Hlavní obsah

Nejlepší lívance na světě: Potěší k snídani i jako lehký oběd či večeře. A nemusí být jen sladké!

Foto: mama_mia, Shutterstock.com

Foto: mama_mia, Shutterstock.com

Možná jsou pro vás lívance zatím jen slavnostnější snídaní nebo sladkou tečkou po obědě. Vězte ale, že mohou hrát i mnohem větší roli - třeba jako hlavní chod k obědu. Vyzkoušejte recepty, které vám je představí trochu jinak, než jste byli dosud zvyklí!

Článek

Když se řekne lívance, většině lidí naskočí současně i představa kopečku šlehačky a ovoce, nejčastěji jahod nebo borůvek. Co když se ale zbytečně omezujete na jedinou chuť, zatímco nabídka receptů může být daleko rozmanitější? I když sladké varianty převažují, nabídneme i několik netradičně slaných.

Nejlepší recepty na lívance - sladké i slané

Slibovali jsme vám hned několik receptů na lívance, které jste možná zatím neochutnali - a tady jsou. Všechny mají stále jedno společné - a to je rychlá a snadná příprava.

Jak správně připravit lívancové těsto

Lívance z hladké mouky, mléka, vajec, prášku do pečiva, cukru a špetky soli jsou asi těmi nejčastěji připravovanými. Proto se hodí vědět, jak udělat toto těsto co nejlepší a tím pádem nachystat co nejchutnější a nejnadýchanější lívance. Držte se následujícího postupu:

  • Oddělte bílky a vyšlehejte je do sněhu, až poté jemně vmíchejte do těsta — lívance jsou pak krásně vzdušné.
  • Nechte těsto odležet 10–15 minut (ideálně až 20–30 min) — mouka nabobtná a lívance budou jemnější.
  • Nepřemíchávejte příliš – pár hrudek v těstě nevadí; přílišné míchání může těstu ublížit víc.
  • Smažte na středně horké pánvi – přehřátá pánev zespodu spálí lívanec, ale uvnitř zůstane syrový.
  • Použijte dost tuku při smažení, aby se lívance nepřichytávaly a měly krásnou barvu.

Jak těsto na lívance obměnit?

Základní recept na lívance lze obměnit velmi snadno:

  • část mléka nahraďte kefírem - budou vláčnější
  • máslo - dvě lžíce rozpuštěného másla do těsta a máslo na smažení jim dodá chuť
  • veganská varianta - kravské mléko nahraďte rostlinným, nedávejte vejce a přidejte jablečný ocet a speciální prášek do pečiva
  • zdravější varianta - místo klasické mouky lze dát špaldovou i ovesnou

Načítám