Hlavní obsah

Vyzdobte byt ve vánočním duchu. Jaké ozdoby a dekorace vybrat?

Foto: Thinkstock

Letošní Vánoce musí zářitFoto: Thinkstock

Prosinec je měsícem zdobení, a tak už určitě pomalu vybalujete krabice s loňskými dekoracemi. Máte pocit, že vám něco chybí? Tady je naše inspirace!

Článek

Letošní Vánoce potěší každého. Přestože u dekorací je zřejmé, že nepřevažuje žádná netradiční barva, můžete si domov mile „vymalovat“ – kromě bílé, zelené a červené jsou k vidění decentní pastelové tóny, barvy kovu a samozřejmě stříbrná a zlatá. A i když se vrací klasické tvary i materiály, v obchodech najdete také kousky, které se alespoň něčím odlišují. Nikdo se nebude nudit.

1. Vánoční ozdoby pro každého

Největší výběr svátečních dekorací bývá právě v ozdobách. Hodně se vrací klasika, jak z pohledu přírodních materiálů (dřevo, keramika nebo třeba i papír), tak tvarů (koule, hvězdičky, srdíčka), ale k vidění jsou i jiné. „Milovníkům netradičních ozdob se nabízí různé fantaskní figurky ve stylu pop art. V zahraničí obliba tohoto stylu roste a u nás ho oceňují zejména kreativní lidé nebo děti,“ uvádí Monika White z Le Patio.

Foto: Nordic Day

Papírová baňka Gold Stripe je ručně vyráběná, za 229 KčFoto: Nordic Day

Foto: Le Patio

Letos se na ozdobách více objevují i neobvyklé motivy, například jezevčíci nebo třeba panda, sklo, za 490 KčFoto: Le Patio

Foto: Bella Rose

Na stromeček si můžete pověsti i dortík (za 74 Kč) nebo bubínek (za 119 Kč)Foto: Bella Rose

2. Staré dobré časy

Vánoce jako z dob dávno minulých, jak si na možná vzpomínáte z vyprávění svých blízkých evokují mnohé keramické, porcelánové, dřevěné, ale i papírové dekorace, které nemají jiný účel než přinášet lidem radost. Tady se to doslova hemží anděly – když už nejsou pro ruce ti skuteční, potěší i neživé figurky. Do nebeských témat vás však nikdo netlačí; takže komu se líbí domečky jako z pohádky, dítka jedoucí na sáňkách nebo prasátko pro štěstí, má je mít.

Foto: E sklo CZ

Porcelánové figurky Goebel, různé tvary, cena k doptání v obchoděFoto: E sklo CZ

Foto: Almara shop

Dekorace brusle za 212 Kč, ozdoba Andělé za 110 KčFoto: Almara shop

3. Milujeme nejen svíčky

Svíce je třeba někam umístit. Tady máte rovněž bohatý výběr jak tvarů, tak i materiálů. Navíc se můžou spojovat se samotným dekorativním prvkem, takže pak stůl ozdobí třeba skleněný stromek.

„Půvabně vypadají i svícny z kovu, například z tenké ocele, a do módy se vrací i takzvané rotující svícny, které si možná pamatujete z dětství,“ uvádí Martin Manas z e-shopu Vánoční LED světla CZ. Z kovu se samozřejmě vyrábí i řada dalších vánočních dekorací.

Foto: Le Patio

Andělský svícen, různé velikosti, cena k doptání v obchoděFoto: Le Patio

Foto: Vánoční LED světla CZ

Vánoční dekorace z velmi tenké ocele 0,2 mm se prodávají ve zlaté i stříbrné barvě, například stromeček za 159 KčFoto: Vánoční LED světla CZ

Foto: DT Glass

Spirálový stromeček a svícen v jednom je vysoký 53 cm, za 1279 KčFoto: DT Glass

Foto: Vánoční LED světla CZ

Rampouchy s LED lze použít v interiéru i v exteriéru, za 449 KčFoto: Vánoční LED světla CZ

4. Přírodní i umělé

Další milý poznatek letošních vánočních dekorací? Inspirace přírodou, ale i její nápodoba. Hodně je to patrné zejména u kvalitních dekorací ze syntetických materiálů. A protože mají vydržet řadu let v bezvadném stavu, aniž by se na nich podepsal zub času, nezřídka se to odráží i na ceně. Pomalu se tak začínají stírat i hádky, zda je lepší živý, nebo umělý stromek. Ostatně – to je přece vaše věc, čemu dáte přednost.

Foto: Bella Rose

Skleněný box s podstavcem poslouží jako netradiční váza, do které můžete vložit vánoční dekoraci z jakéhokoli materiálu, za 994 KčFoto: Bella Rose

Foto: Kika Nábytek

Dřevěné svícny (menší za 219 Kč, větší za 279 Kč) může doplňovat stylově sladěný tácFoto: Kika Nábytek

5. Kdyby nebyl sníh

Kdo ví, zda se dočkáme svátků na sněhu, nikoli jen poprašku. Pojistit si předem bílé Vánoce můžete i doma – právě dekoracemi. Ostatně bílá doplněná neutrálními barvami, zkombinovaná se sklem a kovem, nebo jakoby posypaná sněhovým popraškem je skutečně velice trendy.

Foto: Vintagelover

Dekorace si nemusíte vždycky kupovat, šikovné ruce je dokážou i vyrobitFoto: Vintagelover

Foto: Bella Rose

Dekorativní kovové sáňky vám nikam neujedou, za 339 KčFoto: Bella Rose

Foto: Apropos shop

Sněžit může třeba i u vás na stole. Vánoční motivy v moderním kabátku najdete také na ubrouscích, vždy 20 kusů za 90 KčFoto: Apropos shop

Vybírejte si podle svého srdce a nenechte si vnutit nic, co by vám nepřinášelo radost. Vánoce jsou přece jednou za rok, tak si užijte se vším všudy.

A které tradiční, či naopak neobvyklé dekorace nesmí u vás doma chybět?

Reklama