Hlavní obsah

Nové obklady: Vypadají jako dřevo!

Foto: RAKO

Mezi trendy roku 2011 patří plastické obklady vystupující do prostoruFoto: RAKO

Reklama

Dřevo je tradiční a staletími prověřený materiál, který neustále dokáže okouzlit svou krásou, originalitou a univerzálností. Jen kdyby nebylo tak snadno zničitelné, postesknou si mnozí. Ale i tato chyba je odstraněná. Nyní máte možnost pořídit si přírodní podlahu v dezénu dřeva, kterou nezničíte celá desetiletí. Seznamte se s novinkami v dlažbách a obkladech pro letošní rok!

Článek

Foto: RAKOObklady z kolekce Wood jsou velmi zdařilou imitací dřevaFoto: RAKODřevo na zdi nemusí být nudné, u kolekce Wenge ho doplňují barevné listelyFoto: KerabelDřevěné dlaždice můžete použít jak na stěny, tak podlahuDřevo v hlavní roli

Čím dál dokonalejší a věrnější jsou obklady a dlažby imitující přírodní dřevo. A také levnější. Zatímco ještě před rokem či dvěma jste nepořídili metr čtvereční pod tisícikorunu, letos už jsou k mání za poloviční cenu. Samozřejmě záleží na rozměru, čím větší, tím dražší. Výrobky v té levnější kategorii se prodávají ve velmi oblíbeném formátu 60 x 30 centimetrů. Ještě dokonalejší imitaci pak vytvoříte s formáty 15 x 60 nebo 120 centimetrů, které dostávají rozměr klasického dřevěného prkna. K dokonalé iluzi dřeva pomáhá i to, že ho lze koupit různě „lakované“.

„Například v kolekci Wood má zákazník možnost zvolit mezi přirozenou ,přírodní' světlejší nebo tmavší barvou a trendovým běleným nebo naopak tmavým dřevem,“ říká Pavla Nováková zastupující značku RAKO. Dlaždice mají kalibrované hrany, proto spáry mezi nimi se nijak moc neliší od těch, co jsou mezi dřevěnými prkny.

Foto: RAKO

Ozdobné pásky u kolekce Zen vypadají jako k sobě naskládané stvoly bambusuFoto: RAKO

Foto: RAKO

Plastické pásky doplňují základní obklady z kolekce Concept PlusFoto: RAKO

Foto: Villeroy&Boch

Obklady Rich History spojují tradíční vzor a moderní povrchFoto: Villeroy&Boch

Dlaždice lze použít jak na podlahu, tak obklady stěn. Že by to bylo příliš jednotvárné a nudné a připadali byste si v takové koupelně spíš jako v sauně? Nikoli. I k těmto kolekcím si lze pořídit různé ozdobné dekory, listely a lišty. „Z dekorů jsou stále oblíbené a hojně zastoupené květinové vzory a velmi nadčasovým ozdobným prvkem, který doporučujeme, je například mozaika s jednotlivými prvky velkými 5 x 5 centimetrů,“ dodává Pavla Nováková.

Velký prostor v trendech dostávají i plastické obklady, které vystupují do prostoru. A nemusí jít jen o klasické obdélníkové či zaoblené tvary. Díky digitálnímu tisku tak lze vytvořit iluzi, že máte vedle sebe vyskládaná stébla bambusu.

Často se mezi novinkami setkáte i s tím, že v jedné kombinaci najdete dlaždice jak v lesklém, tak matném provedení. Jejich kombinace – například jedna stěna obložená lesklými a druhá tmavými dlaždicemi, dokáže vytvořit velmi zajímavý efekt. Jen pozor na odstíny! Zatímco bílé dlaždice v lesku i matu vypadají vždy jako bílé, u tmavých barev už působí opticky rozdílně, proto je třeba vždy vyřešit přechod mezi nimi buď rohem, nebo nějakým ozdobným prvkem.

Foto: Kerabel

Obklady s textilní strukturou a květinovými vzory přípomínají tapetyFoto: Kerabel

Foto: RAKO

Dělení na obklady a dlažbu se stírá, jedny dlaždice lze použít na stěny i podlahuFoto: RAKO

Foto: Villeroy&Boch

Zajímavý efekt dělá u kolekce Silent Wave lesklá vlnovka na matném povrchuFoto: Villeroy&Boch

Obklady místo tapet patří i do obýváku

Velmi zajímavě působí dlaždice imitující nejen svým vzorem, ale i jemně strukturovaným povrchem látky nebo třeba tapety. „Patří mezi ně například novinková a velmi oblíbená kolekce Rich History, která v sobě kombinuje historický prvek zámeckých tapet a moderní metalizující povrch obkladů,“ vysvětluje Vladimír Polášek zastupující značku Villeroy & Boch. I pro tyto „interiérové obklady“ platí, že se vyrábějí ve velkých formátech a kladou se jen s minimální spárou, která není na první pohled znát.

Nejenže takové řešení vypadá o mnohem lépe než klasická spára, která má zhruba půl centimetru, a také to dovoluje použít velkoformátové dlaždice i do malých prostorů. Vytvoří zde vlastně na první pohled jednolitou plochu, která malé místnosti více nezmenšuje, spíš naopak.

Odvážní majitelé si pak mohou dlaždice nechat nalepit nejen do koupelny či kuchyně, ale ozdobit s nimi i jednu stěnu v obývacím pokoji nebo třeba tak vytvořit originální čelo za postelí.

Patříte mezi ty odvážné a také byste rádi vyzkoušeli obklady v ložnici?

Reklama

Související témata:

Načítám