Hlavní obsah

Tři diety, které opravdu fungují!

Foto: Thinkstock

Víte, jak efektivně zhubnout?Foto: Thinkstock

Reklama

Po Vánocích máte pár kilo navíc a ráda byste je zase co nejrychleji dostala dolů? Vybrali jsme pro vás ty nejlepší diety, které vám pomohou s přebytečnými centimetry zatočit! Některé jsou náročné více, některé méně, jedno ale mají společné: Hubnout skutečně pomohou.

Článek

Diet je nepřeberné množství a vybrat mezi nimi tu správnou dá pořádně zabrat. Každému totiž sedí něco jiného. Takže fakt, že zatímco sousedka při té své zaručené zhubla deset kilo a vy se marně trápíte, může být normální. To, že vám dieta opravdu vyhovuje, poznáte, když bez větších potíží zvládáte každodenní činnosti stejně jako před započetím kúry. My jsme pro vás vybrali tři diety, které stojí za to vyzkoušet!

Dělená strava: Patří k nejoblíbenějším

O co jde: Jedna z nejoblíbenějších. Potraviny se dělí do tří skupin – na sacharidové (obiloviny, některé druhy ovoce a zeleniny), bílkovinné (maso a masné výrobky) a neutrální potraviny (tuky a mléčné výrobky).

Princip hubnutí: Zatímco při trávení bílkovinných potravin je potřeba kyselého prostředí, při trávení sacharidových potravin je tomu naopak. Proto by se měly konzumovat odděleně. Jinak se netráví optimálně. Neutrální potraviny můžete jíst samotné nebo je libovolně kombinovat s bílkovinnými i sacharidovými. Ideální střídání bílkovin a sacharidů je po dnech a na serverech věnovaných dělené stravě najdete řadu receptů, jak správně vařit.

Pozor!Pokud budete hledat recepty v různých knihách o dělené stravě, spočítejte si, kolik je v nich energie (k tomu vám pomohou různé tabulky, které seženete třeba v knihkupectvích). Tyto recepty bývají na energii, bohužel, nepřirozeně skoupé. Zároveň si dejte pozor a jednotlivé potraviny opravdu vybírejte podle jejich energie. Špatné pochopení principů dělené stravy totiž může způsobit naopak přibrání na váze - je lepší sníst více nízkoenergetického jídla než jen kousek prorostlé slaniny!

Foto: Thinkstock

Potraviny stačí jen správně protříditFoto: Thinkstock

Breussova dieta: Místo jídla pijte zeleninové šťávy

O co jde: Původně vznikla pro nemocné rakovinou, dnes se ale používá i jako detoxikační nebo odtučňovací dieta.

Princip hubnutí: Originální Breussova metoda trvá 42 dní, během nichž se tělo absolutně očistí. Dnes už se používá spíš jen jako pročištění na jeden až dva dny v týdnu, protože dvaačtyřicetidenní půst je přeci jen moc. Jídlo je během dietního dne nahrazeno zeleninovými šťávami a bylinkovými čaji. V praxi to znamená, že když nebudete nic jíst, budete mít jen velmi málo energie. Proto se v těchto dnech doporučuje příliš nesportovat, aby nedošlo ke kolapsu organismu.

Neznamená to ale, že si lehnete na gauč a nebudete nic dělat! To byste se totiž nejspíš zbláznily touhou po jídle. Je potřeba i nadále zachovat normální denní režim. Při jakémkoliv hubnutí je potřeba pít dostatek tekutin a přijímat minerály a vlákninu, což je u této diety vlastně jejím základem. Pokud kouříte a cigaret se nehodláte vzdát, na tuhle dietu rovnou zapomeňte, není pak účinná.

Pozor! Vzhledem k tomu, že se nejí vůbec nic, nejspíš budete trpět návaly nepřekonatelného hladu, a to může být značně deprimující. Dalším rizikem je ospalost, únava a celkově špatná nálada. Je důležité, abyste si takto lehký den ordinovala opravdu jen jeden, maximálně dva v týdnu.

Tip: Pokud si nedovedete představit celý den opravdu vůbec nic nesníst nebo máte malé děti či aktivní zaměstnání, přidejte zeleninové šťávy do svého jídelníčku třeba místo jednoho velkého jídla. Hned vám bude lépe!

Intervalová dieta: Tělo si ani nevšimne, že hubne

O co jde: Vyhlášenými tlouštíky jsou Američané a právě odtud přichází intervalová dieta. V té se střídají různě dlouhé odtučňovací fáze s fázemi, kdy se jíst může. Tento princip se i podle odborníků poměrně dobře dodržuje – jednou za čas se totiž můžete pořádně najíst, aniž byste dietní systém porušily a došlo tak k dalšímu jojo efektu.

Princip hubnutí: Intervalová dieta má tři odtučňovací fáze, tří, pěti a desetidenní, během kterých by váš energetický příjem neměl přesahovat 1200 kcal denně. Mezi nimi je vždy pět dní pauza, takže tělo si ani nestačí všimnout, že mu něco neposkytujete, a nebude tak trpět návaly hladu a spínat nouzový režim známý od hladovějících diet. Jakmile tělu něco chybí, má tendence přeměnit každou možnou kalorii na tukový polštářek.

Pozor! I zde jsou rizika. Tato dieta patří stejně jako většina ostatních k těm deficitním, tedy těm, které denní příjem energie minimalizují na 1200 kcal (5000 kJ) denně. Podle odborníků to je nejnižší možná hranice. Takže se nesnažte jíst ještě méně, nebo to s vaším zdravím nedopadne dobře.

Tip: Pozitivem této diety je, že vás donutí zamyslet se nad tím, co vlastně jíte, a to může být jedině dobře.

Pokud to s hubnutím myslíte vážně, zajděte za odborníkem, který vám sestaví dietní program na míru. „Určitě je ale při jakékoliv dietě důležité dodržovat pitný režim, tedy vypít aspoň 2 litry nejlépe neslazených tekutin denně,“ upozorňuje diabetoložka Magdalena Kuzníková. „Já osobně doporučuji vody neperlivé nebo jen jemně perlivé, aby se trávicí trakt ještě zbytečně nezatěžoval bublinkami,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Načítám