Hlavní obsah

Podzimní šatník: Pletené šaty do tisícovky!

Foto: s. Oliver

Pletené šaty vás podzimně naladí i zahřejíFoto: s. Oliver

Reklama

Ležérní, pohodlné, slušivé, ale hlavně praktické. Takové jsou šaty z úpletu, které by na podzim rozhodně neměly chybět ve vašem šatníku. A v jakých barvách a vzorech budete letos in? To vám napoví náš dnešní článek, kde najdete kousky, jenž vaši peněženku nepřipraví o víc než tisícovku.

Článek

Podle stylistky Michaely Stabrynové je úplet jedním z hitů letošního podzimu, a to jak v úzkých, tak ve velmi objemných siluetách. Šaty se tedy nosí nejen upnuté na tělo, ale v obchodech narazíte na volnější střihy, které mnohdy zakryjí nedostatky postavy. Objevují se často například s kimono rukávy nebo v podobě prodloužených maxi svetrů. A přestože někomu mohou svým tvarem připomínat pytel od brambor, jejich nesporná výhoda je ve variabilnosti. Můžete je totiž přepásat širokým či úzkým koženým páskem, podkasat nebo doplnit kožešinovou vestou, sakem, dalším svetrem či jen koženou bundičkou. Uvidíte, jak ze zdánlivě neforemného kousku vykouzlíte sexy outfit. Chce to umět jen dobře kombinovat.

Foto: 3suisses

Pletené šaty můžete doplnit širokým páskem a kabelkou nebo i kožešinovou vestou a šátkemFoto: 3suisses

Foto: bonprix

Šmrnc dodají šatům zejména doplňky v módních odstínech hnědé a béžovéFoto: bonprix

Nebojte se barev a vzorů

Pokud dáváte přednost jemným elegantním odstínům, jistě zvolíte černou klasiku nebo přírodní tóny hnědé, smetanové či khaki. Odvážnější typy si mohou dovolit zabrousit mezi výraznější barvy podzimu. Letos to je červená i veselejší jahodová, rezavá, smaragdová a žlutá v odstínu hořčice. Jak tyhle barvy ve skutečnosti vypadají, se podívejte zde.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Mango 899 Kč, H&M 899 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): H&M 899 Kč, Zara 999 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Zara 999 Kč, Mango 899 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Reserved 449 Kč, F&F 750 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): F&F 540 Kč, Ann Christine 619 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Asos 980 Kč, Mango 699 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): H&M 599 Kč, Tally Weijl 649 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Ann Christine 619 Kč, Reserved 799 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Zara 999 Kč, Tchibo 499 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): F&F 550 Kč, Halens 499 KčFoto: archiv firem

„Co se týče vzorů, v trendu je nesmrtelný klikatý vzor Missoni (barevný cik cak vzor, na který jsme zvyklí od italské značky Missoni) a klasický norský vzor. Trendy jsou ale i jednobarevné strukturované pleteniny a jednoduché hladké úplety. Šaty můžete nosit do práce i ve svém volném čase, jen na večer volte jemnější materiály,“ radí stylistka Michaela Stabrynová, podle níž jsou ideální jednoduché rovně střižené nebo lehce vypasované linie. Pozor si však dávejte na údržbu. Pokud je lem šatů vytahaný či jsou na nich žmolky, nevypadá to dobře.

Foto: archiv firmy

Na foto: vše F&F 550 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Na foto: vše bonprix 629 Kč, 599 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Ann Christine 619 Kč, F&F 540 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Ann Christine 859 Kč, New Yorker 739 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Reserved 899 Kč, Halens 799 KčFoto: archiv firem

Další tipy na skvělé kombinace přináší stylistka Janka Letková: „Vkusný outfit můžete získat z pletených šatů, ke kterým přidáte černé sáčko, černé neprůsvitné silonky a elegantní kozačky. Šmrncovně budou vypadat šaty se vzorovanými punčocháči nebo hrubými vlněnými ponožkami dohromady s pohorkami na podpatku.“ Ty si můžete vybrat v našem článku:  Boty podzimu: Už máte pohorky na podpatku?.

Pohrajte si s doplňky

Nezbytné jsou pochopitelně doplňky jako šátek, kabelka, boty či šperky. Ty volte v kontrastních odstínech, pokud jsou šaty jednobarevné. Na nich vynikne zvláště maxi bižuterie, kterou by měly nosit hlavně boubelky. Báječně odpoutá pozornost od dolních částí kypřejších partií, a strhne naopak pohledy protějšku na ty, které mají být vidět. Můžete si pohrát také s výběrem punčocháčů, které dokážou v křiklavých barvách celkový outfit maximálně oživit. K vzorovaným šatům se hodí zase jednoduché ozdoby. Ideální variantou je černá kabelka s černými kozačkami.

Foto: archiv firmy

Na foto: vše Mango 499 Kč, 899 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Na foto: vše Mango 999 Kč, 999 KčFoto: archiv firmy

Pokud fandíte pleteninám, tak si určitě vyberete. A možná už jste se inspirovaly i našimi předchozími články: Pletená móda: Nechte se hýčkat! a Nej svetry letošního podzimu: Lehké, hřejivé i hravé!. Přejeme krásný podzim!

Reklama

Související témata:

Načítám