Hlavní obsah

Tři úžasné recepty z jednoho kuřete. Pečené, s kuskusem i špagetami

Foto: Marcel Rozhoň

Do křupava vypečená kuřecí hostina!Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Obyčejně pečené už vás nebaví? Máme pro vás hned tři recepty, jak zpracovat celé kuře. Zkuste kousek udělat se špagetami, s kuskusem a nechte si něco i na dozlatova vyvedenou pečínku!

Článek

Kuřecí maso je úžasné hned z několika důvodů, v kuchyni je oblíbené pro svoji křehkost, šťavnatost a rychlou úpravu. Mezi nejkvalitnější část patří prsa. Ta však vyžadují náročnější přípravu než ostatní části, protože mají sušší maso. O to oblíbenější jsou ale při hubnutí, protože obsahují minimum tuku. Ale dost slov, pojďme do kuchyně.

Máte před sebou celé kuře, co s ním? Stehna chutnají skvěle, když se upečou, prsa zase můžete použít na různé směsi s těstovinami, rýží nebo kuskusem. A co s křídly? Připravte z nich třeba vývar na podlití masa.

Špagety s cuketou a citronovou kůrou

Na 4 porce potřebujete: 300 g špaget, 1 cuketu, 1 prsní kuřecí řízek, 100 g anglické slaniny, 1 chilli papričku, 5 lžic smetany (30%), ½ lžičky nastrouhané kůry z citronu, 2 žloutky, sůl, pepř, 70 g nastrouhaného parmezánu a parmezán na posypání

Foto: Marcel Rozhoň

Rychlá večeře, kterou si oblíbíte!Foto: Marcel Rozhoň

Postup: Cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle nebo nakrájejte na tenké plátky a ty pak ještě překrojte na poloviny. Rozehřejte hlubokou pánev a opečte na ní na kostičky nakrájenou slaninu a na tenké kousky nakrájené, osolené a opepřené maso. Přidejte nasekanou chilli papričku, cuketu a opékejte. V misce rozšlehejte žloutky, parmezán, smetanu a citronovou kůru. Do pánve přidejte uvařené špagety, žloutkovou směs, důkladně promíchejte a ihned stáhněte z ohně. Podávejte posypané parmezánem.

Tip: Nejlépe chutná tento pokrm s domácími těstovinami tagliatelle.

Kuskus se sušenými rajčaty

Na 4 porce potřebujete: 300 g kuskusu, 1 prsní kuřecí řízek, 8 sušených rajčat naložených v oleji, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 4 snítky tymiánu, 200 g balkánského sýra, olej na smažení, sůl, pepř

Foto: Marcel Rozhoň

Kuskus je vděčná surovina, když chcete připravit lehký a zdravý pokrmFoto: Marcel Rozhoň

Postup: Na oleji orestujte cibuli a přidejte na kousky nakrájené maso, které trochu osolte a opepřete. Opečte ho a vmíchejte prolisovaný stroužek česneku. Pak dejte k masu na proužky nakrájená sušená rajčata a vše ještě krátce opečte. Kuskus uvařte podle návodu. Vmíchejte ho do masové směsi spolu s na kousky nakrájeným sýrem a tymiánem.

Tip: Chutnou variantu kuskusu připravíte, i když vynecháte maso a nahradíte ho konzervou tuňáka v oleji.

Tymiánové kuře

Na 4 porce potřebujete: 2 kuřecí stehna, 2 stroužky česneku, 2 lžičky lístků tymiánu, hrubozrnnou sůl, 1 lžíci másla, 1 malou dýni, 2 cibule, pepř. Na kaši: 500 g brambor, 2 lžíce másla, kousek celeru, smetanu podle potřeby (30%), sůl

Foto: Marcel Rozhoň

Bramborovou kaši můžete ještě dochutit nasekanou petrželkouFoto: Marcel Rozhoň

Postup: Každé stehno rozdělte na 2 kousky. Poskládejte je do pekáčku vytřeného máslem, potřete prolisovanými stroužky česneku, osolte a opepřete. Poklaďte zbylým máslem, podlejte trochou vody (nebo vývaru) a upečte v troubě do křupava. V polovině pečení přidejte k masu na kousky nakrájenou dýni a na čtvrtinky nakrájenou cibuli s tymiánem, v průběhu pečení kuře i zeleninu přelévejte výpekem. Brambory oloupejte a spolu s celerem uvařte doměkka. Sceďte je, vmíchejte máslo, smetanu a rozmixujte. Podle potřeby kaši osolte.

Tip: Dýni můžete nahradit kombinací cukety, lilku a rajčat.

Jak naložíte s celým kuřetem vy? Připravíte pečínku nebo máte nějaký speciální rodinný recept?

Reklama

Načítám