Hlavní obsah

Vyhlaste útok na pánský šatník!

Foto: Levis

Ženy nosí pánský styl už spoustu letFoto: Levis

Reklama

Vy a miláček! Jedna myšlenka, mnohdy jedno tělo, proč ne i jedna móda? A třeba hned o tomto víkendu... Vyražte na sobotní party v jeho košili, potištěném tričku nebo džísce. Pokud se bojíte experimentovat, ozdobte se „jen" doplňkem – jeho oblíbenými hodinkami. Anebo mu půjčte něco ze svého šatníku! Budete neuvěřitelně sexy!

Článek

Jak vlastně definovat unisex módu? Jednou z možností jsou unisexové prvky v ženském pojetí, druhou je společný šatník s přítelem v případě, že jste podobná váhová kategorie. Vyberte si.

Kde se unisexová móda vzala?

Móda se dramaticky změnila během dvacátých let minulého století. Ženy se začaly cítit svobodněji a začaly více experimentovat i se svým šatníkem. Velkou propagátorkou unisexových linií byla Coco Chanel, která zrušila korzety a ve své první úspěšné kolekci uvedla do světa módy revoluční žerzejové košilové šaty, twinsety z jemné vlny a pověsté “malé černé”. V kostýmu a úpletu se doslova zabydlela i herečka Katharine Hepburn, v 30. letech byla na fotografiích téměř vždy v kalhotách. Další herečka, Marlene Dietrich, s velkou radostí propagovala kravaty, motýlky a klobouky. Stručně řečeno, pojem moderní žena se pravděpodobně zrodil právě v této dekádě.

Foto: archiv firem

Je mnoho věcí, které si z pánského šatníku půjčujemeFoto: archiv firem

Na foto: bunda Levis, kalhoty, klobouk a boty HM, hodinky Ice Watch, brýle Thinkstock

Snad nejvýraznějším prvkem byla moc ženy v kostýmu. Široké ramenní vycpávky, košile zapnutá až ke krku, což známe třeba z filmu Podnikavá dívka. Zatímco kostým ustoupil na konci století do pozadí, kombinace bundy a kalhot už svoji sílu nikdy neztratila. A tak se v módních trendech stále potkáváme s kožešinovými bombry, tedy napodobeninami leteckých bund amerických pilotů, marrákeš kalhotami se spadlým rozkrokem a trendu XXl, který vyzdvihuje volné T-siluety bez zvýrazněných křivek. Přesto, že jsme zatím neviděly jít muže do kanceláře v květinové sukni, i ten nejmužnější do ní může dorazit v květinové košili nebo kravatě. Historie nás prostě neustále učí, že nic není nemožné.

Foto: Wrangler

Džínové bundy jsou typickou ukázkou unisex styluFoto: Wrangler

Umění unisex módy je vyzkoušet prvky z šatníku opačného pohlaví a integrovat je do svého života. Je to trochu na hraně, ale bezpečně se tím od masové módy ulice odlišíte.

Absolutní hity jsou:

  • Klasické oblekové vestičky, které můžete kombinovat nejen s pánskou bílou košilí, ale i se šifónovou blůzou.
  • Objemný svetr přepásejte tenkým páskem, doplňte legínami a šněrovacími botami, v Londýně frčí kultovní martensky.
  • Do úzké pouzdrové sukně nasoukejte volné pánské triko s potiskem.
  • Stejně jako kožená bunda vám poslouží i džíska.
  • Pánské střihy džínů někdy ženám sedí lépe než ty dámské, moje nejlepší Levisky 501 byly právě z šatníku mého tehdejšího přítele. Muži obvykle oblečení nešetří, takže originál obnošený model modráků s autentickými dírami můžete stáhnout přímo z nich.
Foto: YSL

Významným tvůrcem unisex stylu je Yves Saint LaurentFoto: YSL

  • Nezapomeňte na klasické bílé tričko, to funguje stejně jako tunika. Když bude dlouhé, přepásejte ho páskem, rukávy klidně vyrolujte až k ramenním švům. Když bude tričko široké, šikovně upravte střih spínacími špendlíky, prostě udělejte z punkových detailů přednost.
  • Vzájemně si můžete půjčovat I sluneční brýle, velké hranaté rámečky vypadají na mužích opravdu cool, my ženy jsme k sežrání v leteckých kultovních pilotkách, myslím si, že jako nejvíc unisex funguje značka Ray Ban.
  • Pokud máte to štěstí, že partner má i podobnou velikost nohy, ovčí válenky UGG si můžete půjčovat.
  • Mikina s kapucí a tepláky jsou skvělými stavebními kameny víkendového unisex šatníku.
  • A propos, krásné sny v pánských boxerkách.

Máte se svojí polovičkou něco v šatní skříni společné? Napište nám o tom do diskuse.

Reklama

Související témata:

Načítám