Hlavní obsah

Velká galerie zahradního nábytku. Vyberte si!

Foto: Thinkstock

Relaxace na zahradě musí zvítězit nad okopáváním a pletím!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okopávání, pletí či natírání už dávno nejsou v módě! Naopak – když se řekne relaxace na zahradě, mnozí si představují, jak se zde budou povalovat, relaxovat a odpočívat. A tak už dávno nesledují nové vlastnosti pil a rekultivátorů, ale místo toho si raději dopřejí krásný a pohodlný nábytek. Čeká letos tohle rozhodování i vás? Podívejte se, z čeho všeho si můžete vybírat.

Článek

Hlavně žádné starosti a velká péče! Tak by se dal shrnout současný trend, kterým se řídí jak výběr oken, rostlin, tak i zahradního nábytku. Proto si na oblibě získává hliník a kov všeobecně, druhy dřeva, o něž se nemusíte starat, a opominout nelze ani plast. Další důležitou vlastností je také nízká hmotnost, aby se mohl snadno přenášet a uklízet, a samozřejmě pohodlí. To hlavně křesílkům, židlím nebo lehátkům dodávají speciální textilní sedáky, které jsou příjemné na dotyk, zároveň však mají velkou odolnost a nosnost, a pokud zmoknou nebo si na ně sednete v plavkách, brzo uschnou.

Který z těchto kousků si vyberete vy?

Tip 1: Hliník je favoritem

Hliníkový nábytek splňuje prakticky všechny požadavky pro to, aby ho bylo možné označit jako „na zahradu ideální“. Nejenže nepodléhá korozi a nemusíte o něj prakticky vůbec pečovat, ale výhodou je i jeho nízká hmotnost. S nábytkem tak můžete velmi snadno manipulovat. Designéři na něm milují jeho snadnou opracovatelnost a možnost vytvářet libovolné množství tvarů a variant.

Pokud začnete pátrat po nevýhodách, určitě řeknete – nepohodlí, komu by se chtělo sedět na tvrdém kovu? Ale to není pravda. Kov se velmi často kombinuje se sedáky a opěrkami zad ze dřeva, plastu nebo textilií. Za opravdovou nevýhodu by tak šlo označit vyšší cenu (křesílko koupíte i za 2000 korun), i když i ta se neustále snižuje.

Foto: Kettler

Lehátko polohovatelné Rasmus, 14 990 KčFoto: Kettler

Foto: OBI

Sestava Silver Triangular, kombinace hliník a teak, 39 990 KčFoto: OBI

Foto: Kettler

Vysoké stříbrnočerné křeslo Tampa, 3490 KčFoto: Kettler

Foto: Punto design

Křesílko Rest, sedák z proplétaných popruhů do čtvercové sítě, cena od 22 460 KčFoto: Punto design

Foto: Abitare

Houpačka Moondance, kombinace kov a textil, cena 62 280 KčFoto: Abitare

Tip 2: Dřevo už vás také netrápí údržbou

Dřevěný nábytek je klasikou na českých zahradách, ale i on se během času proměnil. Na jeho výrobu už se dávno nevyužívají tuzemské dřeviny jako smrk či borovice, které byste museli každý rok natírat, ale cizokrajné. Mezi nimi kraluje především severská borovice, stále levnější teak či méně známý a stejně dobrý eukalyptus. Oba není nutné natírat ani nijak ošetřovat. Jejich vysoká odolnost vůči povětrnostním vlivům jim dodává extrémně dlouhou životnost ve srovnání s jinými typy dřev. I pro tyto odolné a tvrdé dřeviny platí, že je dobré sedací nábytek doplnit měkkými sedáky, jinak si na nich moc pohodlí neužijete.

Pokud uvažujete o dřevěném nábytku, počítejte s tím, že vás jednoduchá židle přijde zhruba na tisícikorunu. U křesílek, lehátek a stolů cena stoupá podle velikosti a náročnosti zpracování.

Foto: Mountfiled

Kolekce Riviera z tropického Meranti, lavice stojí 6561, křeslo 3951 KčFoto: Mountfiled

Foto: Jysk

Stůl Carolina doplňuje 6 židlí Oregon, cena sestavy 11 999 KčFoto: Jysk

Foto: Mountfiled

Zahradní nábytek z tvrdého dřeva Dalby, set 7990 KčFoto: Mountfiled

Foto: Moycor

Dvoumístná zahradní teaková lavice Garden, cena 6375 KčFoto: Moycor

Foto: IKEA

Houpací křeslo Värmdö, cena 2990 KčFoto: IKEA

Foto: Jysk

Lehátko Catania z tvrdého dřeva Saligna, cena 2699 KčFoto: Jysk

Foto: For Living

Zahradní polohovací lehátko For Living, cena 5200 KčFoto: For Living

Foto: Kettler

Teakový stůl Mojanda stojí 27 990 KčFoto: Kettler

Foto: Hartmann Czech

Stůl Artist Crossleg, velikost 240 x 100 cm, 32 490 KčFoto: Hartmann Czech

To správné kouzlo dodají zahradě až květiny. Podívejte se na 10 balkonovek, které jsou krásnější než muškáty!.

