Hlavní obsah

Úplněk: Jak moc nás ovlivňuje a proč?

Foto: thinkstock

Výborná koupel vám pomůže při úplňku lépe spátFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dělají s vámi něco úplňky měsíce? Anebo o nich vůbec nevíte? Dá se obejít jejich působení či by to bylo proti smyslu přírody? Ptali jsme se odborníků. Čtěte, další bude už 23. června!

Článek

Vliv úplňku měsíce vás pochopitelně může nechat zcela chladným. Ale pokud hledáte odpověď na otázku, proč občas nemůžete spát celou noc, jste podráždění, přetažení, zkrátka ne ve své kůži, třeba vám pomůžeme…

„Úplňky nás ovlivňují zcela výrazně,“ říká terapeutka čínské medicíny Marta Tovtová, podle níž jde o silnou přírodní energii. „Někdo je na ni citlivý více, jiný méně,“ dodává lektor powerjógy a kouč životního stylu Václav Krejčík. Každopádně působení úplňku lze také výrazně využít k posílení zdraví.

Síla energie

„Za úplňku se dostává Země mezi Slunce a Měsíc a jejich odstředivé síly působí na lidský organismus: dochází k očišťování těla i mysli, odplavování škodlivých toxinů, které bývají překážkou zdraví, ale také k silnému ovlivnění psychiky,“ vysvětluje Václav Krejčík.

Pokud jste citliví, můžete se dočkat nejen výše uvedené podrážděnosti, nespavosti, ale také splínů či rychlých změn nálad. Zkrátka velmi podobného stavu, jako třeba při dlouhotrvajícím špatném počasí nebo výrazných výkyvů teplot. Během úplňku se také kromě pomalejšího metabolismu špatně hojí rány, oslabená je imunita. K pozitivním vlivům patří zvýšený zájem o sex, romantické naladění i nejvyšší počet bezkomplikačních porodů.

Foto: thinkstock

Při úplňku je vyšší pravděpodobnost, že si partner bude všímat víc vás než notebookuFoto: thinkstock

Výrazný vliv

Co tedy můžete dělat nejen při jeho příštím působení 23. června? „Kdo nechce přibrat, měl by jíst méně, protože za úplňku se tuk usazuje rychleji,“ upřesňuje Václav Krejčík a doporučuje jíst ten den jen jeden druh potraviny, například zeleninovou šťávu, jeden druh ovoce nebo jen suchou rýži. „Toto základní odlehčení stravy vám také pomůže s očistou, což je vhodné i pro ty, co sice hubnout nepotřebují, ale chtějí posílit funkce organismu,“ uvádí odborník.

Proč vůbec odlehčit jídlo a v čem vám to pomůže? „Protože jde o energeticky náročné období, a když byste jedli něco hodně těžkého – maso, případně pili alkohol, tak vás to ještě více zatíží,“ vysvětluje Marta Tovtová. Doporučuje tedy ovoce, zeleninu – džusy, jelikož teď je neobvyklá zima, tak i tepelně zpracované jídlo: quinoa, pohanka, amarant, polévky z kořenové zeleniny, oříšky, semínka. Pít doporučuje čirou vodu a bylinné čaje.

Foto: thinkstock

Nespavost může být projevem vaší citlivosti na měsícFoto: thinkstock

Spěte sladce

A co vám pomůže na přetažení, podrážděnost a špatný spánek? „Je dobré si jít zatancovat, na procházku do přírody, či si jinak fyzicky zpříjemnit den, abyste tu silnou energii zpracovali,“ radí specialistka na čínskou medicínu s tím, že to vám pak ovlivní i kvalitu spánku. „A kdyby přece jen ne, můžete si dopřát bylinkovou koupel, uvařit si meduňkový čaj, a nebo zkusit dechové cvičení,“ doplňuje Václav Krejčík.

Až tedy na vás příště vykoukne veliký kulatý měsíc v plné síle, budete vědět, jak na něj. Přát si můžete i splnění tajného přání – prý má úplněk i takovou moc ;-).

Související témata:

Načítám