Článek
Když se řekne lívance, většině lidí naskočí současně i představa kopečku šlehačky a ovoce, nejčastěji jahod nebo borůvek. Co když se ale zbytečně omezujete na jedinou chuť, zatímco nabídka receptů může být daleko rozmanitější? I když sladké varianty převažují, nabídneme i několik netradičně slaných.
Nejlepší recepty na lívance - sladké i slané
Slibovali jsme vám hned několik receptů na lívance, které jste možná zatím neochutnali - a tady jsou. Všechny mají stále jedno společné - a to je rychlá a snadná příprava.
Jak správně připravit lívancové těsto
Lívance z hladké mouky, mléka, vajec, prášku do pečiva, cukru a špetky soli jsou asi těmi nejčastěji připravovanými. Proto se hodí vědět, jak udělat toto těsto co nejlepší a tím pádem nachystat co nejchutnější a nejnadýchanější lívance. Držte se následujícího postupu:
- Oddělte bílky a vyšlehejte je do sněhu, až poté jemně vmíchejte do těsta — lívance jsou pak krásně vzdušné.
- Nechte těsto odležet 10–15 minut (ideálně až 20–30 min) — mouka nabobtná a lívance budou jemnější.
- Nepřemíchávejte příliš – pár hrudek v těstě nevadí; přílišné míchání může těstu ublížit víc.
- Smažte na středně horké pánvi – přehřátá pánev zespodu spálí lívanec, ale uvnitř zůstane syrový.
- Použijte dost tuku při smažení, aby se lívance nepřichytávaly a měly krásnou barvu.
Jak těsto na lívance obměnit?
Základní recept na lívance lze obměnit velmi snadno:
- část mléka nahraďte kefírem - budou vláčnější
- máslo - dvě lžíce rozpuštěného másla do těsta a máslo na smažení jim dodá chuť
- veganská varianta - kravské mléko nahraďte rostlinným, nedávejte vejce a přidejte jablečný ocet a speciální prášek do pečiva
- zdravější varianta - místo klasické mouky lze dát špaldovou i ovesnou