Hlavní obsah
2,9
(594)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Když uprostřed stolu přistane tahle „odlamovací“ skořicová buchta, rozhostí se na chvíli ticho: hosté si budou ulamovat voňavé a hebké vrstvy kynutého těsta a nestihnou mluvit. Hladina hluku se zvýší až ve chvíli, kdy se strhne boj o posledních pár „lístečků“.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 biskupský chlebíček
Těsto
  • 220 ml plnotučného mléka
  • 30 g droždí
  • 500 g hladké mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 1 ks vejce
  • 1 špetka soli
Na potření
  • 100 g másla
  • 80 g hnědého cukru
  • 2 lžíce skořice
  • 2 hrsti ořechů
Článek

Postup

01.

Zahřejte mléko na teplotu těla, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Rozpusťte máslo a dejte ho chladnout.

02.

Do mísy robota prosejte mouku, přidejte cukr a špetku soli a zapněte hnětací metlu. Postupně vlijte vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo a přidejte vejce a zadělávejte v robotu alespoň deset minut, až vznikne hebké a hladké těsto. Vytvarujte z něj kouli, poprašte lžící hladké mouky a nechte v teple kynout asi hodinu.

03.

Zatímco těsto kyne, vyložte formu na biskupský chlebíček papírem na pečení. Nasekejte nahrubo ořechy (použila jsem směs vlašských ořechů a loupaných mandlí, vy si vyberte podle své chuti). V rendlíku rozpusťte máslo na potření, přidejte do něj cukr a skořici, zamíchejte a nechte zchladnout.

04.

Když je těsto vykynuté, připravte si vál a hladkou mouku na podsypání. Z těsta vyválejte obdélník vysoký asi půl centimetru. Pořádně ho po celé ploše potřete připraveným skořicovým máslem a posypte hrstí ořechů. Těsto ostrým nožem rozkrájejte na dlouhé pásy tak, aby byly široké přibližně jako užší strana formy. Pásy naskládejte na sebe a rozřežte příčně asi na šest částí. Čtverce těsta potřeného máslem vyskládejte do formy „nastojato“ za sebou. Povrch posypte zbylou hrstí ořechů a dejte ještě chvíli pod utěrkou kynout – stačí do doby, než se trouba rozpálí na 180 stupňů.

05.

Vložte do trouby a pečte asi 40 minut, v půlce pečení zkontrolujte a povrch případně přikryjte alobalem, aby se nepálil. Nechte prochladnout a podávejte.

Znáte trhací buchtu, nebo je to pro vás novinka?

Reklama

Související témata:

Načítám