Hlavní obsah

Souboj receptů: Pečené kuře s bylinkami. Na dva způsoby!

Foto: Greta Blumajerová

Kamila i Jana N. bylinky rády pěstují, ještě radši z nich pak ale vaříFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Bylinkové zahrádky se zelenají jedna radost, a tak je na čase podívat se na nějaký originální recept, jak je využít třeba při přípravě kuřete. Pěstujete-li tedy mátu nebo estragon, čtěte dál!

Článek

Mátu i estragon naštěstí dnes seženete poměrně běžně i v obchodech, takže jestli vám bylinky nerostou za oknem, vyrazte na trh či do marketu. Teď už se pojďte podívat na to, co pro vás naše šéfredaktorka Kamila a editorka Jana N. připravily!

Kamilino legendární kuře na estragonu a cibuli

Na 2 porce potřebujete:2 spodní čtvrtky kuřete, 1–2 cibule, 100 g strouhaného 30 % eidamu, čerstvý estragon, koření dle chuti a rýži k podávání

Foto: Greta Blumajerová

Estragon, cibule a sýr propůjčí kuřeti příjemně nasládlou chuťFoto: Greta Blumajerová

Postup: Kuře na estragonu jsem měla moc ráda jako malá. Postupně jsem si ho vylepšila geniální kombinací cibule a sýru. Postup je snad nejjednodušší možný – do pekáčku vložte kuře, okořeňte ho podle chuti (sladká paprika, trocha drceného kmínu, listová petržel) a zasypte ho cibulí pokrájenou na kostičky a estragonem. Je lepší vzít větší pekáček, abyste cibuli mohli rozložit i kolem kuřátka. Vše podlijte troškou vody. Dejte do trouby a pečte asi 40 minut.

Zhruba 10 minut před tím, než kuře vyndáte, ho posypte sýrem – sýr přitom doporučuju nasypat spíš než na samotné kuře na cibulku kolem. Za 10 minut se všechny chutě krásně spojí a vy můžete servírovat. Nejlepší je s rýží a ledovým salátem s citronovou zálivkou.

Janino kuře s mátovou omáčkou

Na 2 porce potřebujete:2 čtvrtky kuřete, 1 menší cibuli, 1 malou mrkev, 1 malou petržel a adekvátní kousek (půlku až čtvrtku) menšího celeru, 3 velké hrsti čerstvé máty, sůl a trochu oleje

Foto: Greta Blumajerová

Tepelně upravená máta chutná úplně jinak než čerstvá – určitě ji proto vyzkoušejte!Foto: Greta Blumajerová

Postup:Kuře v mátě je recept mého otce a mně to moc chutná. Čtvrtky kuřete orestujte na oleji, přisypejte na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev, celer, kořenovou petržel, důkladně posolte, podlijte a zasypejte celý pekáček mátou – my listy překrajujeme napůl, ale není to nezbytně nutné, záleží i na jejich velikosti. V přikrytém pekáčku pečte při 180 stupních asi 40 minut. Potom kuře vyndejte a dejte ho na 10 minut do trouby jen tak dopéct – třeba na plech, aby byla hezká kůrčička.

Omáčku rozmixujte ponorným mixérem. Já na závěr ještě přidávám tak půl kelímku smetany a omáčku převařím, aby se zahustila, tento krok ale můžete vynechat. Jako příloha je výborná rýže, ale je to dobré i s bramborami. Moje kamarádka zase všechno zcedí a kuře podává jen s vypečenou šťávou, je to taky moc dobré.

A jak jste na tom vy? Které bylinky při přípravě kuřete nejraději používáte vy?

Reklama

Načítám