Hlavní obsah

Proměňte vaši koupelnu během chvilky!

Foto: kvalitnisamolepky.cz

Výhodou dekoračních samolepek je jednoduchá aplikace a snadná výměna motivůFoto: kvalitnisamolepky.cz

Reklama

Samolepky a dekorace na zeď jsou v poslední době v moderních domácnostech velmi oblíbené. Zejména v obývacích a dětských pokojích. Už jste ale vyzkoušeli oživit samolepkami koupelnu? Pokud ne, pusťte se do toho směle s námi. Ukážeme vám dnes pár tipů, jak můžete vykouzlit z obyčejné koupelny přímo podmořský svět.

Článek

Největší výhodou těchto dekorací je hlavně jednoduchost aplikace a fakt, že když se po čase omrzí, můžete je snadno vyměnit za jiné. Proto je mnohdy lehčí zvolit interiér koupelny v neutrálních barvách, které doplníte pestrými bordurami či obrázky nebo jen černými a bílými siluetami. „Je to určitě opatrnější varianta než zvolit obklady s dekorem tak, aby vás po pár letech omrzel, a vy jste museli předělávat celou koupelnu,“ vysvětluje bytová designérka Kamila Douděrová.

Oblíbený motiv: Ryby a květiny

Obrázků a motivů různých barev a velikostí existuje spousta. Vybírat můžete z rostlinné i živočišné říše, abstraktních a geometrických obrazců, ale i pohádkových postaviček, které zabodují jistě u vašich dětí. Právě v jejich raném věku máte možnost proměnit koupelnu přímo v mořskou říši, kam se budou chodit každý večer „cachtat“ s ohromným nadšením. Pokud ale chcete být in, nechte se inspirovat květinovými náměty, které jsou hned vedle ryb v kurzu.

„Pokud váháte mezi květinami a geometrickými tvary, tak jednoznačně převládají květinové vzory. Co se týká barev, vede z 90 % černá a bílá. Je to způsobené spíše tím, že většina lidí má v koupelně nějakou barvu v kombinaci s bílou, která je také dominantní na vaně a umyvadle,“ popisuje hlavní trendy mezi samolepkami do koupelen Marek Byrtus ze serveru kvalitnisamolepky.cz.

Foto: archiv firmy

Na foto: bytove-dekorace.com (oboje 497 Kč)Foto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): dekorace-na-stenu.cz (1290 Kč), bytove-dekorace.com (197 Kč)Foto: archiv firem

Foto: archiv firmy

Na foto: dekorace-na-stenu.cz (oboje 1140 Kč)Foto: archiv firmy

A své tipy prozrazuje též Kamila Douděrová z firmy Kamidesign: „Hezky vypadá například květina pnoucí se na exponovaném místě od umyvadla přes stěnu a částečně až na zrcadlo. Nebo bych použila jen nálepku siluety květu, kdy před něj postavíte do vázy umělou barevnou květinu tak, že samolepka evokuje její stín.“

Hledáte-li ale něco hodně decentního, zvolte jen drobné nálepky v podobě kapiček, které rozmístíte podle fantazie. „U nás jdou nejvíce na odbyt právě geometrické tvary, jako jsou bubliny," potvrzuje další trend Andrea Kalinová z internetového obchodu dekorace-na-stenu.cz.

Foto: archiv firmy

Na foto: bytove-dekorace.com (906 Kč, 384 Kč)Foto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Na foto: kvalitnisamolepky.cz (od 240 Kč, od 317 Kč)Foto: archiv firmy

Kam s nimi? Na dlaždičky i sprchový kout

Samolepky sluší nejen stěnám a dlaždičkám, ale ozdobit jimi lze i takovou skříňku na prádelní koš, pračku, či dokonce samotnou vanu a sklo sprchového koutu. Jednotlivé dlaždice pak můžete překrýt celé nebo jen ozdobit malou dekorací. V tom prvním případě tak během chvíle vznikne na stěnách efektní šachovnice nebo barevný pás, a ve druhém případě zůstane původní barva dlaždiček zachovaná. Další možností je takzvaný 3D efekt, kdy se na vás při sprše nebo koupeli usmívá plastický delfín, lastura nebo mořský koník.

Aplikaci samolepky usnadní přenosová fólie

K výrobě dekorativních samolepek se dnes používá převážně vinylová fólie, určená speciálně pro nástěnné aplikace, která zajišťuje dlouhou životnost a stálobarevnost obrázku. „Tato fólie má velkou výhodu v tom, že lepidlo na ní nezasychá a setrvává celou dobu, díky tomu je možné ji libovolně přemisťovat, zvláště z materiálů, jako je vana či sklo na sprchovém koutě. U zdi je občas problém, že malba není kvalitní a samolepka se sloupne i s malbou," upřesňuje Marek Byrtus s tím, že přímo do koupelny jsou tyto samolepky vhodné také z toho důvodu, že jim neškodí voda, nekroutí se ani neodlepují.

Vinylová samolepka se skládá buď ze dvou částí – samotné nálepky a podkladového papíru –, anebo složitější motivy tvoří ještě třetí část, což je průhledná přenosová fólie. Samolepka se na ni přitiskne a celá přenese na stěnu, aniž byste ji museli odchlipovat a sahat na lepidlo. U těchto komplikovanějších tvarů však není vhodné, abyste je po aplikaci znovu přelepovali a přemisťovali.

Foto: archiv firmy

Na foto: kvalitnisamolepky.cz (540 Kč, 750 Kč)Foto: archiv firmy

Na co si dát pozor

Před aplikací byste měli vybrané místo zkontrolovat, zda je dostatečně čisté, odmaštěné a suché. Pokud jste však koupelnu čerstvě vymalovali a chcete umístit dekorace na zeď, je dobré počkat, až zdi zcela vyschnou. Nálepky se ale nedoporučuje umisťovat blízko zdrojů tepla, takže se raději vyhněte koupelnovému topení.

Tak které dekorace se líbí vám? Už jste si vybrali? A pokud byste hledali další inspiraci, jak oživit koupelnu, určitě se podívejte na naše předchozí články:  Tip do koupelny: Ručně malované vanynebo Nové obklady: Vypadají jako dřevo! .

Reklama

Načítám