Hlavní obsah

Tři sladkosti z jablek: Upečte si lívance, cheesecake nebo žemlovku!

Foto: Martin Faltus

Jablečné štěstí třikrát jinak. Které variantě dáte přednost?Foto: Martin Faltus

Reklama

Nevíte co s jablky? Máme pro vás tři sladká tajemství! Božský cheesecake s křupavou krustou, lívance s javorovým sirupem a žemlovka jsou podzimní dobroty, které musíte ochutnat!

Článek

Jablka, to je hotový poklad mezi ovocem. Tolik druhů a tolik chutí žádné jiné ovoce nenabízí. Je to ovoce, které si zaslouží nálepku elixír života i mládí. Nejvíc zdraví prospěšných látek obsahují těsně pod slupkou. Už naše babičky říkaly, že je hřích se jí zbavovat. Látky obsažené v jablku zpomalují stárnutí, je to ovoce plné vlákniny, obsahuje minimum cukru a z 85 procent se skládá z vody.

Lívance s javorovým sirupem

Na 4 porce budete potřebovat: 300 ml podmáslí, 100 g hladké mouky, 1 lžíci třtinového cukru, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku jedlé sody, 1 lžíci másla, 2 vejce, špetku soli. Na jablka: 4 jablka, 100 g vlašských ořechů, 1 lžíci másla, 150 ml javorového sirupu, máslo na smažení

Foto: Martin Faltus

Dokonalá verze nedělní snídaněFoto: Martin Faltus

Postup: Jablka oloupejte, rozpulte, zbavte jádřinců a nakrájejte je na plátky. V pánvi nechte rozpustit máslo a jablka na něm opečte. Pak přidejte nasekané ořechy a sirup. Krátce opečte a pak dejte stranou. Pak v míse rozšlehejte podmáslí, cukr a žloutky. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, sodou a špetkou soli. Vmíchejte rozpuštěné máslo a nakonec do těsta vmíchejte tuhý sníh z bílků. Na másle upečte lívance a na talíři je zdobte ještě teplými jablky.

Tip: Hotové lívance můžete ještě dochutit posypáním skořicovým cukrem.

Žemlovka s vanilkou

Na 4 porce budete potřebovat: 6 croissantů, 50 g změklého másla, 4 lžíce medu, 3 jablka, 300 ml mléka, 200 ml smetany (30 procent), 3 vejce, hrst rozinek, 4 lžíce třtinového cukru, moučkový cukr a skořice na posypání, máslo na vytření zapékací mísy

Foto: Martin Faltus

Nadýchaná žemlovka bude chutnat ke snídani nebo jako sladký obědFoto: Martin Faltus

Postup: Croissanty podélně nakrájejte, potřete máslem, medem, opět k sobě přiklopte a nakrájejte na tři díly. Jablka překrojte, zbavte jádřinců a nakrájejte je na velmi tenké plátky. Zapékací mísu vytřete máslem a poskládejte do nich kousky croissantů střídavě s jablky. Vejce rozšlehejte s mlékem, smetanou a cukrem. Na pečivo s jablky nasypte rozinky, zalejte vaječnou směsí a dejte zapéct na 30 minut do trouby předehřáté na 170 °C. Hotovou žemlovku posypte moučkovým cukrem smíchaným se skořicí.

Tip: Na žemlovku můžete spolu s rozinkami nasypat i hrst nasekaných ořechů.

Cheesecake s jablky

Na 4 porce budete potřebovat: 250 g máslových sušenek, 120 g másla. Na náplň: 350 g smetanového sýra, 100 g zakysané smetany, 150 g třtinového cukru, 4 vejce, špetku drcené vanilky. Na dohotovení: 3 nastrouhaná jablka, 2 lžíce třtinového cukru, ¼ lžičky mleté skořice, drobenku

Foto: Martin Faltus

Dokonalý dezert s vůní podzimuFoto: Martin Faltus

Postup: Sušenky nadrťte a smíchejte se změklým máslem. Směs napěchujte do kulaté koláčové formy a dejte do chladu. Mezitím připravte náplň. Smetanový sýr ušlehejte se zakysanou smetanou, cukrem, vejci a vanilkou. Krém naneste na korpus a uhlaďte. Navrch dejte nastrouhaná jablka smíchaná s cukrem a skořicí a nakonec přidejte drobenku. Koláč pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Pak teplotu stáhněte na 160 °C a pečte dalších 30 minut.

Tip: Hotový koláč můžete ještě zakapat karamelovým topingem.

Jak jste naložili s letošní úrodou jablek vy? Zavařujete, pečete, nebo si na nich pochutnáváte jen tak?

Reklama

Načítám