Hlavní obsah

Životní cyklus pánského přirození: Věkem se zmenšuje!

Foto: Isifa

Muž není pouhým otrokem svého penisuFoto: Isifa

Reklama

Ve dvaceti by se nejradši pořád jen miloval, ve třiceti se začíná potýkat s prvními problémy, ve čtyřiceti s ním v posteli není řeč? Tak to bude tím, že jeho mužství se s věkem dost mění! Víte třeba, že se mu zkracuje?!

Článek

Není žádným tajemstvím, že sexuální funkce muže klesá s věkem. Hladina testosteronu se snižuje, stejně jako objem ejakulátu a kvalita spermií; objevují se erektilní dysfunkce či impotence. Studie ukazují, že také proud moči v průběhu času slábne kvůli oslabení močového měchýře a svalů nebo jako důsledek zvětšení prostaty. Nedávný výzkum ale navíc potvrzuje to, čeho se muži obávají nejvíc a o čem příliš nemluví: Jak jde čas, penis sám prochází významnými změnami. Na co se připravit?

Vyholuje se? Stáří mu ušetří práci

Dvě hlavní změny se týkají vzhledu. Penis postupně ztrácí svoji tmavě růžovou barvu kvůli snížení průtoku krve. Pomalu přichází i o svůj chlupatý kožíšek neboli ochlupení. „Jak testosteronu ubývá, penis se postupně vrací do prepubertálních let, kdy je většinou holý,“ říká pro portál webMD Irwin Goldstein, ředitel oddělení sexuální medicíny v Alvarado nemocnici v San Diegu. Zatímco ztráta pubického ochlupení nemusí být na škodu – tak třeba s orálním sexem si chloupky moc nerozumí, horší je to ale (ach jo) se smršťováním penisů…

Pivní mozol na estetice moc nepřidá

„Vagina není mýdlo, ta při každodenním používání neubude,“ vtipkuje kamarád Zbyšek na adresu dámských klínů. Totéž se ale nedá tvrdit o pánských chloubách. Velikost penisu je v ohrožení kvůli času! „Jak se tuk hromadí v dolní části břicha, v porovnání s tímto tukovým polštářem vypadá penis kratší,“ říká Ira Sharlip, klinický profesor urologie na californské univerzitě v San Francisku. „V některých případech ale opravdu břišní tuk penis doslova pohřbí.“

Foto: Thinkstock

Mládí je dravější a plné očekáváníFoto: Thinkstock

Proč je penis s věkem kratší a kratší?

Kromě tohoto optického klamu má však penis tendenci podstoupit skutečné (a nevratné) snížení velikosti. (Snížením se rozumí zkrácení délky i zúžení.) Obvykle se nejedná o dramatické úbytky, ale nápadné být určitě mohou. „Jestliže má muž například 15,24 centimetrů dlouhý penis, když je mu 30 let, může ho mít v 60 nebo 70 letech kratší až o 2,54 centimetru,“ upozorňuje Irwin Goldstein.

Odborníci se shodují, že se na tomto zkracovacím procesu podílejí nejméně dvě skutečnosti. Jednou z nich je pomalé ukládání tukových látek (plaky) v malé cévě v penisu, což zhoršuje prokrvení orgánu. Tento proces je známý pod pojmem ateroskleróza (kornatění tepen). Goldstein dál vysvětluje, že jiný mechanismus spočívá v postupném nahromadění a ucpání tepen v penisu. Neprůchozí komory pak logicky zvěstují potíže s erekcí. Ale pozor, ani varlata nezůstanou ušetřena. „Okolo 40. roku věku se varlata začnou zmenšovat," říká Goldstein. „Jestli tohle všechno, tak to ho radši chci mít jen křivého,“ zní reakce čtenáře Teodora. No, možná by si opravdu polepšil.

Když se penis dívá jen jedním směrem

Peyronieho nemoc, jak se tomuto stavu říká, se vyskytuje nejčastěji ve středním věku. I když může způsobit bolestivou erekci nebo komplikovat pohlavní styk, pokud majitele křivého pyje nic nebolí, může jeho zvláštnost být při sexu naopak k užitku. Více o tom zde.

Už nemůžu, tenhle sex nemá konce

Další překážkou uspokojivého sexuálního života a podstatnou změnou může být snížená citlivost penisu. To, co muže rajcovalo v sexuálně produktivním věku, později nějak nefunguje. Proč? Penis se stává i méně citlivým, což znamená jediné: stimulace nebo soulož samotná může trvat i hodiny (viz článek Pomoc! Milování nám trvá tři hodiny!). „U stárnoucího muže trvá déle, než se dostaví ztopoření, a často bývá nutné přímé dráždění samotného pohlavního údu. To však je již spíše věcí znalé a kooperující partnerky,“ popisuje profesor Jan Raboch v knize O sexualitě a partnerských vztazích.

Už vám výčet změn ohledně penisu, varlat a budoucího sexuálního života vašeho partnera stačí? Nechcete slyšet víc, protože se děsíte? Nepodléhejte panice, tak hrozné to není! Odborníci říkají, že tyto změny nemusí totálně zničit váš milostný život, jestli s jedním a tímtéž partnerem chcete strávit hodně let. Jedna nedávná studie s 2213 muži státu Minnesota ukázala, že i přes významné potíže s erekcí, libidem a ejakulačními funkcemi došlo u zmíněného počtu mužů jen k mírnému poklesu sexuálního uspokojení! Takže hlavu vzhůru!

Koneckonců, k normálnímu sexuálnímu životu je potřeba nejen maximální sexuální výkonnost nebo obří penis, ale hlavně cit a chuť partnerovi vyhovět. S tím ani stáří nic nenadělá.

A jaké změny na penisu partnera pozorujete vy?

Reklama

Načítám