Hlavní obsah
3,7
(31)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Řecké avgolemono s kuřetem je díky citronu a absenci mouky je jako dělané do teplých dnů! Není proto náhoda, že se s rozličnými obměnami téhle polévky setkáte právě v jižních krajích. Díky vejcím a rýži je krásně krémová, a přitom vás nezalepí na zbytek dne.

15 min.
Příprava
1 hod., 5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 2 ks kuřecích čtvrtek
  • 1 lžička soli
  • 1 list bobkového listu
  • 1/2 hrnku rýže arborio
  • 1 lžička pepře
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3 ks vejce
  • 1,5 l vody
K podávání
  • 1 hrst listové petržele
Článek

Postup

01.

Najemno pokrájenou cibuli orestujte na troše olivového oleje a přidejte nasekaný česnek a kuře. Nejekonomičtější je koupit kuře celé a prsa odříznout do jiného jídla s kuřecím masem, případně použít dvě čtvrtky nebo dvě stehna a skelet – prostě vždy část s masem a část s kostmi pro silný vývar. Zalijte vodou, přidejte sůl a bobkový list a povařte asi hodinu doměkka.

02.

Odstraňte bobkový list. Maso vyndejte, nechte trochu vychladnout a oberte. Mezitím vývar znovu přiveďte k varu, vsypejte do něj rýži a 15 až 20 minut povařte doměkka. Do hrnce vraťte maso. Vajíčka rozšlehejte s citronovou šťávou a za stálého míchání vlijte do polévky – krásně ji tím zahustíte. Pořádně opepřete, případně ještě dosolte a můžete podávat.

03.

Polévku jsem posypala nasekanou petrželí, ale nic nezkazíte ani koprem anebo nadrobeným sýrem feta.

Vaříte si vývary sami, nebo raději používáte kostky? Mrkněte na naše tipy pro dokonalý vývar nebo se naučte, jak na zeleninový bujon, který je skoro zdarma!

Reklama

Načítám