Hlavní obsah

Připravte okna, balkony a terasy na jarní a letní sezonu

Foto: Thinkstock

Balkony a terasy se na sezonu promění v pokoje navícFoto: Thinkstock

Reklama

Teplé počasí přineslo jaro o něco dřív. Už jste připravili okna a balkony pro jarní květiny a pobyt venku? Máte nejvyšší čas.

Článek

Abyste na první jarní den (z astronomického hlediska připadá již na tento čtvrtek) balkony a terasy zkrášlili, nejprve je vyčistěte. Po zimním období bez sněhu a deště jsou zaprášené. Jestli na rámech oken a dveří zapracoval zub času, dopřejte jim nový nátěr.

Teprve na čistých oknech vyniknou bylinky a květiny, které sem hodláte vysadit.

Nejprve uklízejte, potom zdobte

Plochy, které chcete natírat, důkladně očistěte od prachu a jiných nečistot. Než začnete aplikovat barvu nebo lazuru, musí být povrch pevný, bez prachu, suchý, hladký, čistý a zbavený mastnoty.

Pak použijte některou z vodou ředitelných akrylátových barev, s nimiž práci zvládne i laik. „Hodí se pro základní nátěry všech druhů dřeva v exteriéru i v interiéru. Jsou určeny k novým i renovačním nátěrům především okenních rámů, dveří, dřevěného nábytku, obložení a dalších truhlářských výrobků,“ upřesňuje Silvia Dyrcová ze společnosti Balakryl.

Foto: Balakryl

Natřená okna vypadají skvěle. Barva Okna a dveře 0100 – bílá stojí 253 Kč za balení 0,7 kg, základ na dřevo 0,7 kg koupíte za 175 KčFoto: Balakryl

Na řadě je podlaha

Máte fleky na podlaze? Na velké terase můžete použít vysokotlaký čistič s nástavcem pro čištění dlažby. Na balkonech volte vhodný prostředek podle typu použitého materiálu. Na kámen a beton se hodí například Betoncleaner (od 95 Kč/kg), čistič přírodního kamene Grimex (332 Kč za 1l) nebo odstraňovač skvrn z betonové dlažby B-Clean (500 ml asi 145 Kč). Na dřevěné podlahy a PVC použijte prostředky, které používáte na podlahy doma.

Foto: Hornbach

Na vyčištění dlaždic použijte některý ze speciálních čističů. Kusy se zašpiněním, které nejde odstranit, vyměňte a položte je do míst, kde nebudou vidětFoto: Hornbach

Foto: Bosch

Pravidelné čištění dlážděných ploch proveďte buď tlakovou vodou, nebo použijte chemický čistič. Vysokotlaký čistič Bosch pořídíte za 3999 KčFoto: Bosch

Můžete zabydlovat

Na čisté a opravené terasy již můžete vynést vhodný nábytek. Až se ustálí počasí, přijde řada i na slunečníky a markýzy. Zatím se poohlédněte po vhodné zástěně, která vám na balkoně zajistí potřebné soukromí. Může být v podobě různých stínících plachet nebo si vyberte umělý živý plot.

Foto: Ikea

Až vysvitne sluníčko, balkon zabydlete. Hodit se bude i moskytiéra. Solig o průměru 150 cm stojí 399 KčFoto: Ikea

Foto: Plast Plot

Umělý živý plot, cena od 630 Kč za rozměr 1 x 3 m, cena dílce 0,5 x 0,5 m je 135 KčFoto: Plast Plot

Foto: Ikea

Skládací nábytek ze série Mälarö je svým rozměrem ideální na balkony a lodžie. Skládací židle je za 799 Kč, stůl za 1490 KčFoto: Ikea

Květináče a truhlíky

Když na balkony, lodžie a terasy rozmístíte vše, co tu potřebujete mít k relaxaci, zjistěte, kolik místa vám zbývá pro zeleň. Ujasněte si, jaké rostliny zde chcete pěstovat, a podle toho zvolte květináče, vertikální zahrady nebo závěsné či podlahové truhlíky. Mohou být ze dřeva, z plastu, betonu, z pálené hlíny nebo také z nerezu v lesklé nebo kartáčované podobě.

Foto: Lechuza

Balconera Cottage komplet je samozavlažovací truhlík, vhodný na balkon, do oken i na terasy. Cena 740 KčFoto: Lechuza

Foto: Flowerservice

Truhlík Corsica Flower Bridge je elegantně řešená plastová pěstební nádoba, určená k umístění na zábradlí balkonů nebo plotů. Cena 346 KčFoto: Flowerservice

Foto: Lechuza

Samozavlažovací květináče Cubuci. Rozměr 30 x 30 cm, výška 56 cm, cena okolo 1290 KčFoto: Lechuza

Foto: Kasper Design

Obaly na květináče z kartáčované oceli. Rostliny lze osadit ve vlastním obalu nebo rovnou do zeminy. V nabídce je sedm rozměrových a tvarových variant. Cena dle velikosti od 2900 KčFoto: Kasper Design

„Materiál z kartáčované nerezavějící oceli umožňuje využití květináčů v interiéru i v exteriéru. Jednoduchý tvar a kvalitní zpracování nabízejí prvek, který se hodí do každého prostoru,“ říká Radka Kasperová ze společnosti Kasper Design. O zavlažování se postará dvojité dno a systém textilních pásků.

Foto: Ikea

Sestavu závěsných květináčů Socker koupíte za 649 KčFoto: Ikea

Foto: ikea

Na okno můžete postavit skleník Socker. Stojí 299 KčFoto: ikea

Nářadí a doplňky

Ke květináčům a truhlíkům si pořiďte vhodné zahradnické nářadí a nezapomeňte také na ochranné rukavice. Chcete se do práce pustit o víkendu? Přečtěte si také články Proměňte svůj balkon v mini zahrádku nebo se se super vychytávkami připravte na bydlení venku.

Foto: Fiskars

Ruční nářadí Inspiration, lopatka, cena 94 Kč. Ruční vidle cena 95 KčFoto: Fiskars

Foto: Anglická sezóna

Stylové pracovní rukavice Weeding Glove. Cena od 150 KčFoto: Anglická sezóna

Jak jste si balkon nebo terasu zařídili vy? Využíváte je jen pro věšení prádla, nebo tu relaxujete?

Reklama

Související témata:

Načítám