Hlavní obsah

Vyberte si kuchyň podle povahy!

Foto: Petr Makovička

Kuchyně Oresi nabízí vybavení pro každou povahuFoto: Petr Makovička

Reklama

Bílá pro lidi melancholické, odolná pro choleriky... stále se nemůžete rozhodnout, která kuchyň je pro vás ta pravá? Řiďte se svou povahou a koukněte se, co vám doporučí odborník. Ale pozor, abyste se nezastavili jen u barev a vzorů dvířek. Současný kvalitní kuchyňský nábytek toho umí mnohem více.

Článek

Můžete sice listovat v katalozích, hledat na internetu, ale nejlepší představu o vaší nové kuchyni si uděláte přímo ve studiu. Pojďte si s námi projít studio firmy Oresi kuchyně. My jsme zde vybírali naši novou redakční kuchyň také. Přijde místo té původní, která nevyhovovala svými dispozicemi. Přidejte se k nám a nechte si od odborníků poradit, jaké možnosti máte – a to nejen ve vzhledu, ale i technických vychytávkách – při výběru nového nábytku. Důležité je vyvarovat se tomu, abyste neopakovali stejné chyby jako v původním řešení.

Neumíte se rozhodnout? Povaha to udělá za vás!

Určitě už jste si to někdy vyzkoušeli – vcházíte do prodejny a kolem sebe máte dvacet či třicet kuchyňských sestav a nevíte, zde dát přednost moderní lesklé, nebo raději matné. Jestli zvolit bílou barvu, či tradiční dřevo. A co teď? „V takovém případě bych doporučil nedbat na racionální souvislosti, zapomenout, že kuchyň musí být perfektní a vybavená kvalitními spotřebiči, aby dlouho a dobře sloužila. Zkuste se nejdřív rozhodovat podle emocí a dejte na to, že kuchyň musí dělat radost, když do ní ráno přijdete, musí potěšit, odpovídat nějaké příjemné struně ve vás a vytvořit dobrou náladu,“ doporučuje Dušan Všelicha z firmy Kuchyně Oresi.

A hned dodává, že pokud přesto nevíte kudy kam, tak už od dob Aristotela se rozlišují čtyři základní povahové rysy – sangvinik, cholerik, melancholik a flegmatik – a je dost možné, že pro každý z nich se hodí jiný typ kuchyně. Zkuste tedy přijmout naši hru a Aristotelovsky se rozhodnout podle toho, jací jste.

Kuchyň pro sangvinika

Pro sangviniky vybíráme kuchyň Oresi Lozano. Sangvinici jsou lidé s dobrou a pozitivní náladou. A tomu odpovídá i tato kuchyň, která působí pozitivním až hravým dojmem, a tak pomáhá majitelům udržet dobrou náladu. Zajímavá je na ní dezénová pracovní deska, která vypadá jako složená z malých špalíčků a vytváří hřejivou a barvitou atmosféru. Doplňuje ji vanilková barva na dvířkách ,ta je velmi módní a domácky příjemná. Když kuchyň otevřete, vidíte, že hrany jsou v provedení leštěný kov a celá kuchyňská linka dostává příjemně elegantní náboj, a to se k sangvinikům, kteří si umějí užívat život, hodí.

Foto: Petr Makovička

Kuchyň pro dobrou náladuFoto: Petr Makovička

Kuchyň pro cholerika

Asi každý má někde kolem sebe cholerika a ví, že jsou to lidé popudliví, vznětliví a nervózní. Jako dělaná je pro ně kuchyň Samoa. „Je to vůbec nejprodávanější model značky Oresi. Má dezén teakového dřeva, který působí na člověka příjemným a uklidňujícím dojmem, dostane ho do stavu, že si rád něco uvaří a v klidu sedne do křesla,“ říká Dušan Všelicha a doplňuje: „Teak má v sobě navíc jakousi pevnost a cholerik potřebuje mít ten pocit, že když bude nejhůř, tak ho někdo laťkou z teakového dřeva praští přes nějakou citlivou tělesnou partii a on hned ztratí potřebu a nutkání mít záchvaty nervozity."

Foto: Petr Makovička

Odolná kuchyň pro cholerikyFoto: Petr Makovička

Kuchyň pro melancholika

Melancholik je člověk, kterému táhnou hlavou temné myšlenky a příjemná by pro něj mohla být bílá kuchyň Oresi Pulita ve vysokém lesku, která tak laskavě odráží okolní svět a vyzařuje něco pozitivního a čistého. Na melancholika by tak mohla působit až léčivě. A nejen proto, že se barvou podobá lékařským plášťům.

Foto: Petr Makovička

Bílá barva ve vysokém lesku vyzařuje čistotuFoto: Petr Makovička

Kuchyň pro flegmatika

Poslední typ lidské povahy je flegmatik a pro takové lidi lze doporučit kuchyň Oresi Tenera, která imituje vzor tropického stromu wenge. Když se na ni podíváte, člověku s fantazií se začne v hlavě ozývat něco rytmického, možná i africké rytmy. Takže i flegmatik se v takové kuchyni může stát trošičku živějším člověkem a určitě se mu tak bude žít lépe!

