Hlavní obsah

Triky pro rychlejší hubnutí: Nastartujte spalování hned po ránu!

Foto: Thinkstock

Poradíme vám ranní rituály, díky kterým budete rychleji hubnoutFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První minuty po probuzení mají velký vliv na to, jak bude vypadat zbytek vašeho dne. Pokud hledáte motivaci k hubnutí, teď je správný čas. Víte, jakými ranními rituály si můžete svou snahu ulehčit?

Článek

V noci během spánku se tělo dostává do režimu, kterého v bdělém stavu nikdy nemůže dosáhnout. Snižuje se činnost nervové soustavy, uvolňují se svaly, klesá spotřeba energie. Tělo se regeneruje po fyzické i psychické stránce.

Donutit se ráno k větší aktivitě je proto zatraceně těžký úkol. Když se to ale povede, věřte, že vám dobrá nálada a motivace k hubnutí vydrží celý den. Čím tedy začít?

Ranní očista

Zaveďte si nový rituál. Vypití sklenice vlažné vody s citronem hned ráno po probuzení. Nejenže si rychle odškrtnete první body ve vašem pitném režimu, ale především váš organismus spustí generální očistu.

Kromě vitaminu C je citron skvělým zdrojem živin, jako je vápník, draslík a železo. Navíc má antibakteriální a antiseptické schopnosti. Vlažná citronová šťáva napomáhá odplavovat toxiny, zlepšuje trávení, zamezuje problémům se zácpou a průjmem a startuje metabolismus.

Voda by měla být raději teplejší než ledová, která by po ránu mohla představovat přílišný šok pro organismus.

Foto: Thinkstock

Co udělat ráno jako první? Dejte si vodu s citronem či limetou, nastartuje váš metabolismus na efektivnější spalováníFoto: Thinkstock

Při sportu po ránu spalujete víc

Během spánku se ve svalech, krvi a játrech částečně vyčerpají zásoby glykogenu. „To je palivo pro svaly, orgány a mozek. Energie vytvořená ze stravy, především ze sacharidů,“ vysvětluje Kateřina Ebrová z Contours, fitness pro ženy ve 30 minutách.

Díky této skutečnosti je cvičení ráno mnohem efektivnější. „Pokud ráno před jídlem zařadíte vhodný sport, docílíte spalování tuku v kratším čase, než když sportujete během dne, už po jídlech. Ke spalování tuku začne docházet při sportu až tehdy, když se opět do určité míry vyčerpá zásobní glykogen. Po ránu tedy začínáte spalovat tuk za pár minut, kdežto během dne třeba až po půl hodině,“ upřesňuje trenérka. Ráno tak cvičení může být kratší, bohatě postačí půlhodinka.

Důležitý je však i výběr sportu. Nalačno není vhodné praktikovat intenzivní intervalové tréninky i náročné silové aktivity. Například klasickou posilovnu nebo sprinty je lepší nechat na odpoledne či večer. „Pro tyto sporty je zásoba glykogenu naopak nezbytná, protože z něho spotřebovávají velké množství energie. Pokud ho nemáte, jednak si spalujete drahocenné svaly a jednak se vám může udělat nalačno nevolno z hypoglykémie,“ upozorňuje fitness trenérka.

Foto: Thinkstock

Po ránu se hodí spíše sporty aerobního charakteru, tedy například běh, jízda na rotopedu a podobněFoto: Thinkstock

Pro rychlé spalování tuků a nastartování metabolismu jsou nejvhodnější aerobní sporty, respektive aktivity, které vykonáváte v takové hladině tepové frekvence, při níž zvládnete v klidu hovořit. „To je například běhání, kolo, rotoped, krosový trenažer, lehká forma aerobiku nebo třeba kruhový trénink,“ uvádí Kateřina Ebrová.

Snídaně, snídaně, snídaně

Poslední ranní nezbytností pro to, aby váš metabolismus celý den šlapal naplno, je určitě snídaně. Pokud jste po probuzení vypili vodu s citronem, zamezili jste tak hladu během cvičení, ale hned po něm je třeba dobít energii v podobě vydatné a vyvážené snídaně.

„V případě, že bude snídaně složena z převahy bílkovin a zdravých tuků, je o spalování tuků postaráno. Nezvýší se pak nad míru hladina krevního cukru, a o to především jde. Udržení stabilní hladiny krevního cukru by mělo být cílem po celý den,“ říká hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Monika Bartolomějová. Vyhnete se tak návalům hladu, nutkavým chutím, podrážděnosti i nervozitě.

Co děláte po ránu vy?

Reklama

Načítám