Hlavní obsah

Rychlá večeře? Vepřové plátky na tři způsoby!

Foto: Petr Makovička

Michal se pustil do vepřového a vy se můžete svézt s nímFoto: Petr Makovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připravit chutně plátek vepřového není žádná věda. Stačí jen dobrý nápad, trocha fantazie a výborná večeře je rázem na světě. A my pro vás máme takové nápady hned tři. Schválně, odoláte?

Článek

Přichystejte si vepřovou kýtu nebo kotletu, dneska se vaří šťavnaté plátky ve velkém, vždy pro čtyři osoby! A nebudeme troškařit – začneme rovnou medovým favoritem, po kterém se olizovala snad celá nevegetariánská část redakce!

Šťavnaté plátky s medem

Potřebujete: 500 g vepřové kýty, 4 lžíce oleje, 50 ml sójové omáčky, 50 ml medu (tekutého nebo rozpuštěného), 1 lžičku třtinového cukru, 1 stroužek česneku, na lžičku strouhaného zázvoru.

Postup: Vepřovou kýtu nakrájejte na plátky, ty osolte, opepřete a naklepejte z obou stran přes mikrotenový sáček. Ze sójové omáčky, medu, cukru, česneku, zázvoru a oleje vytvořte marinádu, ve které nechte maso ideálně půl dne uležet v lednici. Kdo nemá tolik času a trpělivosti, nevadí, maso bude třeba připravovat trochu déle a nebude tak křehké, i tak bude dobré. Plátky zprudka osmahněte z obou stran na oleji několik minut. Podávejte s čerstvým salátem, rýží nebo novými bramborami.

Foto: Petr Makovička

Šťavnaté plátky s medem jsou vynikající a velmi jednoduchéFoto: Petr Makovička

Kotlety v županu z nivy

Potřebujete: 4 kotlety, 3 lžíce másla, půl cibule, 100 g nivy, sůl a pepř, citron, 2 lžíce 33% smetany, lžíci worcesteru.

Postup: Kotlety naklepejte, osolte a opepřete. Změklé máslo utřete s nivou, citronovou šťávou, smetanou a worcesterem. Přimíchejte nadrobno nakrájenou cibuli. Každou kotletu pak z obou stran potřete směsí z nivy (není nutné to přehánět, stačí trocha), kotlety vyskládejte do pekáčku, můžete zalít ještě trochou smetany, přikryjte alobalem a dejte je na 50 minut péct do trouby. Kdo má raději smažené kotlety, může je udělat na oleji v grilovací nebo i klasické pánvi.

Foto: Petr Makovička

Z pekáčku nemůže vzejít nic špatnéhoFoto: Petr Makovička

Zapečené plátky s paštikou

Potřebujete: 4 plátky vepřové kýty po 150 g, sůl a pepř, čerstvé bylinky (tymián, pažitku, petržel a podobně), 2 lžíce oleje, 10 dkg játrové paštiky nebo jiné, kterou máte rádi, 4 lžíce sterilovaných žampionů, 100 g moravského uzeného nebo šunky, 4 plátky 45% sýru.

Postup: Plátky osolte, opepřete a naklepejte. Potřete je trochou oleje a obalte je v najemno nasekaných bylinkách. Plátky zprudka z obou stran osmahněte na pánvi, aby se zatáhly. Poté je položte na dno pekáčku, posypte je žampiony, poklaďte plátky paštiky, salámu a sýru a dejte na 30 minut zapéct do trouby na 180 stupňů Celsia.

Foto: Petr Makovička

Vepřové s paštikou je neobvyklý, ale o to chutnější receptFoto: Petr Makovička

Související témata:

Načítám