Hlavní obsah

Sluneční retro brýle pro sexy kočky

Foto: Tom Ford

Rámečky brýlí by měly ladit s oblečenímFoto: Tom Ford

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sluneční paprsky nám pomalu začínají olizovat tváře, a tak je právě nejvyšší čas zaktualizovat svoji sbírku slunečních brýlí podle nových módních trendů ve stylu retro. Nechte se alespoň na chvíli unést atmosférou i půvabem padesátých a šedesátých let.

Článek

Móda s nádechem minulosti – to je retro. Svůdnost, elegance i extravagance – to jsou indicie tohoto stylu, který se odráží nejen v současném oblečení, ale i v trendy tvarech slunečních brýlí. Mezi všemi dominují ty, které svým tvarem připomínají kočičí oči. Pokud se vám ale zdají být až moc okázalé, neznamená to, že byste se musela pro letošek retro stylu vzdát, protože se určitě si vyberete z jiných módních tvarů.

Jaký tvar si vybrat a podle čeho?

Jednak by měly vyhovovat vašemu vkusu a osobnosti, ale také by vám měly barevně ladit s oblečením. Sledovat tedy musíte nejen tvar brýlí, ale i barevné provedení rámečků a skel. Při výběru myslete nejen na módu, ale také na ochranu očí. Brýlová skla musí mít dostatečně vysokou ochranu proti UV záření. V žádném případě se nevyplácí kupovat brýle ve spěchu, a už vůbec ne bez vyzkoušení před zrcadlem. I když vám kamarádka bude tvrdit, že její brýle jsou ty nejlepší, nedejte na to, vašemu obličeji může slušet něco úplně jiného.

Foto: style.com

Kočičí oči Christian Dior a velké kulaté brýle Jil SanderFoto: style.com

Brýle typu „Kočičí oči“

Z tohoto tvaru brýlí nekompromisně vyzařují padesátá a šedesátá léta. Extravagantní vzhled jim dodává silná plastová obruba kolem očí, která jakoby kopíruje oko kočky. Horní linka rámečku je jemně protažená nahoru směrem ke spánkům.

Dají se koupit v různých barevných provedeních. Skvěle vypadají například v jasně červené barvě s tmavými plastovými skly. Návrháři ale zašli ještě dále a navrhli kočičí brýle s pestrobarevnými potisky. Mají velkou výhodu, protože se daleko lépe sladí s oblečením než jednobarevné.

Tvar brýlí je jasně daný, ale v samotném provedení se různě liší. Zásadní rozdíl je buď oblé, nebo hranatější orámování. Brýle se zaoblenými hranami padnou ženám s hranatým nebo kosočtvercovým obličejem. Máte-li kulatý nebo oválný obličej, můžete těžit z ostřejších hran.

Foto: thisnext.com

Dobře vypadají brýle s jasně červenými rámečkyFoto: thisnext.com

Nápadně velké brýle

Tento typ nevyjde snad nikdy z módy. Velké retro brýle je ovšem široký pojem, a ne všechny tvary patří mezi letošníhit. Brýle musí být zaoblené,trendyjsou tedy kulaté nebo kapkovité tvary velkých brýlí, nikoli velké čtverce. Různě barevné rámečky (i se zvířecím motivem) mohou být jak plastové, tak i kovové nebo v kombinaci obou materiálů. Velké brýle mají jednu zásadní výhodu, a tou je, že je přes ně dobře vidět. Vyniknou na nich mnohem lépe tónovaná plastová skla než na brýlích s menšími obrubami.

Velké brýle vybírejte úměrně velikosti svého obličeje. Máte-li větší obličej, pak si můžete dovolit extra velké rámečky, ale s malým drobným obličejem byste se v takových mohla zesměšnit.

K čemu se brýle nosí?

Pakliže se rozhodnete nosit retro brýle, měla byste svůj celkový vzhled naladit na stejnou notu, tedy i obléknout se v retro stylu. S kočičími brýlemi budete stylová v pestrobarevných šatech, úzké sukni s rozparkem s jednoduchou halenkou nebo v úzkých či zvonových kalhotách s vyšším pasem. Nechybějí rozparky, kanýry, úzké pásky a šátky. Na nohách vyniknou sandály na vysoké platformě s vázáním nad kotníky nebo vysoké dřeváky.

K populárnímu stylu hippies, i jehož retro podoba se přenesla do letošních trendů v oblékání, se naopak hodí velké kulaté tvary brýlí. Ke stylovému oblečení se řadí různé jednoduše střižené volnější haleny a šaty, zvonové kalhoty. Oblečení lemují barevné výšivky, třásně i korálky. Doplňky pak tvoří dlouhé kožené tkanice vázané namísto pásků, vysoké i nízké páskové kožené sandály s rovnou podrážkou.

Nezapomeňte, že pokud chcete přesně vystihnout správný styl, musíte mu podřídit i účes. Super vypadá kombinace kočičích brýlí s podtočenou ofinou. Dlouhé vlasy byste měla nechat přirozeně rozpuštěné. Naopak kulaté velké brýle se snoubí s uhlazenými účesy.

Foto: style.com

Retro styl Christian Dior a PradaFoto: style.com

Za kolik sluneční retro brýle pořídíte?

Samozřejmě je můžete za pakatel koupit v tržnici. Lepší je ale připlatit si a brýle koupit ve značkovém obchodě, kde vám poskytnou záruku. Například prodejny Eiffel optic nabízejí značky Ray-Ban (1900–4000 Kč), Vogue (2900–3600 Kč), Prada (3800–6000 Kč), Hugo Boss (2500–6890 Kč), Dolce (2500–4000 Kč) a další.

Druhou a levnější možností je nákup v módním butiku, kde máte výhodu, že si můžete najednou pořídit brýle i oblečení. Retro sluneční brýle tu pořídíte například v těchto cenových relacích: Zara (699 Kč), Mango (699–999 Kč), Esprit (699–1799 Kč).

Nezbývá než dodat, že retro styl má mnoho příznivců, a je tedy jen na vás, jestli se k nim přidáte i vy.

Reklama

Související témata:

Načítám