Hlavní obsah

V létě uklízejte chytře. Ušetříte!

Foto: Thinkstock

Správně rozvrženým úklidem ušetříte nejen penízeFoto: Thinkstock

Reklama

Úklid je věc nepříjemná a nezábavná, zvlášť když je venku krásně a vy běháte doma s vysavačem nebo mokrým hadrem v ruce. Ale to není všechno! Spočetli jste si někdy, kolik peněz máte uložených v čisticích prostředcích, leštidlech a mopech? Jsou to stovky i tisíce korun. Poradíme vám, jak při úklidu šetřit. Peníze i čas!

Článek

Raději více, než méně – také se držíte tohoto hesla, když dávkujete prací prášek nebo čisticí prostředek do vody, a odůvodňujete si to tím, že aspoň bude všechno čistější a sterilnější? Chyba. Škodíte si dvakrát. Nejenže si zbytečně zamořujete prostředí chemikáliemi, ale zároveň vyhazujete peníze. Ukliďte příště jinak. Podle našich tipů!

Tip 1: Zkuste to jenom s hadrem a vodou!

Víte, proč vůbec lijete do vody univerzální čisticí prostředek? Většinou vás nezbaví ani vodního kamene, nedezinfikuje, jeho odmašťovací schopnosti také nejsou největší. Zkuste to bez něj! Zvlášť pokud používáte hadr či mop z mikrovlákna. Jeho kouzlo oproti klasickým textiliím spočívá v tom, že díky jemným a velmi hustě tkaným vláknům zbaví všechny povrchy od prachu, tekutin, mastnot či dalších nečistot. A bez jakýchkoli čisticích prostředků, které tak nemusíte kupovat.

Tip 2: Dávkujte správně

Pokud čisticí a úklidové prostředky používáte, přečtete si jejich správné dávkování. Rozhodně neplatí, že více je lépe. Naopak. Nejenže utrácíte peníze, ale také na následné opláchnutí budete potřebovat více vody. Když to neuděláte, mohou se zbytky některých čističů stát „potravou“ pro plísně. A takového výsledku jste přece dosáhnout nechtěli!

Foto: Thinkstock

Nebojte se používat speciální prostředky, váš domov bude příjemné místo k odpočinku za kratší dobuFoto: Thinkstock

Tip 3: Používejte speciální prostředky!

I když to na první pohled vypadá, že si tento bod odporuje s titulkem tohoto článku, opak je pravdou. Kupujte raději více speciálních čisticích prostředků než jeden univerzální, i když stojí jen třicet korun a lze ho použít na všechno. Výsledek však nestojí za nic. Speciální přípravky jsou totiž obohaceny o složky, které si poradí s problémem, který vás v jednotlivých místnostech nejvíce zatěžuje – tedy ty koupelnové dobře zvládnou vodní kámen, kuchyňské zase mastnotu. S malým množstvím tak uklidíte lépe a rychleji než s půlkou láhve univerzálního přípravku, který tak budete muset kupovat velmi často. Na vlastní oči jste to mohli vidět v našem videu Jak snadno vyčistit gril?.

Tip 4: Dělejte to jako profesionálové

Další možností jak šetřit, je kupovat nejen speciální, ale i profesionální prostředky, které už úklidové firmy běžně prodávají ve svých e-shopech. Jejich cena je velmi často srovnatelná s těmi obyčejnými z drogerie. Liší se však množství účinné látky. „Když porovnáte například profesionální přípravky na odstranění vodního kamene s těmi z obchodů, zjistíte, že cena je srovnatelná, a někdy vás dokonce ty obyčejné přijdou dráž. „Ve složení pak objevíte, že ty obyčejné mají jen tři procenta účinné látky, zatímco profesionální až desetkrát více. Znamená to, že jich použijete mnohem méně a úklid vás vyjde levněji,“ radí Hana Šináglová z úklidové společnosti Pohodlnější život. Stejně tak se vyplatí kupovat koncentráty přípravků, ale pozor na správné dávkování. Jinak bude úspora vniveč.

Tip 5: Místo drogerie sáhněte do potravin

Ještě levněji než s profesionálními přípravky zvládnete zpravidla úklid s těmi přírodním, které máte doma a jejich cena se pohybuje v korunách. Zde je několik příkladů. Používáte na skvrny speciální prací přípravek, který na něj nalijete, počkáte a dáte prát? Pokud jde o fleky od krve či rzi, stejného výsledku dosáhnete s obyčejnou solí. Stačí je vyprat ve studené slané vodě nebo ji na místo nasypat a nechat působit. Stejně jednoduše a levně si poradíte i s mastnými fleky na pohovce, stěně a dalších věcech, které nelze prát. Smíchejte s vodou kypřicí prášek do pečiva, a vytvořte z něj tak kašičku, to nanesete na místo, nechte působit a pak otřete pouze mokrým hadříkem, případně vyleštěte do sucha. Podobným způsobem můžete vystavit stopku skrvnám od potu i make-upu!

Tip 6: Horká voda není třeba

Myjete nádobí rádi v horké vodě a perete minimálně na šedesát stupňů, občas věci i vyvaříte? Opět je to zbytečně a často i na škodu. Nejenže zbytečně utrácíte za ohřev vody, ale hlavně tím snižujete účinnost pracích prostředků, proto výsledek nemusí být valný. „Většina současných pracích prostředků začíná působit od začátku pracího cyklu, kdy je voda ještě studená. I při nízkých teplotách dojde k aktivování směsi enzymů a účinné látky tedy začnou působit na skvrny. Pokud by se voda brzo ohřála, jejich účinnost se snižuje,“ vysvětluje Natálie Lorencová ze společnosti Henkel a dodává, že praním na třicet stupňů šetříte několik set i tisíc korun za rok.

Tip 7: I proti častému uklizení existuje ochrana

Kupujete drahý přípravek nebo speciální čistič, protože potřebujete odstranit skvrny ze sedačky, nábytku nebo podlahy, které se zde udělaly? Možná jste si to mohli ušetřit, pokud byste zavčas mysleli na prevenci. „Většina materiálů používaných v domácnosti má nasákavé povrchy, a tak se dovnitř dostanou jak rozlité tekutiny, tak nečistoty, které zde udělají fleky. Přitom už existují impregnační prostředky na kůži, dřevo, keramickou dlažbu i další materiály. Ano, musíte si je koupit, ale když s nimi povrch napustíte, stačí pak na úklid pouze vlhký hadr. Náklady na péči o domácnost se vám už nijak nezvýší, ale hlavně nábytek bude vypadat déle jako nový,“ dodává Hana Šináglová.

A dobrá rada na závěr zni? Nic se nemá přehánět! Čas i peníze ušetříte, když nebudete vytírat dvakrát týdně, ale jen jednou. A stejně je to i s dalšími domácími pracemi, Věřte mi, já to vyzkoušela!

Reklama

Související témata:

Načítám