Hlavní obsah

Stojánky na šperky za pár korun: Vyrobte si je doma!

Foto: Thinkstock

Hodilo by se vám mít stojánek na šperky vedle zrcadla? No tak si ho vyrobte přímo na míruFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete mít své náušnice, prstýnky nebo náhrdelníky pěkně po ruce, ale marně hledáte stojánek nebo věšák, na který byste je mohli dát? Proč si ho s námi nevyrobit?

Článek

Tentokrát vám chceme ukázat, že svoji bižuterii můžete „zaparkovat“ i na vlastnoručně vyrobených stojáncích či věšácích. Opět se držíme zásady, že je musí zvládnout vyrobit každý, a také, že nesmí moc stát. Takže jsme na jejich výrobu využili to, co byste mohli najít i u vás doma – a dokupovali jsme opravdu jen to nejnutnější.

Zavěste je na strom

Až příště půjdete na procházku, dívejte se dobře pod nohy. Na výrobu věšáku v podobě stromu totiž potřebujete plošší kámen, který se stane jeho základnou. Pak potřebujete už jen drátek dost ohebný na to, abyste ho zvládli tvarovat, ale dost pevný, aby udržel zavěšené prsteny a náušnice.

Prvním krokem je kámen pevně omotat a vytvořit základnu, ze které pak vyvedete smyčku drátku – a ten pak dále omotáváte a vytváříte větve. Za půl hodinky je hotovo – s náklady za drátek kolem 15 Kč.

Foto: archiv redakce

Vašim šperkům se bude líbit na stroměFoto: archiv redakce

Nová role pro struhadlo

Jako šperkovnici můžete použít i obyčejné struhadlo. Vyberte si nerezové nebo plastové – to pak můžete sladit barvou s barevností místnosti, kde bude stát. Jestli uvažujete o případném nátěru obstarožního kousku, pak zvolte barvu, která bude na kovu držet. Možná lepší by bylo použít samolepicí tapetu a vyříznout otvory. K zavěšení prstenů jsme použili malé háčky – 1 Kč za kus.

Foto: archiv redakce

Klasický domácí pomocník v nové roliFoto: archiv redakce

Šanon plný pokladů

Své doplňky můžete schovat i do knihovny – pokud na výrobu stojánku použijete šanon. Protože ten náš je laděn v duchu pirátů, drželi jsme se toho i při tvorbě „vnitřního vybavení“ a použili jsme provázek, který evokuje lodní lano. Na konci jsme udělali uzle, které mohou držet další pár náušnic. Na středovou kovovou část můžete buď dát prsteny, nebo ji můžete odstranit. Za šanon jsme dali 25 Kč, za provaz asi 10 Kč. Připevnili jsme ho tavnou pistolí.

Foto: archiv redakce

Šperky můžete mít i v knihovněFoto: archiv redakce

Pověste ho vejš…

Hlavně náhrdelníky a korále můžete zavěsit na staré ramínko. Můžete ho nechat jen tak, nebo ho obšít zbytkem látky, obháčkovat nebo omotat vlnou či bavlnkami. Zvolili jsme poslední metodu a využili staré štepovací nitě, které jsme našli v krabičce po babičce – včetně knoflíků, na které můžete pověsit korále, které nemají zapínání. Pod knoflíky, které jsme přilepili tavnou pistolí, jsme nejprve nalepili jeden menší, aby vznikl prostor. Protože jsme tvořili z toho, co bylo doma, náklady jsou nula.

Foto: archiv redakce

Své náhrdelníky můžete mít po ruce i ve skříni na ramínkuFoto: archiv redakce

Jako obrázek

Povaluje se vám doma také starý, ale pěkný rámeček od obrázku? Udělejte věšák na šperky i z něj. Stačí na zadní stranu natlouci pár hřebíčků s větší hlavičkou, mezi které pak natáhnete ozdobný zlatý drátek – ten náš jsme koupili v květinářství. Práce je hotová za pár minut, náklady jsou do 10 Kč.

Foto: archiv redakce

Díky starému rámečku můžete pověsit své oblíbené náušnice do předstíně jako obrázekFoto: archiv redakce

Pustíte se do výroby věšáku na šperky s námi? Anebo vyrábíte vlastní šperky? Rozhodně nám napište a fotku výsledku nahrajte do speciální galerie ZDE!

Reklama

Související témata:

Načítám