Hlavní obsah

Fenomén cougar: Ulovte si zajíčka!

Foto: Thinkstock

Pořiďte si zajíčka a omládneteFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Demi Moore (47) a Ashton Kutcher (32), Mariah Carey (40) a Nick Cannon (30). V kurzu jsou páry, které od sebe dělí několik let! Například i Bára Basiková (47) o tom ví svoje. Vzala si o 15 let mladšího partnera. Fenomén cougar nebo také pandemie cougar je o navazování vztahů s mladšími muži. Proč je to tak trendy? A co muži na zralých ženách vidí?

Článek

Elegantní puma

Psycholožka Kristina Březinová objasňuje, kde se vůbec tento fenomén objevil: „Cougar“ znamená americkou šelmu – elegantní pumu. Toto označení se vžilo pro ženy, kterým je třicet a více let a zaměřují se cíleně na mladší muže. Chytlavý termín se zřejmě poprvé objevil na kanadské webové seznamce cougardate.com. Šelmí označení se rychle uchytilo a začalo být populární v televizních seriálech, reklamě, filmech (Prime, 2005, Cougar Club, 2007) i knihách (ve světě vyšla od Jane Smith Cougar: průvodce pro starší ženy, 2010). V americké reality show The Cougar si starší ženy například vybírají budoucího přítele ze skupiny dvaceti mladých atraktivních mužů. Divácky úspěšná show se objevila poprvé v dubnu 2009 v americké televizi TV Land.

Protějšky těchto „cougar“ dam a paní se pak nazývají „mladé šelmy“. Podle názvů se zdá, že dynamický náboj podobných manželství bude opravdu značný.

Proč mít zajíčka?

Co vlastně motivuje starší ženy, aby se soustřeďovaly na muže na kilometry vzdálené jejich věkové skupině? Kromě toho, že jak říká moje sestřenice, která si nedávno vzala o 7 let mladšího muže, „déle vydrží“, jsou idealističtí, rázní, žádoucí, umí o sebe dbát a věnovat ženám pozornost. Pro ženy, které mají za sebou neúspěšná manželství a děti, není těžké najít si čas na flirt nebo fyzický vztah s mladíkem, který je blíž jejich sexuálnímu vrcholu. Určitě je to oproti usedlým pánům v teplácích, kteří nejdou spát bez sexuálních drog, změna.

Podobně to vidí i výše zmíněná třicetiletá Petra: „Milana jsem potkala na narozeninové oslavě jedné mé známé. Choval se vyspěle, pozorně a hlavně inteligentně. Když mi při rozhovoru řekl, že mu je třiadvacet, nemohla jsem tomu uvěřit. Absolutně to neodpovídalo vystupování jeho mnohých vrstevníků," posuzuje situaci kantorka z lidové školy umění. „Milan je sice mladší než já, ale rozumově a názorově odpovídá mým přáním a požadavkům. Navíc vedle mě absolutně nevypadá jako nějaký ,brácha', kterého mám na starosti. Vyhovujeme si ve všech směrech. A proto jsem si ho i vzala," dodává.

Navíc starší ženy mají pocit, že po boku zajíčka mládnou. Je tedy vidět, že tradiční pojetí ženy ustupuje do pozadí, už jen proto, že tomu nahrává i evoluce. Například v Austrálii fenomén cougar odůvodnili tím, že je příliš svobodných žen ve věku 40–54 let oproti mužům ve stejné věkové kategorii.

Kdy jsou zralé ženy atraktivní?

A proč si mladíci nenajdou někoho stejně starého? Obecně řečeno je ke zralým ženám táhne jejich finanční zajištěnost, světáctví, to, že zralé ženy v dnešní době vypadají lépe než dřív, dobrodružství a vidina získávání nových sexuálních zkušeností. Jedni to berou jako výzvu a chuť vyzkoušet nepoznané bez závazků, ti druzí přistupují k takovému vztahu zodpovědněji. Jsou citliví, vnímaví, váží si životních vědomostí své starší dámy. Mohou se s ní sblížit i proto, že si názorově nerozumí se svými vrstevnicemi, a „puma“ na ně působí uvolněněji, bez nátlaku, s pochopením pro jejich starosti.

Vypadáš čím dál lépe!

Navíc, v dnešní době plné pokroků a inovací ve zdravém životním stylu a kosmetickém průmyslu, je možné se svému výrazně mladšímu vyvolenému maximálně vzhledově přiblížit. Solária, fitness centra, kosmetická chirurgie, to všechno jsou továrny na krásu a mládí, které se sice už nikdy nevrátí do podoby ještě vlhkých občanek, ale má k němu našlápnuto. Výrazným pomocníkem je dneska i internet, který usnadňuje seznamování.

Hledám mladšího. Značka: Dům mám!

Přece si žena, matka třeba od dvou dětí neřekne: Dnes jdu do baru sbalit zajíčka, protože moje libido touží po pravidelné údržbě… Ne. Místo toho si založí profil na některé ze sociálních sítí, kde hned každý vidí její věk nebo datum narození. Je to tak jednodušší, protože společnost zatím příliš nepřijala obrácení rolí. Mnoho lidí se tak bojí, „co tomu řeknou lidi“ a radši své tužby schová za pohodlné chatování.

Za velkou louží se přitom tomuto novému fenoménu důkladněji věnují na mnoha serverech, například dateacougar.com nebo cougared.com. Na nich lze ihned procházet profily mladých mužů okolo 20–30 let a zralých žen nad 40. Je tak zřejmě jen otázkou času, kdy v našich končinách narazíme třeba na seznamku najdizajdu.cz

Musím tě svést

Ovšem, někteří mladíci mají pádný důvod třást se strachy nad takovým seznamováním, protože vstupují-li do „starších vod“ poprvé, obávají se, aby něco nepokazili. Jeden americký portál proto zveřejnil návod, jak přilákat zralou ženu jen pro sebe. Prověřte si, zda by u vás mladíci uspěli:

  • Buďte dobrý vypravěč: Starší ženy milují muže, kteří se umí ujmout intelektuální konverzace. Ukažte jí, že jste brilantní.
  • Neslibujte to, co nemůžete dodržet: Tím akorát ukážete svoji nezralost.
  • Naučte se komunikovat pomocí písmen: Jelikož spolu budete komunikovat převážně v sms zprávách nebo na chatu, měli byste se naučit psát romantické zprávy. Pokud se to podaří, můžete si být jisti, že její srdce roztaje.
  • Buďte zábavný: Pamatujte si, že ženy se prostě chtějí bavit. Můžete kombinovat humor s ironií, to ukáže, že jste inteligentní.
  • Buďte sám sebou: Nehrajte si na něco, co nejste. Starší ženy jsou moudré a poznají, co je pravda a co už ne.

Tak co? Dostal by vás nějaký ten zajíček? Nebo už snad máte nějakého doma?

Reklama

Související témata:

Načítám