Hlavní obsah

Harmonie domova podle feng-šuej 1

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

S feng-šuej získáte příjemné bydleníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

1. díl - Krásný a útulný domov - to je místo, kde načerpáváme nové síly a relaxujeme. A možná, že nyní na jaře vás láká možnost si ten svůj domov trochu proměnit. Pokud ano, pojďte se s námi seznámit s východní filozofií feng-šuej! Nabízíme pár rad, jak zharmonizovat váš domov.

Článek

Ať už svůj životní prostor budete zdokonalovat jakýmkoliv způsobem, nejdůležitějším pravidlem zůstává - pustit se do díla vlastním stylem a dopřát vašemu domovu šanci, aby v něm proudila energie. Nebuďte zahlcena zbytečnostmi, „krámy", které pro svůj život nepotřebujete. Nechte váš dům nebo byt dýchat.

Mřížka „Pa-kua" - aplikace v prostoru

Než začnete přemýšlet, co změnit ve vašem domově, seznamte se s mřížkou „Pa-kua". Toto jednoduché schéma se ve východní filozofii používá jako mapa prostoru. Rozděluje exteriér nebo interiér do devíti zón. Abyste správně vnímala jednotlivé dílčí zóny, je potřeba se postavit do dveří pokoje s šablonou v ruce. A pak už jen můžete přemýšlet, jestli jsou vám nabízené rady sympatické. Feng-šuej není potřeba napodobovat. Naopak! Hledejte si vlastní cestu, váš domov musí splňovat vaši představu. Musíte se v něm cítit uvolněně a příjemně!

Následující tabulka představuje devět zón, které feng-šuej přináší do vašeho domova. Každou z nich vám popíši a také poradím, kterými doplňky každou zvýraznit či ozvláštnit.

Bohatství

Zóna bohatství dodává našemu životu blahobyt. Odráží se v něm finanční situace rodiny, ale také štěstí, které nás v životě provází. Tady odpočívají takzvané „náhody", díky nimž se nám může změnit život velmi příjemným směrem. Bohatství se neomezuje jen na materiální zajištění vaší maličkosti, ale hlavně na vaši radost ze života, optimismus a spokojenost. Proto tento kout vybavte příjemnými barvami, optimisticky založenými předměty, nedávejte sem nic tmavého a věci, které působí těžkým a málo vzdušným dojmem.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

K zóně rodina patří fotky vašich blízkýchFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Pomůcky: Váza s květinou, akvárium s rybičkami, silné rostliny, např. bambus, jakékoliv odstíny zelené barvy.

Rodina

Tento prostor souvisí nejen s přímou rodinou a vašimi rodiči, ale i se všemi lidmi, kteří vás inspirují a představují pro vás životní učitele. Tato zóna se může týkat také nadřízených, které pozitivně vnímáte. Energie je tu velmi otevřená, ale ovlivňuje ji minulost. Proto je potřeba zamyslet se, zda byste neměla zharmonizovat vztahy s někým v rodině, především s těmi, kteří představují vaše „kořeny". Tento prostor by ve vás měl vzbuzovat bezpečí. Měl by být vybaven předměty a doplňky, které představují jistotu, stabilitu, kterým věříte.

Pomůcky: Fotky vašich blízkých, slon, zvonkohra, předměty, které se týkají vaší nové i původní rodiny.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Základem je vzdušný prostorFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Vědění

Tahle oblast je stabilní a odolává „příboji". Téma této oblasti je jasné, vědění, učení, čtení, relaxace, rozjímání. Je zde sice pasivní energie, ale velmi silná. Odráží se tu, jaké zkušenosti vás v životě posunuly dál. Tato část pokoje nebo domu je přímo stvořená ke knihovně, k relaxačnímu koutku, k odpočívání. Mělo by tu být příjemné klima, které vám dovolí vypnout a zastavit se. V této oblasti může být méně světla, nemusí být hodně barevná, naopak by měla být vybavena relaxačními barvami a předměty.

Pomůcky: Knihy, obrazy nebo fotky s výrazným motivem, který je příjemný, svíčky, solná lampička, váza, minerály, kamínky, socha Buddhy.

Milé čtenářky, zatím jsme probraly jen tři zóny. Pokud se chcete dozvědět, jak pracovat s dalším prostorem dle mapy východní filozofie feng-šuej, přečtěte si druhý díl našeho článku. Již zítra!

Reklama

Související témata:

Načítám