Hlavní obsah

Stop zánětu močového měchýře!

Foto: Thinkstock

Zánět močového měchýře bolí a mnohdy jde o chronickou záležitostFoto: Thinkstock

Reklama

Je tu léto, sukně i trička se zkracují, mnohé z vás posedávají v parcích... A to je bohužel „skvělá" kombinace, která může kromě pocitů blaženosti přinést i nepříjemné onemocnění – zánět močového měchýře. Věřte, že dokáže ukrutně bolet, nemluvě o tom, když se stane chronickým a ne a ne ho vyléčit. Jak se mu dá předejít a jak se léčí? To se dozvíte v dnešním článku!

Článek

Kdo zažil zánět močového měchýře, ví, o čem je řeč. Ale věděli jste, že kromě špatného pitného režimu či nachlazení může toto nepříjemné onemocnění vyvolat i vášnivý sex?

Jaké jsou příčiny?

Zánět močového měchýře neboli cystitida je poměrně časté onemocnění, které prodělává jedna z pěti žen alespoň jednou ročně. Doprovází ho nucení na močení, časté močení a bolesti při něm i potom. Z 90 % má zánět močového měchýře na svědomí v současnosti tolikrát skloňovaná bakterie E-coli. Tahle malá potvůrka se z těla často dostává velmi obtížně. Kromě druhé nejčastější příčiny, kterou je prochladnutí, jich tu dále máme ještě pěknou řádku:

  • Kvasinková infekce
  • Pohlavní nemoci, jako je kapavka, genitální herpes nebo trichomoniáza (nejčastější parazitární onemocnění pochvy)
  • Hormonální změny
  • Nošení těsného prádla nebo džínů
  • Podráždění mýdly, pěnami do koupele…
  • Stres
  • Cukrovka
  • Nevhodná antikoncepce
  • Pohlavní styk

Nepodceňujte léčbu

„Zánět močového měchýře se jako samostatné onemocnění vyskytuje hlavně u mladších žen a dívek, kdy jde spíše o banální onemocnění. Ve středním a vyšším věku, kdy ženy nemají tak citlivé sliznice, bývá často projevem jiného onemocnění (inkontinence, zúžení močové trubice – v nejhorším případě se dá i operovat –, močové kameny, symptom onemocnění páteře). U obou věkových skupin hrozí hlavně nebezpečí při podcenění a nesprávné a nedostatečné léčbě, kdy infekt dolních močových cest může přejít v infekci horních cest – zánět ledvin, což je již onemocnění podstatně závažnější," varuje MUDr. Luděk Leder.

Foto: Thinkstock

Zánět močového měchýře dokáže otřást vaším intimním životemFoto: Thinkstock

Akutní záchvat

Z vlastní zkušenosti musím potvrdit, že záchvat opravdu stojí za to. Bolest je tak příšerná, že je možné i omdlít. V tomto případě pomůže snad jen svalová injekce, která je doslova vysvobozením. Než se však dostanete k lékaři, můžete si pomoci například ibuprofenem proti bolesti, nepočítejte však s valným výsledkem. Po takovémto zážitku si můžete být téměř jisté, že bude mít vleklejší následky... Opět spoléhejte na lékaře, který vám předepíše léky na tlumení bolesti, které vám pomohou v období, než zaberou léky na zánět jako takový.

Zánět a sex – co s tím?

Neustále se vedou debaty o tom, jestli jdou sex a zánět močového měchýře dohromady. V akutním stadiu onemocnění rozhodně ne! Jen byste si přitížily. „U mladých, zdravých žen jsou často opakované záněty vázány na pohlavní styk, dále na používání spermicidních látek, střídání sexuálních partnerů, nedodržování zásady postkoitálního vyprázdnění močového měchýře, tj. asi za hodinu po styku se jít vymočit," radí MUDr. Miroslav Havlík.

Sexuální abstinence za plného zdraví však také není dobrá, jelikož, když máte sex jednou za čas, ale zase „to“ stojí za to, můžete si lehce přivodit poranění močové trubice. Mezi ní a vaginou je stěna tenká pouze tři milimetry. Takže, jestliže jste již na zánět trpěly, sex rozhodně, ale nepřehánět to s intenzitou…

Foto: Thinkstock

Bolesti jsou to někdy příšernéFoto: Thinkstock

Léčba, která zabere!

Kromě léků, které vám při zánětu předepíše lékař (Nitrofurantoin, Uro Vaxom, Nefrovaxim), existuje spousta preventivních i léčivých postupů a návodů, které také fungují.

Spousta vody

Pitný režim je zásadou číslo jedna. Nebojte se vypít klidně tři litry čisté vody denně. A to i preventivně. Pokud totiž nemáte dostatečný příjem tekutin a chodíte čurat málo, tělo se nemá jak pročistit.

Americké brusinky

Dají se sehnat sušené, ve formě tablet, jako koncentrát nebo jako lahodný džus. Brusinky obsahují PAC – rostlinné látky, které pomáhají zbavit se recidivy zánětů. Prokázaly to výsledky lékařské studie prováděné v Americe. Doporučená denní dávka je 30 g nebo 300 ml.

Mrkvová a celerová šťáva

Čerstvý „drink“ umíchaný z mrkve vám určitě bude po chuti, horší je to s celerovou šťávou. Obojí má však na léčbu i prevenci zánětu velice pozitivní účinky. Vyzkoušejte! Naopak nevhodný je angrešt, švestky, rebarbora a rajčata, jelikož močové cesty dráždí.

Protizánětlivý čaj

Kromě urologických čajů, které se dají zakoupit v lékárně, si můžete vyzkoušet vlastní recept na dezinfekční bylinkový čaj. Jednu lžičku sušených listů medvědice lékařské zalijte horkou vodou, louhujte pět minut a přeceďte. Oslaďte medem. Pozor! Medvědice se nesmí používat dlouho, kúra je vhodná na 14 dní a opakování maximálně pětkrát do roka. Doporučuje se i řepík lékařský a kopřiva.

Vyzkoušejte koupel

Půlhodinová koupel v odvaru z heřmánku krásně zklidní zánět a užijete si spoustu relaxace a uklidníte nervový systém. Jak na takovou koupel? Dvě hrsti heřmánku spařte třemi decilitry ne úplně horké vody. Nechte deset minut vylouhovat, přeceďte a nalijte do teplé vody. Koupel je připravená.

Nezoufejte. I toto bolestivé onemocnění se dá jednou provždy vyléčit! Důležité je nepodceňovat a hledat příčinu pro stanovení vhodné léčby… A jaké jsou vaše zkušenosti? Co vám pomohlo?

Reklama

Související témata:

Načítám