Hlavní obsah

Bábovka se třemi náplněmi

Hodnocení:
(41)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
1 hodina 30 minut
Doba vaření
55 minut
Náročnost
střední

Máte už dost pachtění se s maličkým cukrovím? Upečte si pořádnou bábovku. A kdyby vám na ni nevyšel čas tento víkend, recept si schovejte. Stojí totiž za to!

Ingredience pro:
1 bábovku
  • 500 g hladké mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 200 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 30 g kvasnic
  • 80 g másla
Na náplně
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 1 žloutek
  • 1 lžička cukru moučka
  • pomerančová kůra
  • 3 lžíce lískooříškové pomazánky
  • 100 g mletých ořechů
  • 4 lžíce hruškových povidel
Na vymazání a vysypání formy
  • tuk
  • hrubá mouka
Článek

Postup

Krok 1: V míse zadělejte hladké těsto, tohle je o to jednodušší, že nemusíte dělat zvlášť kvásek: do velké mísy přes síto prosejte mouku, přidejte cukr, vejce, rozdrobené kvasnice rozmíchané v trošce mléka, rozpuštěné máslo a nakonec i zbytek vlažného mléka. Vše promiste, šlehač s hnětacími háky vám ušetří spoustu práce.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 2: Těsto pak zaprašte trošičkou hladké mouky, překryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií a dejte na teplé místo asi na 40 minut kynout.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 3: Mezitím si připravte náplně: tvaroh promíchejte se žloutkem a cukrem, oříškovou pomazánku smíchejte s namletými ořechy a hrušková povidla v misce rozmíchejte, aby nebyla tuhá (podle chuti k nim můžete přidat trochu mleté skořice nebo badyánu).

Krok 4: Když je těsto nakynuté, pracovní plochu zlehka poprašte moukou, těsto vyklopte z mísy a propracujte. Postupně z něj pak odebírejte kousky (kolem 40 g), když z nich dlaní rozplácněte, doprostřed dejte lžičkou trochu náplně a zavažte ho jako buchtu do uzlíčku. Takto postupně zpracujte všechno těsto.

Krok 5: Bábovkovou formu vymažte tukem a vysypte moukou. Na dno pak postupně urovnejte všechny buchty a nechte ještě asi 10 minut kynout.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 6: Mezitím si aspoň zapněte troubu na 180 stupňů, ona se tak akorát vyhřeje. Pečte asi 55 minut dozlatova. Pokud by povrch začal zlátnout (a praskat) příliš brzy, přikryjte vršek alobalem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek