Hlavní obsah

Život s o 35 let starším mužem. Jde to?

Foto: Thinkstock

Ze začátku není věkový rozdíl na překážku, ale později to může být velký problémFoto: Thinkstock

Reklama

Na věku nezáleží, láska si nevybírá! Jenže co když je váš partner vážně o hodně starší? Co když by s přehledem mohl být vaším otcem? Může takový vztah vydržet? Nebo jsou vyhlídky do budoucna spíš temné? Přečtěte si příběh naší čtenářky, jejíž muž je o celých 35 let starší!

Článek

Markéta potkala svého muže, když jí bylo osmnáct let. Jemu bylo třiapadesát, ale vůbec na to nevypadal. „Byl plný elánu, vitality, byla s ním zábava, v podstatě nebylo možné se do něj nezamilovat. Vypadal jak nějaká filmová hvězda,“ rozplývá se ještě dnes Markéta. Nejprve spolu chodili a po nějakém čase se i přes nesouhlas Markétiny rodiny vzali. „Byla to nádhera. Žili jsme spolu naprosto spokojeně. Chtěl se mnou i dítě, ale já se na to ještě necítila. Připadala jsem si mladá, chtěla jsem studovat, pracovat, a ne být těhotná. Jemu to nevadilo, rozhodnutí nechal na mně,“ říká Markéta.

Jenže dnes, po dvaceti letech, to taková pohádka už není. Markétě je osmatřicet let, je to žena v nejlepších letech, je plná sil a chuti do života. Jejímu manželovi je třiasedmdesát, a ačkoli netrpí žádnou vážnou nemocí, stáří ho jednoduše dohnalo.

„Je to strašné říct, ale už je prostě starý. Nejspokojenější je doma na gauči u televize nebo knížky, je pořád unavený, u moře je mu vedro, na horách zima,“ popisuje Markéta. Ta dokonce přiznává, že ani v sexu už se necítí být uspokojená, její muž logicky přišel o výdrž i apetit. „Je to vážně hrozné. Mám ho moc ráda, prožila jsem s ním krásná leta, vděčím mu za mnohé, ale teď jsem v koncích. Chtěla bych i dítě, možná by se to povedlo i s ním, ale děsí mě představa, jak naše malé dítě přichází o otce. Už nejsem ta mladá dívenka, která by si nic nepřipouštěla. Vím, že je o hodně starší a že dřív nebo později odejde,“ vysvětluje Markéta.

Foto: Thinkstock

Věk nakonec lásku stejně doženeFoto: Thinkstock

Ideální věkový rozdíl neexistuje

Nikde není dáno, kolik let by od sebe partnery mělo dělit. Koneckonců spousty starších žen nachází uspokojení v náruči mladých mužů (dočtete se o tom v článku Fenomén cougar: Ulovte si zajíčka!), a naopak. Ovšem tam, kde je věkový rozdíl vysoký, je nutné zvážit rizika. Ta totiž existují a v budoucnu toho mohou hodně zkomplikovat.

Změní se toho hodně

Zkuste si představit, jak bude vaše soužití s o mnoho starším mužem vypadat za deset, dvacet let. „S postupem času a s partnerovým stárnutím se budou měnit priority a povahově se od sebe budou ti dva vzdalovat. Může docházet k tomu, že se přestanou protínat v hlavních zájmech, a pak je narušen nosný pilíř vztahu,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz.

Rozdíly mohou vypadat třeba takhle:

  • dnes trávíte zábavné večery se šarmantním mužem, kterému nedokážete odolat – za dvacet let vám bude společnost dělat morous, který by se nejraději nehnul ze svého gauče
  • dnes chodíte do kina, divadla, na večírky – za dvacet let vás bude tahat do parku krmit holuby
  • sex s ním je skvělý, umí to s vámi, vždy je při síle a chuti – za dvacet let nedá bez modré pilulky ani ránu, a pokud mu nebude srdce bít jako zvon, žádný lékař mu ji nepředepíše
  • dnes chodíte do restaurací a ochutnáváte spoustu delikates, které zapíjíte kvalitním vínem – za dvacet let mu budete mixovat málo kořeněná jídla, která nebudou zatěžovat jeho žaludek, a místo vína mu budete servírovat urologické čaje

A podobně zapeklité je to i v případě zakládání rodiny. Dnes by jistě roli otce zvládal skvěle, ale vy jste na mateřství příliš mladá, necítíte se na to. Jenže odkládat to je riskantní. Dovedete si představit osmdesátiletého staříka, jak běhá za tříletým nezbedou a brilantně ho chytá při pádu z klouzačky? Nebo jak ho v neustálém předklonu učí jezdit na kole nebo lyžovat?

Když přijde krize

Pokud vás ani tahle představa neodradila a vrhly jste se do vztahu s někým o hodně starším, nejspíš se dřív nebo později ocitnete v podobné situaci jako Markéta. Podle Aleše Kaliny by partneři měli vše řešit včas, dokud se mají rádi, nejsou mezi nimi velké rozpory a stojí si za to. Základem je opět komunikace, díky ní totiž mají šanci najít řešení. Může vypadat následovně:

  • Nastavení jasných pravidel – pokud si upřímně a bez hněvu řeknete, co vám vadí, co vám ve vztahu schází, můžete si vyjít vstříc. Vy třeba slevíte ze své touhy po společenském životě a on se uvolí, že třeba jednou týdně s vámi někam vyrazí.
  • Hovor na téma sex – Pokud se cítíte sexuálně neuspokojené, opět si o tom promluvte. Vysvětlete mu, že není žádná ostuda pořídit si do ložnice nějakého pomocníka (a abyste vybrali ten správný, přečtěte si článek Co musíte vědět o vibrátorech). Váš partner bude jistě rád, když vám díky němu vykouzlí na tváři slastný výraz. Od věci nejsou ani nějaké léky na podporu erekce či chuti na sex, ovšem vždy raději pouze se svolením lékaře!
  • Rozchod – Je to nejkrajnější řešení, ovšem rozhodně je to slušnější než si pořídit milence, s nímž si tajně vynahrazovat to, co vám již váš partner není schopen poskytnout. Vy samy jste se rozhodly žít se starším mužem, tak za to neste zodpovědnost a buďte fér!

Jaký je podle vás ideální věkový rozdíl mezi partnery? Šly byste do vztahu s o tolik starším mužem?

Reklama

Související témata:

Načítám