Hlavní obsah

Rodina si vysnila kuchyň v Provence stylu. Postavili si ji v Čechách!

Foto: Jitka Kolaříková

Půdorys kuchyně má podobu obdélníku, který je dlouhý asi 10 metrů a široký 2,4 metru. Jak je vidět, i taková „nudle“ se dá zařídit útulněFoto: Jitka Kolaříková

Reklama

Pro provensálský styl jsou typické světlé barvy, nábytek s patinou a důraz na přírodní materiály. Mrkněte, jak úžasně může vypadat kuchyně v tomto stylu, když ji navrhuje profesionál.

Článek

Když se šestičlenná rodina (manželé, dvě děti a prarodiče) rozhodla přestěhovat na jihočeský venkov, čekala ji důkladná rekonstrukce stavení starého asi tři sta let. Ta se nevyhnula ani kuchyni, kterou si chtěli zařídit v provensálském stylu. Ve Francii manželé několikrát pobývali a právě region Provence jim učaroval.

Foto: archiv firmy

Původně tady byla také kuchyně, jen vypadala jinak. Navíc se tento prostor asi deset let vůbec neužíval. Z jedné strany do kuchyně kdysi vedly dveře, ty však byly zazděné. Dnes je na tomto místě okno směřující do zahradyFoto: archiv firmy

Renovace až na dřeň

Rekonstrukce kuchyně trvala asi rok. Půl roku se průběžně řešily stavební práce, další půl rok truhlařina, tedy návrh, zaměření a realizace kuchyňské linky, barového pultu, židlí i spížových dveří. „Místnost byla třeba zateplit a odvlhčit, odstraňovaly se staré nánosy ze zdí a stropu až na původní cihly a kámen; stěny jsou široké metr. Kde to šlo, tam jsme ponechali pohledově viditelné cihly a kámen,“ uvádí designérka Jitka Kolaříková, která proměnu kuchyně navrhovala.

Kdy se hodí trámy

Jedna věc je však přání a druhá realita. Na stropě kuchyně jsou z dob minulých rekonstrukcí použité kovové nosníky, které bylo třeba schovat. „Aby se ještě více nesnižovala už tak nízká výška místnosti (2,5 metru), na nosníky jsme nasadili vydlabané dřevěné trámy a větší část stropu zakryl sádrokarton. Stejně tak většina zdí dostala novou omítku,“ vysvětluje designérka.

Foto: archiv firmy

Kde to bylo technicky možné, tam se ponechalo odkryté původní kamenné zdivoFoto: archiv firmy

Jak se vyrábí patina

Nábytek a dveře do spíže jsou vyrobené ze smrku a záměrně povrchově upravené tak, aby evokovaly dojem letitého užívání. Což se snadno vysloví, ale zdlouhavě realizuje: nejprve se nábytek natřel hnědozelenou barvou, pak přišlo na řadu několik nátěrů světlé vanilky a nakonec se povrch zbrousil tak, aby základní barva na některých místech jemně prosvítala.

Foto: archiv firmy

Na kuchyni navazuje praktická komoraFoto: archiv firmy

Co všechno může být z masivu

Dřevo se použilo i na pracovní desku. Je to praktické? „Pracovní desky z tvrdé dřeviny, jako je v tomto případě dub, se nemusíte bát. Jen je třeba dřevo opatřit několika nátěry matného laku, který zvyšuje odolnost vůči opotřebení,“ vysvětluje designérka. A proč zrovna matného? Lesk se ke stylu Provence nehodí.

Foto: archiv firmy

Z kuchyně vede do zahrady několik oken, jež dekorují římské rolety. Vše je sladěné do světlých barev, což platí i pro drobné spotřebiče De´LonghiFoto: archiv firmy

Provence moderně

Oblíbený interiérový styl se dá dobře přizpůsobit současné době. Tradiční sporák zde nahradila indukční deska, místo pece se vsadilo na vestavnou troubu a odsavač par nechala Jitka Kolaříková zabudovat do krbové římsy. Prostorná kuchyně dovolila použití dvojdílného keramického dřezu v designu připomínajícím kuchyně našich babiček. A aby byl dojem Provence dokonalý, myslelo se i na miskové kování a vodovodní baterii s tradičními kohoutky, vše z mosazi.

Foto: archiv firmy

Doba pokročila, a tak sporák nahradila praktická varná deskaFoto: archiv firmy

Nádobí a doplňky s pamětí

Ze svých toulek Francií si manželé přivezli řadu milých drobností, které našly uplatnění v nové kuchyni, což platí například pro stojánek na kuchařku, keramické nádoby na sůl, cukr či ocet, džbány, sítka… „Když je nádobí pěkné, není důvod ho schovávat. Proto jsem ho vystavila i na otevřené police, což platí také pro speciální přihrádky na talíře,“ říká designérka. A dodává, že řada stylových doplňků za příznivé ceny se dá pořídit i z domova – díky internetovým aukcím (kromě originálních lustrů jde například o mosazné formy na bábovku nebo truhlíky na květiny).

Foto: archiv firmy

Kořenky na krbové římse jsou stále po ruceFoto: archiv firmy

Když se autorky nové kuchyně zeptáte, co jí dalo nejvíce zabrat, s nadsázkou odpoví: „Občas jsem měla problémy s hlodavci, které vážně nemusím, a zejména v počátcích rekonstrukce se tu vyskytovali v hojném počtu. Ale časem to vyvážil fakt, že i z ruiny se dá vytvořit útulný domov.“

Jak se vám líbí kuchyně v provensálském stylu? Dokážete si ji představit u sebe doma?

Reklama

Načítám