Foto: Petr Makovička

Vzor Wenge nabudí člověka energiíFoto: Petr Makovička

Už jste si vybrali, která kuchyň bude nejlépe vyhovovat vaší povaze? Pak je čas opustit svět snů a při druhé procházce kuchyňským studiem Oresi se zaměřit na to, aby vaše kuchyň spolehlivě fungovala a dobře se v ní pracovalo. Co taková kuchyň potřebuje?

Vítejte ve světě technických vychytávek

V kuchyni strávíte obrovskou spoustu času. Když se ale nepovede a „nepadne“ vám správně do ruky, něco bude překážet a nic nebude fungovat, vaření se brzo stane otravnou záležitostí. Dopřejte si proto několik technických tipů, které vám zpříjemní život!

Patří mezi ně určitě plnovýsuvné zásuvky. „Pamatuji si, že jsme měli v příbuzenstvu dědečka, který měl starou kredenc, kde se šuplík otvíral jen do půlky. Vzadu si tak schovával placatku s rumem a nikdo mu na ni nepřišel. To by u plnovýsuvů nebylo možné, tady je vše dokonale přístupné a přehledné,“ vysvětluje rozdíl Dušan Všelicha. Samozřejmě oproti klasickým zásuvkám mají v boku ukrytou rafinovanou kovovou konstrukci, která vše drží. Nehrozí tak, že zásuvka vypadne, zlomí se nebo třeba ohne.

Foto: Petr Makovička

Plnovýsuvné zásuvky jsou už standardemFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Tlumič pantů oceníte až při práci v kuchyniFoto: Petr Makovička

Plnovýsuvná zásuvka také může být vybavená tlumičem dojezdu, takže se sama a potichu dovře. Když pracujete v kuchyni rychle, zpravidla při tom trochu boucháte skříňkami. Jakmile si to uvědomíte, budete se snažit práci ztišit a začnete si dávat větší pozor, což znamená, že je dovřete opatrněji a tím i pomaleji.To vás ale stojí spoustu energie a při práci se zbytečně zdržujete.

Pantů existuje více typů a dávají se jak k zásuvkám, tak klasickým skříňkám. „Novější tlumiče, v Oresi používáme výrobky rakouské značky Blum s doživotní zárukou, se montují přímo na panty. Když pošlu skříňku do režimu zavření, pant se sám dovírá a píst tlumiče pak pracuje do protipohybu. Tak tlumí pohyb a dvířka nebouchnou,“ konstatuje Dušan Všelicha.

Pořádek, který se dělá sám

Do plnovýsuvných kontejnerů lze instalovat také jednoduchý organizér, díky němuž je vše dobře přístupné. Vymezovačem ohraničíte místo pro každý kus nádobí nebo potraviny. Vše tak dáváte na své místo a nestane se, že budete mít věci ve skříňkách zpřeházené.Organizérů existuje několik typů a záleží na každém, který mu bude nejvíce vyhovovat. Ty rafinovanější jsou pak doplněné měkčeným dnem, takže ani při ukládání těžkého hrnce o dno nebouchnete a neozve se rána.

Foto: Petr Makovička

V rozdělovníku už nemusíte kuchyňské náčiní pracně hledatFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Do zásuvky se vám toho vejde vícFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Výklop, který drží v každé polozeFoto: Petr Makovička

Další vychytávkou jsou drátěné programy, které lze používat do potravinových skříní, ale velmi praktické jsou i „kolotoče“, které pomohou maximálně využít hůře přístupný prostor v rohových skříňkách, kam se normálně nedostanete.

U horních skříněk jsou velmi moderní a oblíbená výklopná dvířka. „Kvalitní zvedací mechanismus, na rozdíl od těch obyčejných, má jednu zásadní vlastnost, a to, že se v jakékoli poloze zastaví,“ říká Dušan Všelicha a vysvětluje, proč je to důležité: „Když si žena menší postavy zvolí vyšší výklopné horní skřínky, vyjedou jí po otevření dvířka až nahoru a ona na ně nedosáhne a bude muset mít stále po ruce nějakou mechanickou pomůcku s háčkem, aby je zavřela. U našich se jí to nestane, protože zůstanou v takové poloze, aby na ně vždy dosáhla a zavřela je.“

Ještě si myslíte, že vybrat kuchyň je dneska jednoduché? Protože v redakci potřebujeme dobrou náladu neustále, zvolili jsme typ pro sangviniky, tedy Lozano. Jaké nám v kuchyňském studiu Oresi navrhli možnosti uspořádání, se dozvíte za týden, ve středu 16. února.

Reklama

Související témata:

Načítám