Hlavní obsah

Tipy na praní bez chyb

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zase se vám zdá, že to není ono?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste si jistá, že umíte prát? Reklamám na prací prášky se sice většinou smějeme, ale přiznejme si: Která z nás by nechtěla vytahovat z pračky jen sněhobílá trička, ubrusy bez poskrvnky a dokonale čisté ponožky? Přitom za to, že výsledek není vždy takový jako v televizi, si většinou můžeme samy. Málokterá z nás totiž pere správně!

Článek

První problém většinou řešíme už v obchodě: koupit klasický sypký prášek nebo gel? Odpověď, že je to jedno, není na místě. Oba výrobky patří mezi takzvané univerzální prostředky, ovšem každý z nich je určen na něco jiného.

Prášek, nebo gel?

Pojďme si to vysvětlit - prášky jsou vhodné pro velmi silně zašpiněné prádlo, odolné materiály a pokud je to třeba i na praní při vyšších teplotách. Gely jsou ideální pro citlivější materiály. Pozor však na vlnu a hedvábí, ty mají vlastní ještě šetrnější prací prostředky.

Záleží také na tom, jakým způsobem pereme. Pro praní v pračce se doporučuje prášek, tekuté prostředky můžeme použít jak do pračky, tak se osvědčily pro ruční praní. Dobře se totiž rozpouští i při nižších teplotách. Podstatný rozdíl je také ve způsobu dávkování. Prášek se sype do dávkovače pračky, zatímco gel se lije do dávkovací nádobky, tedy do jablíčka. To se dává přímo do bubnu pračky.

Pokud máme na oblečení nějaké hůře odstranitelné skvrny, lze gel nanést také přímo na oblečení před samotným praním. Tím se zvyšuje šance, že skvrnu lépe odstraníme.

Další rozdíl je v koncentrovanosti. Zde opět vedou gely. Jsou totiž koncentrovanější, proto jich spotřebujeme méně. A liší se do určité míry i složení těchto dvou prostředků a jejich pH. Prášky ho mají vyšší, a tak si lépe poradí s větším zašpiněním, ale za cenu menší péče o vlákno. U gelů je to naopak - na velkou špínu nejsou vhodné, ale věci se při praní tolik neopotřebovávají.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Důležité je správné roztřídění prádlaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Co zkazíme doma

Překvapivě žádný vliv nemá na kvalitu praní způsob, jakým věci do pračky dáváme. Je proto zbytečné oblečení pracně skládat, výsledek bude stejný, jako když tam prádlo nacpeme.

Ovšem chybu, a podle odborníků tu největší, děláme jinde - v třídění prádla. Za bílé považujeme i bílá trička s černým logem firmy, světle krémové košile či pruhované bílorůžové ponožky. Ale tyto věci k sobě nepatří. Bílé prádlo je opravdu jen to zcela bílé, pokud ho namícháme, postupně zešedne.

Najednou bychom neměli prát ani modré džíny, žlutá trika a červené mikiny. To není jedna „várka" barevného. Kdo o své věci pečuje tímto způsobem, brzy se zbaví problému s tříděním zcela - vše totiž bude mít šedivé, vybledlé a zaprané.

Vyvařování potřebují jen miminka

Další častý omyl - i přes masáž televizních reklam - je ten, že pereme v příliš horké vodě. Vyvařování je třeba opravdu jen v domácnostech s kojenci, na propocené sportovní oblečení nebo bavlněné spodní prádlo. I když u něj hrozí, že vysoké teploty nemusejí vydržet gumičky a pérovací lemy. Prádlo tak bude možná zářivě čisté, ale nenositelné.

Na všechny ostatní případy stačí teploty mezi čtyřiceti až šedesáti stupni, které jsou k prádlu mnohem šetrnější než vyvařování. Přitom rozhodující by měla být teplota, kterou doporučuje výrobce na cedulce. Samozřejmě platí, že čím nižší teplota, tím nižší účinnost.

Pokud tedy chceme mít své oblečení stále jako nové, neměli bychom šetřit na pracích prostředcích, ale klidně můžeme ošidit teplotu vody. Vděčná nám budou nejen naše trika a halenky, ale i peněženka a příroda.

Reklama

Související témata:

Načítám