Hlavní obsah

Triky pro bílé a zdravé zuby!

Foto: Thinkstock

Bělostný úsměv není jen dílem přírodyFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se tomu american smile. Bezchybný bělostný úsměv, kterým se pyšní hollywoodské hvězdy, dívky z billboardů a z televizních reklam. Pravda, většinou za to nevděčí přírodě, ale šikovným stomatologům. I bez speciálního bělení ale může vypadat váš úsměv dobře. Stačí jen vědět, co mu škodí! A tohle jsou největší nebezpečí pro vaše zuby.

Článek

Je obecně známé, že některé druhy nápojů či potravin zubům příliš nesvědčí. Stejně tak kouření, sladkosti či odbyté čištění. Ale co když se některých návyků či milovaných dobrot nedokážete vzdát? Rozhodně nezoufejte, svoje zuby tím ke zkáze neodsuzujete. Jen dodržujte pár pravidel…

Jídlo a pití, které škodí

Milujete kávu nebo červené víno? Nebo se nedokážete vzdát malin, borůvek či mrkve? V tom případě počítejte s tím, že vaše zuby díky těmhle laskominám dostanou poněkud nelichotivý odstín. „Barví totiž sklovinu, nejhorší je asi mrkev a džusy z ní," říká stomatolog a ředitel kliniky Asklepion Roman Šmucler. A velké nebezpečí představují kyselé nápoje, takzvané soft drinky typu Coca-Cola.

Co s tím:

Nikdy si po konzumaci těchto nápojů nečistěte zuby – „Kyseliny z nápojů jemně naleptají sklovinu a následným čištěním se narušená sklovina poškrábe. Pokud se tato chyba opakuje každý den, vede to k zeslabení skloviny a ke zvýšené citlivosti zubů," vysvětluje stomatoložka Edita Prášková z kliniky Dent-Medico.

Neutralizujte si chrup zásaditým jídlem–Místo čištění si raději dejte nějakou zásaditou pochutinu, která kyselost z nápoje neutralizuje. V kabelce můžete nosit třeba mandle, ale jinak stejně poslouží jakákoli listová či kořenová zelenina, banány či brambory.

Foto: Thinkstock

Omezte potraviny, které barvíFoto: Thinkstock

Vyvarujte se chyb při čištění

Aby byl váš úsměv bez chyby, je nezbytné pravidelné a pečlivé čištění zubů. Jenže většina z nás se neustále dopouští několika zásadních chyb, kvůli nimž není čištění dostatečně efektivní.

  • Netlačte – Představa, že čím víc na kartáček tlačíte, tím lépe zuby vyčistíte, je mylná. „Jedním ze základních pravidel je netlačit, ale systematicky vyčistit všechny plošky zubů. Zásadně nečistit horizontálně, ale raději stíravou technikou od krčku směrem k řezacím hranám a kousacím ploškám, abychom veškerý plak ze zubů odstranili," popisuje Edita Prášková.
  • Nezapomínejte na mezizubní prostor – Především mladí lidé mají pocit, že čistit mezizubní prostor nemusí. Ovšem opak je pravdou. „Je to klíčové, tedy mezizubní kartáček či nit musí být dennodenní pomůckou,“ radí Roman Šmucler. Ideální je pak kartáček či nit namočit do chlorhexidinglukonátu,  například do přípravku Cleandent či Corsodyl, které jsou mnohem účinnější než běžné ústní vody.
  • Dvakrát denně stačí – Čím častěji, tím lépe, v případě četnosti čištění zubů tak úplně neplatí. Podle odborníků skutečně stačí dvakrát denně. Tedy ráno po snídani a večer před spaním. Přílišná horlivost a čištění zubů každé dvě hodiny může být spíš na škodu, protože jde o velkou zátěž pro sklovinu i dásně.
  • Kartáček jedině měkký – příliš tvrdý zubní kartáček může hodně uškodit. „Tvrdé kartáčky mají negativní vliv na měkké okolní tkáně. Příliš tvrdý kartáček může vést k nepřiměřenému tlaku na dásně a jejich postupnému ustupování. Správný kartáček by měl mít krátkou pracovní plochu a měkké, husté a zaoblené štětinky, aby vám nepoškozovaly dásně," říká Edita Prášková.
Foto: Thinkstock

Nepoužívejte příliš tvrdý kartáčekFoto: Thinkstock

Dokonalé zuby můžete mít i vy!

Reklama

Související témata:

Načítám