Článek
Pokud jste ještě neměli tu čest, seznamte se s tureckými vejci: jogurt s koprem a česnekem, na něm posazená ztracená vejce a to celé zalité rozpuštěným máslem či olejem s trochou chilli a uzené papriky. Je to jídlo, které díky spoustě bílkovin dodá po ránu tu správnou energii, fantasticky chutná, není nijak náročné na přípravu a ještě skvěle vypadá. Teď už to víme, ale dlouho jsme to netušili, protože naše evropská snídaňová tradice vypadá jinak. Jsme zvyklí snídat vejce i jogurt, ale většinou ne dohromady. Tak proč jsme s tím začali?
Žijeme jinak
Protože v posledních letech mnohem víc a častěji snídáme venku. Chleba s máslem narychlo zhltnutý u kuchyňské linky jsme vyměnili za omeletu nebo vejce Benedikt v kavárně na rohu. Samozřejmě, ne všichni. Ale snídaňový trend se týká tolika lidí, že se to výrazně propsalo do proměn gastronomické scény. Kavárny a bistra se na snídaně zaměřují stále více a důkladněji, protože je po nich poptávka.
Ta souvisí se změnou životního stylu, na němž se podepsalo i izolované covidové období. Stále více lidí pracuje na volné noze nebo využívá home office, tím pádem si sami určují, jak bude vypadat jejich pracovní rytmus. Začít den snídaní venku je velmi dobrá varianta. Není v tom jen „zpovykanost“, ale i přirozená potřeba sociálního kontaktu: když pracujete z domova nebo jednoduše jako samostatná jednotka, potřebujete se čas od času s někým vidět a probrat nejen pracovní otázky. A snídaně - tedy doba, kdy jsou děti v institucích - je pro to ideální příležitost.
Dostupný luxus
Z víkendových brunchů se stal zase velmi vyhledávaný rodinný nebo přátelský rituál. Zatímco dříve se lidé v restauracích scházeli hlavně na večeře, dnes raději zajdou v neděli na snídani či brunch. Důvod? Je to dostupný luxus, který splní účel setkání úplně stejně, jen za méně peněz než večeře. Ne že by se na večeře přestalo chodit, jen se ručička na vahách posunula víc směrem ke snídaním.
Také je tu nezanedbatelný aspekt toho, že chceme jíst zdravě nebo alespoň zdravěji. Takže vydatněji se nasnídat je mnohem lepší než se nacpat večer. A pak tu hraje roli ještě taková „drobnost“, která je v době sociálních sítí hodně zásadní: snídani za vlídného dopoledního světla mnohem snáz a lépe vyfotíte než večeři v přítmí a pod umělým osvětlením.
A do téhle atmosféry vstoupila na scénu turecká vejce. Vybavuju si dost přesně, jak jsme je asi před pěti roky fotili do magazínu F.O.O.D., který jsem tehdy vedla. Zařadit právě tohle jídlo mezi snídaňové recepty byl nápad naší fotografky Šárky Babické, která žila léta v Londýně a dobře znala tamní scénu, turecká vejce tam frčela. Tady je neznal skoro nikdo. Když jsem v červenci 2022 otvírala své bistro v Českém Krumlově, věděla jsem, že turecká vejce budou rozhodně na menu. Zprvu vůči nim byli hosté nedůvěřiví, nejčastěji se ptali, „jak moc jsou ta turecká vejce pikantní“. Odpovídala jsem, že „tak akorát“, je to skvěle vymyšlené jídlo, v němž jogurt tlumí kapsaicin (látka zodpovědná za pálivou chuť) z chilli, takže výsledná chuť je jen lehce a příjemně pikantní. Za nedlouho se k nám na turecká vejce jezdilo z daleka.
Rychlá, kreativní a fotogenická
Někdy tou dobou se tahle snídaně začala objevovat i v dalších podnicích, dnes už si ji můžete dát skoro všude. Souvisí to právě s tím, že vzrostla poptávka po snídaních a podniky stále hledají nove pokrmy, které mají potenciál zaujmout hosty a nejsou příliš náročné na přípravu (zejména o víkendech bývá v kuchyních bister opravdu velký fofr). Turecká vejce tohle splňují na celé čáře, včetně fotogeničnosti.
Základní receptura se dá navíc kreativně variovat, někdo místo ztracených vajec servíruje vejce naměkko nebo marinovaná vejce. Jogurt se může vyměnit za labneh nebo zakysanou smetanu, experimentuje se s bylinkami, přidává se čerstvá i naložená zelenina nebo křupavé elementy v podobě semínek či opražených ořechů. Nikdy ale nechybí špetka chilli. Dobrá zpráva je, že se dají turecká vejce snadno připravit i doma. Turecká vejce udělala velkou kariéru! A zcela právem.
Gastrotrendy Dariny Křivánkové
Chcete vědět o všem, co se právě děje kolem jídla? Co stojí za ochutnání, do jakého podniku zajít, čeho si všimnout, co si uvařit? Sledujte na Proženy.cz rubriku Gastrotrendy Dariny Křivánkové. Známá novinářka byla šéfredaktorkou několika food magazínů, psala sloupky o jídle pro prestižní týdeník a tři roky provozovala bistro Topinka v Českém Krumlově.