Hlavní obsah

Trhací buchta s cukrem a skořicí

Hodnocení:
(571)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
střední

Když uprostřed stolu přistane tahle „odlamovací“ skořicová buchta, rozhostí se na chvíli ticho: hosté si budou ulamovat voňavé a hebké vrstvy kynutého těsta a nestihnou mluvit. Hladina hluku se zvýší až ve chvíli, kdy se strhne boj o posledních pár „lístečků“.

Ingredience pro:
1 biskupský chlebíček
Na těsto
  • 220 ml plnotučného mléka
  • 30 g droždí
  • 500 g hladké mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 1 špetka soli
Na potření
  • 100 g másla
  • 80 g hnědého cukru
  • 2 lžíce mleté skořice
  • 2 hrsti ořechů
Článek

Postup

Krok 1: Zahřejte mléko na teplotu těla, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Rozpusťte máslo a dejte ho chladnout.

Krok 2: Do mísy robota prosejte mouku, přidejte cukr a špetku soli a zapněte hnětací metlu. Postupně vlijte vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo a přidejte vejce a zadělávejte v robotu alespoň deset minut, až vznikne hebké a hladké těsto. Vytvarujte z něj kouli, poprašte lžící hladké mouky a nechte v teple kynout asi hodinu.

Krok 3: Zatímco těsto kyne, vyložte formu na biskupský chlebíček papírem na pečení. Nasekejte nahrubo ořechy (použila jsem směs vlašských ořechů a loupaných mandlí, vy si vyberte podle své chuti). V rendlíku rozpusťte máslo na potření, přidejte do něj cukr a skořici, zamíchejte a nechte zchladnout.

Krok 4: Když je těsto vykynuté, připravte si vál a hladkou mouku na podsypání. Z těsta vyválejte obdélník vysoký asi půl centimetru. Pořádně ho po celé ploše potřete připraveným skořicovým máslem a posypte hrstí ořechů. Těsto ostrým nožem rozkrájejte na dlouhé pásy tak, aby byly široké přibližně jako užší strana formy. Pásy naskládejte na sebe a rozřežte příčně asi na šest částí. Čtverce těsta potřeného máslem vyskládejte do formy „nastojato“ za sebou. Povrch posypte zbylou hrstí ořechů a dejte ještě chvíli pod utěrkou kynout – stačí do doby, než se trouba rozpálí na 180 stupňů.

Krok 5: Vložte do trouby a pečte asi 40 minut, v půlce pečení zkontrolujte a povrch případně přikryjte alobalem, aby se nepálil. Nechte prochladnout a podávejte.

Znáte trhací buchtu, nebo je to pro vás novinka?

ynezorPumanzeSaNyknalC
25. 1. 2019

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.