Když už se žízeň dostaví, tělo už volá o pomoc. I ztráta tekutin okolo 1 procenta tělesné hmotnosti znamená pro organismus velkou zátěž a musíte ji dohánět,“ upozorňuje výživový poradce Petr Havlíček.

Foto: ThinkstockDžusy z ovoce raději řeďte vodouCo je povoleno?

Když už víte, jak správně pít, je třeba si říci i co pít. Vyhněte se nadměrnému příjmu minerálních vod, přeslazených nápojů, alkoholu a podobně. Nejvhodnější je čistá pramenitá voda, která by měla tvořit největší podíl tekutin v průběhu vašeho dne. „Doporučuji jednu z nejkvalitnějších vod na českém trhu Horský pramen," radí Petr Havlíček. Čistou vodu můžete ochutit kapkou čerstvého citronu. Lehce kyselá příchuť stimuluje další příjem tekutin. Povolené jsou i bylinné či ovocné čaje. Doporučují se i čerstvě vymačkané džusy (jak z ovoce, tak ze zeleniny), ale dejte si pozor, bývají také zdrojem kalorií, na které se často rádo zapomíná. Čerstvý džus je dobré zředit vodou. I když jsou čaje povolené, nepřehánějte to obzvláště s tím černým nebo zeleným a i velké množství kávy není ono.

Často se debatuje i o sycenných nápojích. U citlivých jedinců mohou dráždit zažívací trakt a mohou způsobovat nevolnost. Z tohoto důvodu je lepší se jim vyhýbat. Nepřípustné jsou při fyzické aktivitě. Nezapomeňte, že tekutiny můžete do těla dostat i pomocí potravin. Výborný je třeba vodní meloun, rajče a podobně.

Jak a proč pít při sportu?

Dostatečný přísun tekutin během zátěže vám současně pomůže podpořit výkon a nebudete se cítit tak rychle unavení. Během fyzické aktivity dochází v pracujících svalech k velké produkci tepla (10krát až 20krát více než v klidu). Tohle odpadní teplo je důležité z těla odvádět pryč pocením. A pot ochlazuje povrch vašeho těla. Když mu nedodáte v daný okamžik dostatek tekutin, může dojít k přehřátí, v horších případech dokonce až ke kolapsu, který může ohrozit váš život.

Jaké je správné množství? Za hodinu zátěže byste měli do sebe dostat minimálně půl litru tekutin. Říká se, že byste měli vypít 150% toho, co během zátěže vypotíte. Pro příklad: Během jedné lekce aerobiku vypotíte minimálně půl litru tekutin. Měli byste tedy doplnit asi 750ml tekutin. Když to nestihnete během zátěže, dožeňte to po skočení vaší aktivity. Vyzkoušet si to můžete v praxi s naším dalším pravidelným videem zde, kde se „drsňák“ Robin zaměřil na rýsování bříška.

Foto: Thinkstock

Nezapomínejte pít i v práciFoto: Thinkstock

Voda, nebo sportovní nápoj?

Častou otázkou je, zda pít čistou vodu, nebo sportovní nápoj. „To není tak jednoduché říci. Záleží to na tom, jak často sportujete, jaké aktivitě se věnujete a podobně. Pokud ale sportujete dvakrát až třikrát týdně zhruba hodinu a vaším cílem je redukce hmotnosti nebo zlepšení vašeho zdravotního stavu, pak je pro vás ideálním pitným režimem CARNITIN DRINK, “ objasňuje Petr Havlíček. Pokud se ale věnujete intenzivnější fyzické aktivitě (tréninky jsou delší a častější) a vašim cílem je zvýšení výkonnosti či příprava na nějaký závod, zvolte raději speciální sportovní nápoj. Pokud se chystáte sportovat, nezapomínejte, že nejen během aktivity, ale i před a po ní potřebuje tělo tekutiny! Hlídejte si jejich příjem a uvidíte, že se budete cítit mnohem lépe.

Tip na závěr. Pokud chcete během cvičení podpořit spalování tuků, vyzkoušejte CARNITIN DRINK. Jde o speciální nápoj s lehkou svěží chutí a je zcela bez cukru. Díky obsahu L-Carnitinu vám během zátěže pomůže spalovat tuky, a tím zefektivní váš trénink.

Ještě trochu tápete a nevíte si rady se svým úbytkem váhy? Zeptejte se našich členů Hubnoucího komanda ve speciální poradně zde. Přejeme, ať jste s každým douškem o pár deka lehčí a usměvavější!

Reklama

Související témata:

Načítám