Hlavní obsah

Vařte i vy bez špinavého nádobí! Víme, jak na to!

Foto: Archiv redakce

Klára pro vás našla tři skvělé tipy, jak vařit a nemuset mýt nádobí!Foto: Archiv redakce

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvařit dobrou večeři, a pak neřešit špinavé nádobí? Že to zní jako sen? Pak čtěte! Máme pro vás tři skvělé recepty a navrch tipy, jak se vyhnout otravnému a zdlouhavému mytí nádobí!

Článek

V dnešním vaření se vrhneme na báječná jemná míchaná vajíčka, čočkovou polévku a skvělý kynutý koláč. Že to bez špinavého nádobí nejde? Ale ano! Trh dnes nabízí služby a produkty, které udělají všechno za vás – a to včetně zbavení se špinavého nádobí! Nechte se překvapit…

Čočková polévka s lososem

Potřebujete pro 4 osoby: 200 g červené čočky, 1 litr zeleninového vývaru, 1 červenou cibuli, trochu oleje, sůl a pepř, 300 g malých brambor ve slupce, 200 ml zakysané smetany, 50 g uzeného lososa, hrst koriandrových lístků

Foto: Archiv redakce

Kombinace luštěnin a ryb je vynikajícíFoto: Archiv redakce

Postup: Malé brambory omyjte a i se slupkou je nechte osolené a opepřené v troubě péct na 200 stupňů asi 30 minut. Přeceděnou čočku uvařte dle návodu ve slané vodě. Když je hotová (stačí jí 10 minut), znovu ji přeceďte a nechte okapat. Mezitím na oleji v hrnci zpěňte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte čočku, zalijte ji vývarem a polévku krátce povařte. Polévku dochuťte koriandrem, solí a pepřem. Doprostřed talíře položte opečenou bramboru, smetanu a lososa, zalejte polévkou a podávejte.

Tip: V Praze se mezi klasickými kontejnery začínají objevovat speciální edice na špinavé nádobí. Že nevíte, jak tyto kontejnery fungují? Firma Myjemenadobi.cz se rozhodla ulehčit hospodyňkám život. „Postup je jednoduchý,“ říká majitel firmy Luboš Oháňka. „Zespod každého kousku nádobí nalepte papírek s vaším jménem a adresou, my kontejnery odvezeme do naší firmy, kde profesionálně vyškolení zaměstnanci vaše nádobí dokonale vyčistí, usuší a vyleští. Jednou týdně pak jezdí dodávka a čistoskvoucí kousky vrací původním majitelům,“ pokračuje Luboš Oháňka. Tak co, zkusíte to?

Foto: Archiv redakce

Firma Myjemenadobi.cz ulehčí život stovkám ženFoto: Archiv redakce

Míchaná vajíčka s rajčaty a jarní cibulkou

Na 1 porci potřebujete: 4 vajíčka, 3 lžíce mléka, plátek másla, sůl, pepř, hrst cherry rajčat, 2 jarní cibulky

Foto: Archiv redakce

Dokonalá snídaně, která zasytí? Jednoznačně míchaná vajíčka!Foto: Archiv redakce

Postup: Do misky rozklepněte vajíčka, osolte, opepřete, přilejte mléko a důkladně promíchejte. Na mírném ohni rozpalte pánev nebo feromagnetickou krabičku a rozpusťte v ní kousek másla. Ve chvíli, kdy je máslo krásně zpěněné, nalejte do pánve rozšlehanou směs a vařečkou na dně pravidelně míchejte. Pokračujte v míchání asi půl minuty, odstavte z plamene a míchaná vajíčka nechte minutku dojít. Servírujte ještě teplé, posypané jarní cibulkou a cherry rajčaty.

Tip: Na český trh se v roce 2014 konečně dostala revoluční novinka, a to feromagnetické krabičky na jídlo. Vypadají jako klasické krabičky, do které vám zabalí jídlo v restauraci, jenže v těchto lze dokonce i vařit! Jsou vyrobeny ze speciálního materiálu a měly by obsahovat minimálně 3 % železa. Cena jedné krabičky se pohybuje kolem 25 Kč za kus. Po uvaření ji jednoduše zmuchláte a vyhodíte. Pozor, hodí se pouze na indukční vařiče!

Foto: Archiv redakce

Feromagnetické krabičky jsou v cizině momentálně číslo 1 na trhuFoto: Archiv redakce

Kynutý švestkový koláč

Na 1 klasický hluboký plech potřebujete: 30 g kvasnic, 1 lžíci cukru a asi 1 dl vlažného mléka na kvásek. Dále 100 g másla, 100 g krupicového cukru, 3 žloutky, 1/2 lžičky sušené nebo celou lžičku čerstvé citronové kůry (nastrouhané), špetku soli, 500 g hladké mouky, asi 400 ml vlažného mléka, máslo na vymazání plechu a ještě 1 vejce nebo zbylý bílek na potření koláče.

Foto: Archiv redakce

Nadýchaný švestkový koláč nemá chybuFoto: Archiv redakce

Postup: 1 dl mléka dejte do misky, přidejte cukr a kvasnice a nechte nakynout. V míse vyšlehejte máslo do pěny a postupně do něj zašlehejte cukr a žloutky. Přidejte mouku, kvásek, sůl a citronovou kůru a vypracujte vláčné pevné těsto. Hotové těsto přikryjte utěrkou a dejte kynout na 40 minut na teplé místo.

Plech vymažte kouskem másla a rovnoměrně po něm rozprostřete těsto. Vypeckované švestky narovnejte na těsto a trochu je do něj zamáčkněte. Koláč nechte ještě asi 5 minut nakynout, kraje potřete zbylým bílkem, a pak ho vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 35–40 minut.

Tip:Už jste slyšeli o takzvaných „sběračích nádobí“? „Sběrači nádobí" je nový projekt Ministerstva práce a sociálních věcí. Lidé bez domova chodí po velkých městech České republiky a sbírají špinavé nádobí z ulic. Nádobí stačí odnést před dům a dva dny počkat (pokud stejně jako my žijete v nižších poschodích domů, můžete nádobí hodit z okna). Tito sběrači nádobí do dvou dnů seberou, umyjí a vrátí na místo. Ministerstvo chce pomocí tohoto projektu ukázat široké veřejnosti, že i lidé bez domova mohou být užiteční a že by neměli být zařazováni na okraj naší společnosti.

Foto: Archiv redakce

Sběrači nádobí jistě časem zavítají i do vašeho města!Foto: Archiv redakce

Využíváte některý z dnešních tipů? Který nápad vám přijde nejlepší?

Poznámka redakce: APRÍL

Reklama

Související témata:

Načítám