Hlavní obsah

Gugla - lepší než bramborák

Hodnocení:
(93)
Foto: Ondřej Hošt
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Přemýšlíte, co se skrývá za tajemným názvem gugla? Jedná se o jídlo podobné českým bramborákům a pro recept jsme si zajeli za Tereziou Pechovou do Roztok u Prahy.

Ingredience pro:
1 plech
  • 1.5 kg brambor
  • 150 ml oleje
  • 400 g uzeného masa
  • 4 stroužky česneku
  • 150 ml mléka
  • 4 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • majoránka
  • tuk na vymazání
  • kyselá okurka
Článek

Postup

Krok 1: Nejdřív si připravte opravdu velkou mísu. Všechny brambory oškrábejte a nastrouhejte nahrubo a uzené maso (kolik ho tam dáte, záleží na vaší chuti, na uvedené množství ale minimálně 400 g) nakrájejte na kostičky.

Foto: Ondřej Hošt
Foto: Ondřej Hošt

Krok 2: Maso přidejte k bramborám, přidejte olej, prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku (tou rozhodně nešetřete) a vše důkladně promíchejte. V případě, že jsou brambory hodně mokré, část vody z nich slijte. Nakonec přidejte mléko a mouku a vše ještě jednou promíchejte.

Foto: Ondřej Hošt

Krok 3: Hluboký plech vymažte olejem nebo sádlem a všechno bramborové těsto do něj urovnejte. Použít můžete i zapékací misku, z té ale nebude mít lahodná gugla tak křupavé dno. Připravený plech vložte do trouby vyhřáté na 220 stupňů Celsia a dejte péct asi na 30 minut. Když začíná mít gugla růžovou křupavou kůrku, teplotu stáhněte na 200 stupňů a pečte dalších asi 30 minut.

Foto: Ondřej Hošt

Krok 4: Po vyndání z trouby se pokuste plech s touhle lahůdkou asi 15 minut uchránit před nedočkavými strávníky, aby gugla trochu zchladla a dala se lépe krájet, horká se totiž rozpadá. Podávejte s kyselou okurkou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama