Hlavní obsah
3,4
(39)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Tahle krajová specialita se v Beskydech podává jako předkrm. Játra s vajíčkem servírovaná na bramboráku jsou ale tak sytá, že vydají za hlavní jídlo pro hladové muže.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Játra
  • 2 lžičky sádla
  • 1 ks cibule
  • 400 g drůbežích jater
  • 3 ks vejce
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 1 špetka soli
Bramboráky
  • 800 g brambor
  • 1 ks vejce
  • 80 g hladké mouky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce sádla
Článek

Postup

01.

Omyjte játra a nakrájejte je na menší kousky. Cibuli nasekejte najemno. Takhle připravené suroviny dejte na malou chvíli stranou a udělejte čtyři větší nebo pár menších bramboráků.

02.

Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Slijte přebytečnou vodu, přidejte vejce, mouku, prolisovaný česnek, majoránku, sůl a pepř a rozmíchejte.

03.

Na pánvi rozehřejte sádlo na smažení bramboráků, vlijte těsto a rozetřete ho lžící na tenkou placku. Když bramborák zpevní a zezlátne, otočte ho a osmažte i z druhé strany. Přebytečný tuk nechte okapat na papírové utěrce.

04.

Zatímco se smaží bramboráky, dokončete játra. V druhé pánvi rozehřejte lžičku sádla a zpěňte na ní cibulku. Přidejte játra a kmín a asi deset minut je opékejte, až jsou uvnitř hotová a voda, kterou pustila, se vyvaří.

05.

V hrníčku rozkvedlejte vejce se solí. Vlijte na játra a krátkou chvíli ještě míchejte na plotně, až vajíčka ztuhnou a obalí játrovou směs.

06.

Na bramboráky rozdělte játra, posypte čerstvou petrželkou a ihned podávejte.

Znáte tradiční škračky, nebo je to pro vás novinka?

Reklama

Související témata:

Načítám