Hlavní obsah

Pikantní hovězí polévka

Hodnocení:
(20)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
2 hodiny
Náročnost
nízká

Tak tahle polévka má opravdu sílu! Vydatný hovězí vývar s chilli, česnekem a cibulí vás zaručeně postaví na nohy a jemné koření mu zase dodá lehce nasládlou vůni, která si s pikantní chutí krásně rozumí.

Ingredience pro:
4 porce
Na polévku:
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • čerstvá chilli paprička
  • 2 cibule
  • 600 g předního hovězího masa
  • 6 stroužků česneku
  • 4 plátky čerstvého zázvoru
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 1 skořice celá
  • 1 rajče
  • 2 bobkové listy
  • 1.5 lžičky mleté sladké papriky
  • sůl
  • 2 lžíce sójové omáčky
K podávání:
  • asijské nudle
  • jarní cibulka
  • čerstvý koriandr
Článek

Postup:

Krok 1: Polévku připravujte nejlépe den předem, aby se pěkně propojily chutě a také jste z povrchu mohli po vychladnutí sundat přebytečný tuk. Nahrubo pokrájenou cibuli a nasekanou chilli papričku (s těmi klidně přitvrďte) nechte zesklovatět na rozpáleném oleji, přidejte kostky masa a ze všech stran ho opečte. Zasypejte plátky česneku a zázvoru, přidejte badyán, skořici, nasekané rajčete, bobkové listy, sladkou papriku (nebo část nahraďte pálivou), vrchovatou lžičku soli, sójovou omáčku a 1 a ¼ litru vody.

Krok 2: Vařte asi 2 hodiny, až je maso perfektně měkké (v tlakovém hrnci stačí přibližně polovina času). Vyndejte koření a případně dochuťte.

Krok 3: Podávejte s asijskými nudlemi a nasekanou jarní cibulkou a koriandrem. Já pro milovníky pálivého ještě připravuji chilli olejíček – sušené papričky pár hodin předem smíchám s kvalitním olejem, který do sebe krásně natáhne jejich chuť.

Tip: Do vývaru přidejte i pár kostí a sušenou pomerančovou kůru – ta polévce dodá jemnou, ale delikátní chuť. Na závěr ji můžete dochutit i trochou citronu, rýžového octa nebo skvělou fermentovanou pastou gochujang, kterou koupíte v korejských potravinách a na internetu.

Věděli jste, že chilli dodá nejen říz vašim jídlům, ale také je pekelně zdravé? Více se dočtete v článku Chilli papričky: 9 důvodů, proč je jíst každý den.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama