Hlavní obsah

Staré zavařovačky? Proměňte je v dekorace do bytu. Levně a rychle!

Foto: Isifa

Sklenice od marmelády se mohou změnit ve vázu, svícen i dávkovač mýdlaFoto: Isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud nezavařujete, pak sklenice od okurek, kompotů nebo i marmelád končí většinou v koši. My pro vás ale máme hned šest důvodů, proč si je napříště raději schovat.

Článek

Je škoda, abyste tvarem či velikostí zajímavé sklenice dali do odpadu – byť jistě tříděného. Pokusili jsme se je velmi jednoduše a levně předělat na vázu, nádobu na šití nebo svícen. Podívejte se, jak to dopadlo, a pokud se vám naše tipy líbí, nechejte se inspirovat. Dávat sklenicím zajímavý kabát i nové poslání je skvělá zábava, kterou můžete vyplnit stále delší večery nebo stále častěji propršené víkendy.

Před tím, než se pustíte do dekorování, byste samozřejmě měli sklenice dobře vymýt a nechat z nich odmáčet etikety. Myčka si většinou poradí s obojím na jeden zátah.

Ty jsi má, levandulová

Foto: Jakub Jurdič

Jednoduchá na výrobu, ale může udělat radost i jako dárek. To je vázička s filcem a korálkyFoto: Jakub Jurdič

Sklenička od tatarky se změnila v něžnou vázičku. Stačilo jen použít kousek filcu (asi 10 Kč), 30 cm barvené kůže (asi 6 Kč), korálky (odhadem 5 Kč) a tavnou pistoli. Z filcu ustřihněte pruh podle výšky sklenice a přibližně o půl centimetru delší a ke sklenici ho přilepte tavnou pistolí. Kolem hrdla sklenice pak uvažte kožený provázek, na který navlékněte korálky. V takové vázičce se bude líbit svazku levandule.

Oheň v ledu

Foto: Jakub Jurdič

Tenhle svícen se bude hodit večer na stůl na terasuFoto: Jakub Jurdič

Jako kdyby hořel oheň v ledu – tak to vypadá, když zapálíte svíčku ve svícínku vyrobeném ze sklenice od marmelády a skleněných kamínků, které za asi 25 Kč za balení koupíte v květinářství nebo prodejnách s dekoracemi. Stačí jej pak tavnou pistolí na sklenici přilepit a poskládat dle fantazie.

Švadlenka v mysliveckém

Foto: Jakub Jurdič

Sladili jsme barvy s víčkem a výsledek připomíná mysliveckou uniformu, proto jsme jí přidali knoflíkyFoto: Jakub Jurdič

Potřebujete mít po ruce pár nití, špendlíků? Malé šitíčko si můžete vyrobit například ze sklenice od okurek nebo v našem případě od sterilovaného hrášku s mrkví. Použili jsme také kousek filcu (asi 10 Kč), tavnou pistoli a dva knoflíky. Do víčka sklenice jsme otvírákem na konzervy vyřízli díru, do které jsme vlepili polštářek vyrobený z odstřižků filcu a molitanu. Držák na nůžky jsme vyrobili také z proužku filcu – barvu jsme sladili s odstínem víčka.

Korálková vázička

Foto: Jakub Jurdič

Velikost vázičky i množství korálků i jejich barva je jen na vás. Ta naše je malá, čili na jednu růži nebo snítku chryzantémFoto: Jakub Jurdič

Sklenička od oliv se během chvíle – i díky šňůře korálků – proměnila ve vázičku, která se bude hodit, až na zahradě utrhnete poslední růžičku, nebo když z velké kytice zbude poslední větvička chryzantémy. Za korále jsme dali 35 Kč a na sklenici jsme je nalepili do spirály, kterou jsme přichytili na sklo opět tavnou pistolí.

Dávkovač mýdla

Foto: Jakub Jurdič

Materiál na dávkovač mýdla volte vždy odolný vlhkosti a omyvatelnýFoto: Jakub Jurdič

Do víčka sklenice od hořčice jsme špičkou nože propíchli křížek, do kterého jsme pak zasunuli zavřené nůžky na porcování kuřete. Jejich otáčením vznikla dírka pro pumpičku ze starého plastového dávkovače. Tu jsme přilepili zespodu tavnou pistolí, stejně jako tři různě modré plastové bužírky, původně určené na pletení náramků. Kupte ale raději silnější, mají tendenci se při styku s roztavenou hmotou z tavné pistole přepalovat a trhat.

Provázkové zamyšlení

Foto: Jakub Jurdič

Opravdu levná je dokorace z provázku, která se pak hodí k přírodním materiálůmFoto: Jakub Jurdič

Ze sklenice od hořčice a pár metrů režného provázku (odhadem 10 Kč) vyrobíte malou vázičku nebo třeba skleničku na špejle nebo příbory, která se bude hodit na dřevěný stůl při grilování. Provázek si dejte dvojmo a přilepte tavnou pistolí odspodu směrem nahoru. Až dojdete k hrdlu, udělejte na provázku velké uzlíky a ty ještě dolepte jako dekoraci.

Vyzkoušíte si s námi dekorování sklenic? Napište nám a pošlete fotku výsledku vaší práce!

Reklama

Související témata:

Načítám