Tip 3: Plast může zahradě slušet

Na jedné straně je plast zatracován, na druhé vychvalován. Záleží totiž na druhu a typu, z nějž si zahradní nábytek vyberete. Do první kategorie, kterou by šlo pojmenovat jako Nebrat!, patří obyčejné bílé židle z hobby marketů. Dlouho nevydrží, rozlámou se, zašednou či poškrábou a ani jejich krásu jim nemusíte závidět. Na druhé straně jejich cena – seženete je i za méně než pět set korun– je natolik nízká, že si snad každý může dovolit je na konci sezony vyhodit a na jaře koupit nové.

Zcela opačné vlastnosti – tedy vysoká odolnost, krása, široká nabídka barev i druhů a také vyšší cena, židle vás přijde na 1500 korun, ale horní hranice je zvlášť u designových výrobků téměř neomezená,charakterizují plastový nábytek vyplétaný. To je ten, který může na první pohled vypadat jako proutěný či ratanový, ovšem přírodní materiál je zde nahrazen odolným a prakticky nezničitelným plastem. Dokonale imituje přírodní materiály, ale na rozdíl o nich může klidně zůstat celé léto, protože ho nezničí ani déšť či vlhkost. Mezi těmito dvěma kategoriemi ale existuje i zlatá střední cesta, kdy cena židlí začíná na tisícikoruně – sestavy z kvalitního a odolného „hladkého“ plastu, které vám vydrží celá léta. Jeho dokonalejší složení dodává těmto výrobkům stálobarevenost a větší pružnost, proto se nelámou.

Máte pocit, že když si dáte svá nová plastová křesílka na balkon, už se vám tam nevejde ani květináč s muškátem? Zkuste novinku pro váš balkon: Květiny vzhůru nohama!.

Foto: IKEA

Kolekce Ammerö přijde na 15 450 Kč, židle s polštářem 1490 KčFoto: IKEA

Foto: OBI

Oválný set Continental ze syntetického ratanu, cena 8399 KčFoto: OBI

Foto: Punto design

Plastová židle Elephant je vhodná do interiéru i exteriéru, cena 8268 KčFoto: Punto design

Foto: Hartmann Czech

Lounge set Sunrise vyplétaný z oválných prutů, cena 59 990 KčFoto: Hartmann Czech

Foto: Stopka

Lehátko Leaf je inspirováno tvarem lehce zakřiveného listu, cena od 63 000 KčFoto: Stopka

Foto: Stopka

Velké ptačí hnízdo o průměru 200 cm připomíná Nestrest, vyrobeno z mimořádně silného vlákna Dedon, cena od 237 000 KčFoto: Stopka

Foto: Stopka

Kolekce Panama se skládá z jídelního stolu a židlí, cena: od 163 000 KčFoto: Stopka

Tip 4: Ocel už unesou i křehké ženy

Na zahrady se vrací i ocelový nábytek, který mnozí zatracovali hlavně ze dvou důvodů. Vysoké hmotnosti a ceně –na základní setavu jste museli mít připraveno i několik tisíc korun.Designéři proto přišli se subtilnějším, na materiál méně náročným nábytkem, který je levnější a působí lehčím dojmem. Platí pro něj totéž co pro hliník – nevyžaduje žádnou údržbu a vydrží léta, pro větší pohodlí je dobré ho doplnit čalouněnými sedáky. Dneska koupíte malou balkonovou sestavu skládající se ze stolku a dvou židlí i za měné než dva tisíce.

Foto: IKEA

Mnoho kousků a barev nabízí kolekce kovového nábytku Roxö, základní set stůl a 2 židle stojí 1797 KčFoto: IKEA

Foto: kovany-nabytek.cz

Kovové křeslo BRETAGNE, cena 2956 KčFoto: kovany-nabytek.cz

Foto: Jysk

Balkonový set – stůl Imola a 2 skládací židle, cena 2000 KčFoto: Jysk

Foto: OBI

Kovový nábytek Sacramento z ocelové síťoviny, stohovatelná židle je za 799 Kč, stůl za 1999 KčFoto: OBI

Foto: kovany-nabytek.cz

Kovový stůl Versailles za 5362 Kč doplňují židle, jedna stojí 3601 KčFoto: kovany-nabytek.cz

Foto: Abitare

Luxusní ocelový stůl Radici je k mání v různých barevných variantách, cena od 74 488 KčFoto: Abitare

Tip 5: Ratan a další přírodní materiály ven raději ne!

I když se z nich vyrábí venkovní nábytek, nejsou vyplétané kousky z přírodních materiálů na ven vhodné. Platí to jak pro ratan loupaný i neloupaný, tak třeba vodní hyacint nebo banánové listí.Venku být mohou, ale pouze na krytých terasách, v altáncích, kde bude chráněn především před deštěm. Ve vlhku a na dešti totiž začnou praskat a ztrácet barvu i lesk, a to by bylo – i vzhledem k ceně, kdy křesílko koupíte za 3500 korun – škoda. Z toho důvodu přírodní materiály nahradila právě křesílka z vyplétaného plastu, která tyto přírodní materiály dokonale imitují.

Foto: ratanovy.nabytek.com

Ratanový nábytek Stella – 4 křesla a stůl, cena je 15 590 KčFoto: ratanovy.nabytek.com

Foto: Hitra

RIO dvojsedačka z banánového listí, cena 8650 KčFoto: Hitra

Foto: Hitra

Křeslo Jimbaran z rustikálního, tedy šedivého, ratanu, stojí 3500 KčFoto: Hitra

A jak si užijete letošní léto, které podle předpovědi počasí začíná už tento víkendy, vy? Na pohodlném lehátku, nebo s motyčkou v ruce?

Reklama

Načítám