Hlavní obsah

Souboj receptů: Houbové nápady, které si zamilujete!

Foto: Marie Bartošová

Kamila a Jana jsou vášnivé houbařkyFoto: Marie Bartošová

Reklama

Nenechte se odradit počasím a vyrazte na houby – vždyť je to jedna z nejlepších surovin, které jsou na podzim k mání. A dokonce zadarmo! My vám k tomu poradíme, co s nimi pak v kuchyni!

Článek

Houby můžete sušit, zamrazovat nebo zavařovat. Já jsem se do dnešního souboje s naší šéfredaktorkou Kamilou pustila s poslední zmiňovanou úpravou, a ze zásob jsem vytáhla skleničku kyselých houbiček. A co vy? Zavaříte si je se mnou, nebo dáte přednost Kamiliným gnocchi?

Gnocchi s houbovou omáčkou od Kamily

Na 2 porce potřebujete: 450 g bramborových gnocchi, jednu menší cibuli, asi 300 g čerstvých hub (nebo velkou hrst sušených, předem namočených ve vodě), 200 ml smetany na vaření, 250 ml drůbežího vývaru, tymián, sůl, pepř, parmezán a asi 20 g másla

Foto: Marie Bartošová

Kamiliny gnocchi byly jednoduše úžasné!Foto: Marie Bartošová

Postup:Gnocchi si samozřejmě můžete udělat sami, já jsem kvůli nedostatku času zvolila kupované. Na kousku másla orestujte cibulku pokrájenou na kostičky. Dejte jí pár minut, až krásně změkne. Přidejte ještě kousek másla a houby a nechte pět minut dusit. Pak přilijte smetanu a vývar a asi deset minut vařte – až omáčka zhoustne. Přidejte čerstvý, případně sušený tymián, sůl a pepř. Nakonec vmíchejte uvařené gnocchi a při servírování posypte parmezánem.

Božský lák na kyselé houbičky od Jany Ch.

Na 1 litr vody ke svaření potřebujete:rovnou lžíci soli, 16 celých černých pepřů, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list a kořenovou zeleninu (hlavně celer!). Na uvedených 5 skleniček budete potřebovat asi 2–3 litry.

Na lák si připravte: 0,25 l 8% octa, 0,75 l vody, rovnou polévkovou lžíci soli, 50 g cukru, 10 tablet umělého sladidla, 1 bobkový list, 1 hřebíček, 3 nová koření, 15 pepřů, 1,5 lžičky hořčičného semínka a 0,5 lžičky plodu koriandru, uvedené množství vystačí asi na 5 skleniček, záleží, jak moc je máte plné.

Foto: Marie Bartošová

Václavky zavařené v octě jsou chutná příloha třeba k masuFoto: Marie Bartošová

Do skleniček patří:houby, cibule, mrkev, petržel, brokolice, beraní rohy, já dávám i pár kousků kapar a červenou papriku, přidat můžete do každé navíc pár kuliček hořčičného semínka, 1–2 zrnka černého pepře a kousek bobkového listu. Množství zeleniny záleží jen na vás, já jí dávám asi třetinu objemu skleničky. Právě zelenina a dobrý lák dávají chuť!

Postup: Vykašlete se na deko a udělejte si poctivý lák! Tenhle recept patří Jaroslavu Burdovi, několikanásobnému mistru soutěže Houby v octě. Lepší jsem nikdy nezkoušela!

S první směsí svařte houby – ty by neměly přesahovat polovinu objemu hrnce a měly by být zalité co největším množstvím nálevu. Jestli budete zavařovat malé houbičky, nakrájené kousky hub větších nebo jako já václavky, záleží jen na vás. Vzhledem k aktuální době kolem sv. Václava ale doporučuju václavky, ty jsou na zavařování bezkonkurenčně nejlepší! Důležité je jedno upozornění: svařit houby musíte ještě v den sběru, zavařovat stačí den následující. Houby je potřeba podle jejich tuhosti vařit různě dlouho, minimálně by to ale mělo být 10 minut, václavky je potřeba vařit aspoň 20 minut, zasyrova jsou totiž jedovaté. Během varu lžící sbírejte pěnu a případné nečistoty.

Všechny ingredience na lák 5 minut svařte. Na dno skleniček dejte připravenou zeleninu, nakrájenou na malé kousky, přidejte koření a do skleniček napěchujte předvařené houby, Vše rovnoměrně zalijte lákem a asi 20 minut zavařujte. Horké skleničky obraťte víčkem dolů a nechte vychladnout.

Jak zpracováváte čerstvé houby vy? Zavařujete? Smažíte? Nebo jen sušíte?

Reklama

Související témata:

Načítám