Hlavní obsah

Velký speciál o krájení a nožích

Foto: Petr Makovička

Jeden nůž v kuchyni rozhodně nestačíFoto: Petr Makovička

Na co se hodí ten či onen nůž? Jak si poradit s úpravou a krájením méně používané zeleniny, ovoce nebo bylinek? Tak na tyto otázky a spoustu dalších vám odpoví náš dnešní článek. Těšte se na video s triky zkušeného šéfkuchaře a také výběr toho nejlepšího, co jsme našli ve specializovaném obchodě s kuchyňskými vychytávkami!

Článek

Loupání, čištění a krájení zeleniny je docela věda. Tu je potřeba oloupat slupku, jinde zase vydlabat semínka nebo oříznout blanky. A k tomu ještě existuje zelenina, které se nesmíte vůbec dotknout! Jak si poradit s paprikou, rajčaty, chřestem, řapíkatým celerem a spoustou dalších potravin vám na našem videu ukáže Jaroslav Zahálka, šéfkuchař kubánské restaurace La Bodeguita del Medio. Věřte, že tohle jste ještě neviděli!

A teď ještě slibované vychytávky a nože přímo z obchodu!

Překvapení dne: Ananasovač

Jestli jste někdy urputně přemýšleli, jak se ananas promění ve sladká kolečka, velká „tak akorát“ do plechovky, a nemohli jste na to přijít, je tu odhalení dne: Je na to speciální nástroj, který si můžete koupit domů. Na jedné straně asi dvaceticentimetrové tyče je madlo, za které se točí, na druhém konci zase kulatý kráječ s otvorem uprostřed. A jak se tenhle ďáblův stroječek používá? Stačí ananasu odkrojit vršek s listy, kráječ do odhalené dužiny zabodnout a pak to jen pořádně roztočit…

Foto: Petr Makovička

S tímhle pomocníkem si s ananasem poradíte snadnoFoto: Petr Makovička

Je libo pomeranč?

Jeden ze způsobů loupání pomeranče jste už viděli na videu. Přímo na citrusové plody také existuje speciální nůž. Je poměrně pružný, tenký a tvarem do špičky. Po obou stranách čepele jsou miniaturní ostré zoubky, uprostřed špičatý výstupek. „Pomocí ostrého výstupku nejprve kolem dokola citrus obřízněte,“ popisuje použití nože Marcela Paťhová z reprezentační prodejny Potten & Pannen na pražském Újezdě, „poté zajeďte špičkou nože pod slupku a opatrně ji odřízněte od vnitřku. Za pár vteřin máte hotovo.“

Foto: Petr Makovička

Nůž na loupání citrusových plodůFoto: Petr Makovička

Pohodová snídaně

Pro ty, kteří si rádi pochutnávají na dobré snídani, tu máme hned dva nápady. Tím prvním (a v mnoha domácnostech jistě používaným) je nůž na zdobení, někdy také nazývaný karblovací. Přední část čepele je zvlněna do ostrých zoubků, kterými vykouzlíte efektní proužky na okurce, mrkvi, sýru nebo bramborách.

Foto: Petr Makovička

Zdobicí neboli karblovací nůžFoto: Petr Makovička

Druhým nedocenitelným pomocníkem může být snídaňový nůž. Přední část čepele je ostrá (na krájení sýrů i másla), zadní část hladká, vhodná pro mazání pečiva margaríny nebo pomazánkami.

Foto: Petr Makovička

Snídaňový nůžFoto: Petr Makovička

Pokud se chcete pustit do objevování říše voňavých sýrů, není od věci pořídit si přímo k tomu určený nůž. Jemné vroubky na ostří zaručují perfektní řez, otvory zase zařídí, že se plátky na nůž nelepí. Šikovná je i vidlička místo špičky, kterou ukrojený kousek nabodnete a pošlete rovnou do pusy.

Při přípravě italských jídel se neobejdete bez nože na parmazán. Má ostrou špičku a zaoblenou čepel z obou stran – sýr se jím pouze odlamuje, nekrájí. Jemu podobný je nůž na ústřice, který se liší pouze přidanou kovovou ochranou na prsty.

Foto: Petr Makovička

Nůž na sýry a na parmazánFoto: Petr Makovička

Ach, to maso

Pro snadnou úpravu syrového masa, ať už červeného, bílého nebo rybího, jsou správně vybrané nože k nezaplacení. Na krájení steaků a grilovaného masa je vhodný štíhlý „steakový nůž“ se silnou čepelí a rovným ostřím. Snadno zapluje do masa a zaručí přesný a bezproblémový řez.

Foto: Petr Makovička

Nůž na steakyFoto: Petr Makovička

Na oddělování masa od kosti použijte „vykosťovací nůž“ s charakteristickou obloukovitou čepelí. Špatný není ani filetovací nůž, který je trochu delší a má velmi pružnou čepel s rovným ostřím.

Foto: Petr Makovička

Vykosťovací a filetovací nůžFoto: Petr Makovička

Pro úpravu lososa také existují zvláštní nástroje. Nůž na plátkování se zakulacenou špičkou a střídavými otvory po obou stranách zaručí přesnost a hladkost řezu, pružný nůž na plátkování lososa s rovným ostřím a užší čepelí poslouží podobně.

Foto: Petr Makovička

Plátkovací a nůž na lososaFoto: Petr Makovička

V případě, že chcete šunku nebo maso pokrájet na opravdu tenké a přesné plátky, použijte plátkovací nůž se zakřiveným ostřím. Sáhnout můžete i po větším asijském zázraku jménem Santoku, který vedle úpravy masa a ryb zvládne i skvěle pokrájet zeleninu.

Foto: Petr Makovička

Plátkovací a nůž SantokuFoto: Petr Makovička

Pro skutečné kuchaře

Univerzálním pomocníkem do kuchyně je takzvaný „kuchařský“ nebo „šéfkuchařův“ nůž. Je robustní, těžký, se zakřiveným ostřím, a nejčastěji se používá na krájení zeleniny, čištění masa či sekání bylinek.

Foto: Petr Makovička

Kuchařský nůžFoto: Petr Makovička

Šikovný je i malý čisticí nůž s ostřím zakulaceným dovnitř, který je vhodný pro loupání brambor a čištění zeleniny. A konečně nesmíme zapomenout ani na nůž na chleba, dlouhý zubatý nástroj, jehož účel snad ani není třeba vysvětlovat.

Foto: Petr Makovička

Čisticí nůžFoto: Petr Makovička

Přejeme vám spoustu pokrájených surovin bez jakýchkoli zranění!

Reklama

Související témata: