Hlavní obsah

Dokonalý domácí vývar: S těmito triky zapomenete na náhražky

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Nebaví vás vařit s nekvalitními náhražkami, ale zároveň nemáte čas na několikahodinové vyvařování? Usnadněte si práci s našimi triky! Dneska si posvítíme na poctivý domácí vývar, který je totiž opravdu hračka.

Článek

Při vaření domácího vývaru se doporučuje nechat ho táhnout klidně i deset hodin. Ale ruku na srdce, kdo z nás na to má čas? O vlhkosti a vůni, která se z hrnce po celém bytě line (a po třech hodinách pomalu přestává být příjemná), nemluvě. Pro běžné vaření přitom stačí pár triků a silný hovězí vývar si můžete dopřát i bez toho – stačí si práci usnadnit s tlakovým hrncem, použít jak maso, tak kosti (nejlepší jsou morkové) a doplnit ho vhodným kořením a zeleninou (které prospěje krátké orestování).

Pak už nezbývá než se rozhodnout, jestli vývar sníte jako polévku s obraným masem a zeleninou, použijete ho jako základ výrazné omáčky nebo zredukujete a zamrazíte jako zdravější a lepší alternativu bujonové kostky.

Hovězí vývar

Na 8 porcí potřebujete: 1 kg hovězího masa s kostí (dala jsem žebra, ale použít můžete i oháňku, přední či hrudí), 2 kousky hovězích kostí (dala jsem 600 g morkových), 2 cibule, ½ celeru, 2 velké mrkve, 2 velké petržele, lžíci másla nebo sádla, 2 lžičky soli, 12 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 2,5 litru vody

Dle chuti: česnek, petržel

Foto: Jakub Jurdič

Na vývar nekupujte žádné super libové maso – nejlepší jsou kusy s kostmi a vazivem, které mu dodají silnou chuťFoto: Jakub Jurdič

Postup: Omyté maso a kosti dejte na 20 minut opéct do trouby vyhřáté na 200 °C a mezitím si na troše tuku orestujte oloupanou a na větší kusy pokrájenou mrkev, celer a petržel (opečení dodá vývaru lepší chuť, ale není to nezbytné).

Foto: Jakub Jurdič

Pro zvýraznění chuti maso a kosti nasucho opečte a kořenovou zeleninu trochu orestujteFoto: Jakub Jurdič

Vše pak dejte spolu s neoloupanou, ale rozpůlenou cibulí, solí, pepřem, novým kořením a bobkovým listem do hrnce. Jestli chcete, přidejte i pár stroužků česneku a kousek zelené petrželky (stačí stonky, lístky si nechte k jídlu). Vše zalijte asi 2,5 l studené vody a přiveďte k varu.

Foto: Jakub Jurdič

Cibule neloupejte, jen rozpulte. Slupka totiž dodá vývaru pěknou barvuFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Přidejte sůl, koření a studenou voduFoto: Jakub Jurdič

V tlakovém hrnci pak vařte minimálně 1,5 až 2 hodiny, v obyčejném alespoň tři. Čím déle budete vařit, tím bude polévka silnější.

Foto: Jakub Jurdič

Čas si můžete výrazně zkrátit použitím Papinova hrnceFoto: Jakub Jurdič

Vývar nejprve sceďte přes klasické síto nebo cedník a poté přes (v horké vodě vymáchanou) utěrku nebo kapesník, který polévky zbaví dalších nečistot. Pokud chcete bujon opravdu čirý, povařte v něm dva prošlehané bílky a znovu sceďte – bílkoviny ve vejcích na sebe totiž navážou nečistoty z masa. Žloutky pak můžete rovnou použít do vývaru – jednoduše je v talíři přelijete horkou polévkou.

Foto: Jakub Jurdič

Polévku nejprve sceďte od velkých kusů a poté ještě přes plátýnko, které ho zbaví menších nečistotFoto: Jakub Jurdič

Maso oberte a podávejte buď v polévce, nebo s hořčicí a chlebem samostatně.

Foto: Jakub Jurdič

Maso oberte a použijte do polévky nebo snězte jen tak s chlebem a hořčicíFoto: Jakub Jurdič

Hotový vývar vám v lednici vydrží až pět dní a hodí se jako základ omáček i polévek. Také ho můžete dále zredukovat (prostě vařit tak dlouho, až zmenší objem), až na tři měsíce zamrazit v tvořítku na led a používat ho jako domácí bujon.

Foto: Jakub Jurdič

Hotový vývar vám v ledničce vydrží až pět dnů, v mrazáku pak asi tři měsíceFoto: Jakub Jurdič

Chcete-li servírovat jako polévku se zeleninou, použijte raději čerstvou – pokrájejte ji na nudličky a opečte ji na troše másla.

Tlakové hrnce šetří čas i peníze. Vyberete si?

Foto: Archiv firem

Moderní tlakové hrnce jsou naprosto bezpečné – obsahují až pět pojistek, takže se opravdu není čeho bát. A toho času, který ušetříte! Na foto (zleva): červený Tefal Clipso Minut Duo (lze v něm vařit pomalu – bez tlaku anebo rychle – pod tlakem, a navíc nepřilnavým povrchem), 3199 Kč; Barazzoni, 2499 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Tlakové hrnce dostanete samozřejmě i v provedení vhodném na indukci a pro mytí v myčce. Na foto (zleva): Profi Cook, 1999 Kč; Fagor, 1899 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

V tlakových hrncích o velkém objemu (až 7,5 l) uvaříte během chvilky i pro opravdu velkou společnost. Na foto (zleva): Tefal Clipso Minut Perfect, 3999 Kč; Tescoma, 2799 KčFoto: Archiv firem

Co si myslíte o vaření s různými náhražkami, jako jsou bujonové kostky, polévková dochucovadla nebo „kořenicí směsi“ plné glutamanu?

Reklama

Načítám