Hlavní obsah

Radiátory, jaké jste ještě neviděli

Foto: Aquatrade

Radiátor je i vkusný doplněk, který vypadá jako keramická vázaFoto: Aquatrade

Reklama

Jsou krásné jako šperk a ozdobí jak obývací pokoj, tak třeba koupelnu. Že byste tohle o radiátorech rozhodně neřekli? Pokud budete hledat jiné než klasické litinové či plechové, opravdu vás okouzlí svou krásou. Podívejte se, jaké kousky, třeba vypadající jako polička na ručníky, jsme pro vás našli!

Článek

Kancelářská sponka, dílek z lega nebo keramické vázy – i takovou podobu mohou dostat designové radiátory. Jsou tak krásné, že je rozhodně nebudete ukrývat pod okny nebo v rohu místnosti. Naopak. V interiéru musejí vyniknout a každý by si jich měl všimnout. A to nejen kvůli kráse, ale i penězům, které do nich investujete. I když se dají pořídit třeba za pět tisíc korun, některé přijdou i na dvacetinásobnou sumu.

Foto: AquaTrade

Radiátor může sloužit jako police na ručníkyFoto: AquaTrade

Foto: Laurens

U radiátoru Matrix snadno vyměníte přední panel za jinýFoto: Laurens

Foto: Bitherm

Zajímavého efektu dosáhnete i kombinací více barevFoto: Bitherm

Návrat k tomu hezkému

I když vypadají na první pohled každý zcela jinak a vynikají právě originalitou a neotřelým designem, lze u desénových radiátorů najít společný prvek. „V posledních letech lze u nich zaznamenat určitý návrat do minulosti. A nemusí jít jen o kopii starých továrních radiátorů nebo historických koupelnových materiálů, ale také třeba o vzpomínku na dětství, kdy otopná tělesa připomínají kostku ze stavebnice,“ říká Libuše Bučková z firmy Aqua Trade.

Že nechcete vzpomínat a dáváte přednost moderním a dokonalým věcem? Jistě pak uvítáte radiátor, který zároveň slouží jako police na ručníky. V koupelně tak neztratíte ani centimetr místa. Do kategorie minimalistických pak patří jednoduché panely či obdélníky.

Designové výrobky mají ještě jeden společný znak, a to širokou nabídku barev v základním provedení. I když je pravda, že ji lidé moc nevyužívají. „Zhruba polovina stále volí kovový povrch, tedy zpravidla nerez. Druhá skupina, která se přece jen rozhodne pro barvu, sáhne většinou po neutrální bílé nebo černé,“ říká Libuše Bučková. A to nejen proto, že takový radiátor má delší „životnost“ a neokouká se tak rychle jako výrazné odstíny. Ale kombinace černé a bílé patřila několik let mezi ty módní a žádané.

Foto: AquaTrade

Originalita a jednoduchost zdobí topné těleso GraffeFoto: AquaTrade

Foto: Laurens

Novinka roku 2011 - minimalistický a vzdušný FramexFoto: Laurens

Foto: Laurens

Mezi novinkami najdete často i retrodesignFoto: Laurens

Pozor na trubky!

Řeknete si, že už jste přišli o víc, a rozhodnete se investovat dvacet či třicet tisíc korun do krásného otopného tělesa? Tak pak nezapomeňte, že musí nejen zdobit, ale i hřát! „Existují tři základní systémy zapojení, a to do elektřiny, topného systému a kombinace obou. Ne každý výrobek ale nabízí všechny tři možnosti. Navíc je třeba zohlednit, i zda je připojovací ventil vlevo, vpravo či uprostřed,“ říká Jan Počepický z firmy Laurens. Proto doporučuje, když si radiátor vyhlídnete, dojít se zeptat k prodejci nebo výrobci, zda pro něj máte vhodné podmínky.

Foto: Laurens

Radiátor Hyacint Vertical single je vhodný na užší a vyšší stěnyFoto: Laurens

Foto: Aquatrade

Je to radiátor Bric Scirocco, nebo velká kostka z lega?Foto: Aquatrade

Když těleso do interiéru osazujete dodatečně a našli jste mu místo uprostřed zdi, je lepší zvolit takové, které lze doplnit topnou tyčí a jako zdroj zvolit elektrický proud. Je to stejný způsob, který se velmi často používá u žebříkových radiátorů v koupelně. Elektřinu totiž snadno upravíte v bytě i dodatečně, na rozdíl od rozvodů tepla. Velmi často se výměna obejde i bez jakékoli rekonstrukce a bude vám stačit starý radiátor odmontovat a nový nasadit. Vše záleží nejen na novém, ale i na těch starých, jež doma máte.

Ale ani za oloupané „plecháče“ se stydět nemusíte! Stačí vzít zajímavou barvu a sami si je natřít. A vmžiku je i z nich krásný šperk!

Reklama

Související témata:

Načítám