Hlavní obsah

Tohle muži smí, ženy ani náhodou!

Foto: Thinkstock

Může se žena vůbec opít?Foto: Thinkstock

Reklama

Muži nestárnou, ale zrají! Pivní bříško u chlapa? Nevadí, hlavně že je chytrý a vtipný! A proč by měl „pán tvorstva“ doma třeba vytřít, když přece chodí do práce?! Tohle jsou jedny z mnoha nespravedlností, které ve světě žen a mužů panují. Pátrali jsme, proč mají muži leccos dovoleno, kdežto ženám se to neodpouští…

Článek

Je to tak nastaveno už tisíce let a ani příchod moderní doby, kdy se ženy mužům v mnohém vyrovnaly (ba je třeba i předčily), na tom nic nezměnil. Ani ženy ve vysokých funkcích a v politice nedokázaly prolomit to původní nastavení z Bible, podle kterého je muž stvořitel, který vše řídí, a žena je jeho podřízenou. Tou, která vše zavinila a musí poslouchat. A pak to dopadá tak, že za stejnou věc si muž vyslouží téměř pochvalu a žena naopak odsouzení.

Muž ve 40? V nejlepším věku!

Zatímco muži kolem čtyřicítky si právě užívají ten „nejlepší věk“, stejně stará žena je už za zenitem. Má takzvaně přetočený tachometr! A je úplně jedno, že dnešní čtyřicátnice většinou vypadají skvěle a sex-appealu mají na rozdávání. Na rozdíl od mužů, kteří údajně zrají, my ženy prostě stárneme. „Vyplývá to z toho, že žena po čtyřicítce už nebývá plodná, nebo alespoň ne tak jako v mladším věku,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Lenka Černá. A s nadsázkou také dodává, že vzhledem k tomu, že ženy „dřou“ mnohem víc než muži, vrásky se u nich skutečně objevují ve větší míře.

Sexuální partneři? Stejná čísla, jiné hodnocení

Když muž prozradí, že měl za život například 15 sexuálních partnerek, dostane se mu pochvalného mručení a cejchu sexuálního borce. Když to samé číslo vypadne z úst ženy, je to rajda! „Je to genetické dogma, které se přenáší z generace na generaci. Muž je rozsévač a žena je určena k tomu, aby pečovala o rodinný krb. A tatínkové tuto informaci rádi často říkají svým synům, kteří si ji pak zafixují,“ popisuje Lenka Černá.

Muž má být chytrý, žena krásná

Pivní bříško, povadlé svaly a až příliš mnoho „nedbalé elegance“. To vše se mužům toleruje! Muž přeci nemusí být krásný, hlavně má být chytrý a zábavný. Ale žena? Ta by měla být ozdobou a k tomu je spíš než vysoké IQ či brilantní ostrovtip potřeba dokonalé postavy a bezchybného účesu. „Tady se opět ukazuje zakořeněná představa ženy podle církve. Ona by neměla být ta, která vydělává peníze, ale sedí doma a rodí děti. A pro tuto činnost přeci nepotřebuje být chytrá, ale přitažlivá a plodná,“ upřesňuje Lenka Černá. A jako zajímavost dodává, že je to takhle i v pohádkách. Ať si vzpomenete na jakoukoli, happy end je vždy stejný. Princ si vezme tu nádhernou, ale chudou a prostou dívenku.

Foto: Thinkstock

Žena už nemůže a muž se jen diví...Foto: Thinkstock

Já makám v práci, doma už nemusím

Doby, kdy ženy byly jen v domácnosti a jejich jedinou starostí byla péče o ni, o děti a o manžela, jsou dávno pryč. Dnes ženy pracují dost často stejně tvrdě jako muži. Ovšem povinnost péče o domácnost jim zůstala jako jakýsi „bonus“. Mužů, kteří doma alespoň občas s něčím pomohou (vynesení odpadkového koše se nepočítá), je vskutku málo.

„Tyto pozice byly opět nastaveny církví a jejím učením z Bible. Až nyní se role mění a ženy i muži se jim musí přizpůsobit. V tomto začíná dle mého názoru krize mužství, protože muži si musí najít novou pozici, stejně jako ženy,“ vysvětluje Lenka Černá, podle níž to bude bohužel ještě nějakou dobu trvat. Zásadní je prý umět se dohodnout a ženy by se měly naučit častěji žádat své partnery o pomoc.

Opilý muž versus opilá žena

Muži si občas vyhodí z kopýtka! Přemíra alkoholu jim je tedy částečně tolerována a nad potácejícím se chlapem se maximálně jen zakroutí hlavou. Trochu to přehnal, no. Ale když se toho samého dopustí žena? To je velký prohřešek! Nic horšího než opilá žena totiž neexistuje. Důvodů je několik. Alkohol totiž u žen dost často vyvolává buď přemrštěnou citlivost, nebo naopak agresivitu. A to jsou dvě věci, které muži na ženách skutečně nesnáší. „Navíc ženy jsou ty, které by muži měli dobývat. Když je ale žena opilá, je mnohdy lépe polapitelná, a to muže odrazuje,“ dodává Lenka Černá.

Co říci závěrem? Muži a ženy jsou rozdílní, to bezesporu. Ale doba se mění a muži by se měli trochu přizpůsobit. Stoprocentní lpění na „starých dobrých mravech“ není nutné. Snad jen v otázce toho alkoholu, ten nám ženám vážně nesluší…

A co vy, dámy? Napadá vás ještě jiný příklad nespravedlnosti, které se nám dostává? Podělte se o své názory v naší diskusi.

Reklama

Související témata:

Načítám