Hlavní obsah

Falešná vyvrcholení. Jsou skutečně tak špatná?

Foto: Yanya, Shutterstock.com

Foto: Yanya, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Bouřlivá biochemická reakce v mozku, během které se vyplavují důležité hormony. To je vyvrcholení. Ale co když ho předstíráte... Máte se za to stydět, nebo si pogratulovat?

Článek

Žen, které během života nikdy nedosáhnou orgasmu, je podle sexuologa Petra Weisse asi osm procent. Pro část z nich přesto sex představuje příjemný zážitek, hovoří se hlavně o radosti z intimity s partnerem. Druhou skupinou jsou ženy bez orgasmu, pro které je nepříjemný i sám pohlavní styk. A pak jsou tu dámy, které vyvrcholení (alespoň občas) dosahují. Ovšem důvod k předstírání orgasmu mají všechny tři skupiny.

V pozadí stojí všeobecný názor, že orgasmem sex končí. Vyvrcholení je vnímáno jako nutná tečka, závěr, cíl, konečný signál, že se od sebe těla milenců mají odlepit. Bez tohoto dogmatu by předstírání samozřejmě bylo mnohem méně nezbytné. Je to ale skutečný problém, nebo se jedná o přehnaně zveličované téma?

Proč ženy předstírají orgasmus

Odborníci se v tomhle směru rozdělují na dvě kategorie. Jedna tvrdí, že se to ženám nevyplácí, protože si tak samy odpírají přístup k potěšení, pokud odměňují muže za něco, co se nestalo. V překladu to znamená, že ten, kdo si myslí, jak partnerce „dělá dobře“ (navíc někdy i dlouhodobě), navzdory tomu, že to tak není, nemá potřebu se snažit. A to nejen v postelových dovednostech, ale ani v komunikaci. 

Druhá skupina expertů zase připomíná, že ženy někdy předstírají, protože se jim do sexu nechce, nemají zájem ho prodlužovat, netouží nic vysvětlovat, bývají unavené a chtějí ho mít rychle za sebou. A vysvětlit některým mužům, proč zrovna dnes orgasmus není, je komplikované, zvlášť když jeho prostřednictvím posuzují své osobní kvality.

Jenže tento přístup není úplně šťastný. Sex je společnou věcí obou partnerů a užívat by si ho měli oba dva stejně. Jestliže vás to nebaví, namísto předstíraní se snažte s partnerem promluvit o tom, co dělat, aby se vám to líbilo. 

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Předstírání orgasmu je možné vnímat jako velký podvod, ale také jako milou lež, která nikoho nepoškozuje a prospívá vztahuFoto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Žádný orgasmus, nikdy orgasmus?

Takže ano, někdy se předstírání orgasmu může stát účinnou strategií, která oba aktéry milostných hrátek tak či onak uspokojí. Ale pozor: chybějící vyvrcholení by přitom nikdy nemělo být zdrojem problému ani frustrace! Pokud to tak je, nic nepředstírejte a svěřte se svými skutečnými pocity partnerovi, případně i odborníkovi.

A nepropadejte přitom zoufalství – trpělivost růže přináší. Petr Weiss objasňuje, že se ženská sexualita oproti té mužské vyvíjí: „Ženy sexuálně dospívají často až kolem třicátého roku věku. Stává se, že najednou po třicítce začínají dosahovat orgasmu, když toho předtím nebyly schopné.“ Dámy tak jistě potěší informace, že ačkoliv léta pomocí hrané extáze maskují, že vyvrcholení nedosahují, stále mají šanci.

Reklama

Načítám