Hlavní obsah

Vychytávky pro dokonalé odlíčení

Foto: Thinkstock

Dokonalé vyčištění pleti je důležitéFoto: Thinkstock

Reklama

Sáhnete po první lahvičce či tubě, protože na tom, čím pleť očistíte, podle vás nezáleží? To je špatně. Každá pleť je jiná a nevhodné přípravky ji mohou vysušovat, zamastit nebo na ní „vykouzlit“ komedony. Než se proto znovu vrhnete k umyvadlu, podívejte se, který odličovací přípravek prokáže nejlepší službu zrovna vám.

Článek

Chcete mít krásnou pleť? Úspěch vám zaručí pravidelné a především důkladné odlíčení. Výběru odličovacího přípravku byste tak měla věnovat minimálně stejné úsilí jako výběru krému. Rozhodně nevěřte fámám, že se nejlépe odlíčíte s obyčejným mýdlem. To je na obličej příliš drastické. „Alkalická mýdla jsou na tvář nevhodná. Narušují totiž ochrannou vrstvu naší pokožky a ta je následně náchylnější k různým obtížím. Když už, tak si pořiďte speciální mýdlo, které má podobné pH jako vaše pleť,“ říká dermatoložka MUDr. Hana Píchková. A jaké další alternativy se nabízejí?

Klasická mléka

U odličovacích mlék si můžete být jistá, že vaši pleť zbytečně nevysuší a nečekají vás tak nepříjemné pocity pnutí jako po použití některých gelů. Jsou proto vhodná především pro dámy se sušší pletí, pokud máte mastnější pokožku, sáhněte raději po gelu. Pokud se chystáte na nanášení krému, zkuste pleť naposledy otřít jen kosmetickým tamponkem, navlhčeným v teplé vodě, nebo obličej rovnou opláchněte vlažnou vodou. Setřete tak přebytečné zbytky odličovadla.

Odličování s olejíčkem

Zdá se vám odličování za pomoci olejíčků přinejmenším podivné? Tak to jste je nejspíš ještě nezkusila. Ideální jsou především na večerní čištění. Ptáte se, jak se s nimi pracuje? Existují dva způsoby: buď můžete olejíček nanést na vlhký tamponek (olej funguje v kombinaci s vodou, vlhkost je proto nezbytná!) a pleť tak postupně vyčistit, nebo si zkrátka navlhčíte obličej, dlaně a trochu olejíčku nanesete prsty. Po této proceduře pleť ještě opláchněte vodou. Olejíčky jsou výborné pro sušší pleť, ale pokud si vyberete například nějaký s tea tree (Saloos), pomůžete i problematické pleti. Olej rozpouští líčení, a pokud budete mít přípravek pro citlivou pleť (Ryor), můžete s ním odlíčit i voděodolnou řasenku.

Zkuste „micelárku“

Micelární vody zažívají velký boom, a právem! Odlíčí i voděodolné líčení a jsou vhodné pro všechny typy pleti, protože nemastí, nevysušují a neucpávají póry. Po použití pleť navíc nemusíte oplachovat. Díky tomu, že jsou dobře snášenlivé, se doporučují i dámám s citlivou pletí. Micelární vodu seženete převážně v lékárnách, pokud vám sedne, podívejte se na internetu po finančně výhodnějším 500ml balení.

Foto: Thinkstock

Nejpoužívanější jsou odličovací mlékaFoto: Thinkstock

Pozor na čisticí gely

Gely a pěny jsou skvělé v tom, že se s nimi odlíčíte mnohem rychleji, než když pracujete s kosmetickými tamponky. Problémem je, že ne všechny přípravky, nazvané jako „čisticí“ jsou zároveň vhodné k odličování. Zdá se vám to nelogické? Prostudujte si návod. Některé přípravky se nanášejí na odlíčenou pleť a mají tak vlastně funkci hloubkového dočištění. Máte-li gel doma, zkuste si po umytí s ním přejet pleť tamponkem namočeným v odličovadle – měl by zůstat dokonale čistý. Bude-li na něm byť jen sebemenší skvrnka, vaše pleť není dokonale vyčištěná.

Pohodlné ubrousky

Otřít si tvář napuštěným ubrouskem je sice jednoduché, ale ne vždy účinné. Často se také stává, že se vám balíček nepodaří pořádně uzavřít a vrchní ubrousek už bývá sušší. Tímto způsobem toho moc nevyčistíte. Pokud je používáte, nedělejte s jednou stranou příliš tahů a dbejte na to, abyste rohem, kterým jste už kousek pokožky otřela, nečistila dál. Ubrousky se hodí spíše na cesty a výjimečné večery, kdy nestíháte. Na každodenní pečlivé odličování raději volte jiné metody.

Na co si dát pozor:

  • Ranní čištění. Ráno pleť zbytečně nedrhněte, stačí, když ji přetřete jemnou pleťovou vodou, abyste ji zbavila mastnoty.
  • Nečistěte pleť častěji než 2x denně. A to ani v případě, že máte mastnou pokožku. Zbytečně byste ji přesušila.
  • Neoplachujte pleť horkou vodou. Ta má opět vysušující efekt. Zkuste vlažnou nebo studenou.
  • Nedrhněte pokožku. Vaše pleť není špinavý sporák, nemusíte ji drbat silou.
  • Vyhnout se můžete i ručníku. Na obličej místo toho lehce přiložte papírový ubrousek či kapesníček a nechte pleť mírně vlhkou. Lépe pak absorbuje krémy a vyhnete se pupínkům z bakterií, které mohou být ve vašem ručníku schované (pokud se ho nechcete vzdát, vyčleňte si pro sebe menší na tvář).

Čím více si dáte záležet na odličování, tím méně práce budete mít s následným make-upem. S čistou a zdravou pletí si nebudete muset hrát „na schovávanou“!

Reklama

Související témata:

Načítám