Hlavní obsah

Škola vaření ze zdravých surovin: Kroupy zasytí i zahřejí

Foto: Thinkstock

Nebojte se novinek v kuchyni, uvidíte, že vás mile překvapíFoto: Thinkstock

Reklama

V dalším dílu seriálu Škola vaření ze zdravých potravin vám představujeme kroupy. Hodí se totiž pro chladné dny, protože umí zahřát a zasytit. Zkuste naše recepty! Překvapí vás.

Článek

Některá jídla nemusejí být složitá na nákup i postup. Někdy stačí jednoduché suroviny, snadné vaření, a dobrota je na světě. A ještě navíc, když je to za málo peněz... Ideální kombinace!

Mezi takové potraviny patří i kroupy. Další potravina ze zdravé výživy, kterou vám představujeme, abyste věděli, co dobrého si z ní můžete udělat. Co jsou tedy kroupy zač? „Vznikají broušením obalové vrstvy obilného zrna a vyrábí se z ovsa, pšenice a také ječmene,“ objasňuje specialistka na výživu Iva Veselá z poradny Food Life.

Pomáhají nejen proti zácpě

Jaké jsou? Dobře stravitelné, přitom na rozdíl třeba od kuskusu zaplní žaludek. Chutnají lehce po oříšku a zrna mají jen neznatelně větší než třeba rýže. Vybrat si můžete ječné, pšeničné, ovesné či špaldové. Cena za 500 gramů je od 18 do 35 korun.

Co umí?„Ječmen preventivně působí proti srdečně-cévním chorobám, žaludečním a střevním potížím. Snižuje hladinu cholesterolu a lipidů v krvi a je velmi účinný proti zácpě. Na rozdíl od ostatních obilovin má nižší podíl lepku. Ječné a ovesné kroupy se melou v různých stupních hrubosti na velké, střední a malé, perličky a lámanku a téměř všechny můžete koupit v obchodech zdravé výživy,“ vysvětluje odbornice.

Co s nimi?„Kroupy můžete používat všude tam, kde byste použili jinou přílohu – do polévek na zahuštění, zapékání nebo jako samostatnou přílohu," radí kouč zdravého životního stylu Martin Škába. Z krupek můžete připravit třeba i pomazánku nebo je smíchat se zeleninovým salátem a doplnit kuřecím masem. My vám představujeme tipy, které jsme uvařili i ochutnali. Stojí za to! A cena jednoho jídla pro dvě osoby? Zhruba 50 Kč!

Kroupová polévka ze zeleninou

Pro 2 osoby potřebujete: 100 g ječných krup, 1 litr vody, 1 cibuli, 1 mrkev, půlku celeru, petržel, lžíci oleje, hrst kopru nebo petrželky, pepř, sůl

Foto: Thinkstock

Polévky jsou teď jedním z nejlepších jídel, která vás zahřejíFoto: Thinkstock

Postup: Zeleninu nakrájejte na kostičky nebo sirky. Na rozpáleném oleji orestujte nejprve zeleninu, pak přidejte vodu, doveďte k varu, stáhněte plamen a nechte bublat zhruba půl hodiny, abyste měli vývar. Pak přidejte kroupy a ještě zhruba dalších 15 až 20 minut povařte. Pak osolte, opepřete. Servírujte s nasekanou petrželkou.

Náš tip:Skvěle do ní chutná jemně nastrouhaný kozí sýr nebo parmezán.

Houbové kernotto

Pro 2 osoby potřebujete:100 g špaldových krup (kernotto), 1–2 cibule, 3 žampiony nebo sušené houby, 2 stroužky česneku

Foto: Greta Blumajerová

Na tohle jídlo nedejte během zimy dopustit: je snadné, lehké a sytéFoto: Greta Blumajerová

Postup:Kernotto důkladně propláchněte pod tekoucí vodou, vložte do hrnce se studenou vodou, osolte, přidejte kapku oleje a vařte pod poklicí bez míchání. Po 40 až 50 minutách je zrno měkké. Nechte ještě 5 minut dojít. Mezitím si na pánvi orestujte cibuli a poduste houby. Pak vše promíchejte spolu, přidejte lisovaný česnek. Servírovat můžete se sýrem či salátem z kysaného zelí a červené papriky, který vám z toho udělá vitamínovou bombu.

Kroupy s dýní a sýrem

Pro 2 osoby potřebujete:100 g krup, záleží na vás jakých, půlku malé dýně hokkaidó nebo třeba menší lilek, sójovou omáčku, strouhaný sýr

Foto: Greta Blumajerová

Pokud už neseženete dýni či ji nemáte zmrazenou, zkuste lilek nebo cuketuFoto: Greta Blumajerová

Postup:Kroupy dejte vařit do studené vody na 30 minut, máte-li špaldové, vařte 50 minut na mírném plameni. Mezitím si nakrájejte na kostičky dýni, rozpalte pánev, stáhněte, přidejte olej a na něj dýni. Osmahněte, nakapejte sójovou omáčku Shoyu nebo Kikkoman (přesně se chutí k dýni hodí), smíchejte, přiklopte a nechte tak 5 minut dusit na mírném ohni. Pak celou směs nasypte do přecezených krup, promíchejte a nechte spolu dojít. Můžete přidat strouhaný sýr.

Nezkusíte naše tipy? Nebo máte ty své? V úterý se můžete těšit na bio zdravé cukroví...

Reklama

Načítám