Hlavní obsah

10 nej domů a bytů roku 2011 podle vás!

Foto: villa2100.com

Velká vila, nebo panelákový byt? Víte, co se loni líbilo více?Foto: villa2100.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než padesátku nových i rekonstruovaných domů či bytů jsme vám představili v minulých dvanácti měsících v této rubrice. Některé vás zaujaly více, jiné méně. Podívejte si, které návštěvy byly podle vás ty nejzdařilejší, a připomeňte si nejkrásnější a nejzajímavější interiéry roku 2011.

Článek

Jak bydlet levně v rodinném domě a jak si poradit s rekonstrukcí panelákového bytu – tato dvě témata vás v loňském roce zajímala nejvíce. Návštěvy zaměřené na tato dvě témata patřily k nejčtenějším a nejinak tomu zřejmě bude i v následujících měsících. Patříte mezi ty, kdo problém s rekonstrukcí bytu nebo úsporami v domě řeší? Připomeňte si těchto deset NEJ návštěv, a možná v nich najdete právě to, co potřebujete!

1. Dům, kde nikdy nemusejí topit

Náklady na topení zatěžují rodinné rozpočty nemalou částkou a snad každý má sen neplatit za teplo nic nebo skoro nic. Svědčí o tom i nejčtenější návštěva, která vás zavedla do německého Hamburgu, kde byl obyčejný malý domek zrekonstruován a dostavěn tak, že patří mezi takzvané energeticky aktivní stavby. To znamená, že vyrobí více energie, než spotřebuje. Kromě toho má zajímavé dispoziční řešení i řešení interiéru.

Foto: VELUX

Po rekonstrukci a dostavbě domu už majitelé nemusejí topitFoto: VELUX

Připomenout si ho můžete v článku Unikátní rekonstrukce domu: Už nikdy nemusí topit!

2. Panelákový byt, kde chce bydlet snad každý

Můžete si o rekonstrukci domu nechat akorát zdát, protože vlastníte pouze panelákový byt? I tak si můžete dopřát luxusní bydlení! Příkladem je druhá návštěva – na počátku byl starý byt o velikosti 37 metrů čtverečních, který chytré a šikovné nápady architektů proměnily v dokonalé bydlení. Majitelům přitom na proměnu stačilo tři sta tisíc korun.

Foto: velek.org

Krásné a světlé místnosti, které vznikly po přestavbě panelákového bytu, si teď majitelé užívajíFoto: velek.org

Jestliže je máte a na renovaci svého bydlení se chystáte také, inspirujte se právě zde! Luxusní proměna bytu v paneláku

3. Levný a nový dům? Zde je

Foto: bydleniroztoky.cz

Řadový domek představuje kompromis mezi bydlením v domě a v bytěFoto: bydleniroztoky.cz

4. Kompletní rekonstrukce za půl milionu

Máte k dispozici půl milionu korun, zdědili jste vybydlené 2 + kk po babičce a nyní řešíte jeho proměnu? Pak jste na tom stejně jako mladý pár Martina a Aleš. Dneska už ale bydlí krásně, neboť byt vybourali tak, že z něj zbyly jen obvodové zdi, vše ostatní si nechali udělat na klíč nové. Začali od podlah, zcela změnili dispozice i vzhled kuchyně, zrekonstruovali koupelnu, pořídili si novou kuchyňskou linku se spotřebiči i ostatní nábytek. A teď bydlí takhle: Z hrůzy krásný byt za půl milionu.

Foto: Ritzy.cz

Takto vypadá byt, který majitelé zdědili po babičce, po totální proměněFoto: Ritzy.cz

5. Zapomeňte na pravidla, buďte originální

Patříte mezi ty, co poctivě studují, jak sladit v bytě dveře a podlahy, kam použít jaké barvy, a dlouze vybíráte mezi materiály ty nejpraktičtější? Majitelé dalšího rodinného domu na to šli zcela opačně. Dveře mají různé, podlaha v propojeném obýváku s kuchyní je v každé části jiná, kuchyň oranžová… a výsledek? Lepší, než byste čekali! Koukněte se do článku Dům, kde porušili všechna pravidla.

Foto: Izolacni skla

Zvenku barevný, uvnitř originálně zařízený dle přání majitelů - takový je tento důmFoto: Izolacni skla

6. Obývák v paneláku? Opravdu je to problém?

Obývací pokoj je vizitka bytu a každý ho chce mít co nejkrásnější, i když bydlí v malém panelákovém bytě. Proto se i proměna jednoho z nich zařadila do TOP návštěv letošního roku. Jestliže váš obývací pokoj vypadá jako „dlouhá nudle“, jednu kratší stěnu zcela vyplnila okna a tu vedlejší zase narušují dveře, inspirujte se zde: Proměna obýváku v paneláku. Super!

Foto: Simona Hubáčková

Obývací pokoj v paneláku po rekonstrukci se vám moc líbilFoto: Simona Hubáčková

7. Dům, který se líbil

Studený, neosobní, nepraktický, moc moderní? Některé návštěvy vyvolaly velké emoce a diskuse o jejich povedenosti byla dlouhá. Jiné se však u vás dočkaly pozitivní reakce a neváhali jste je v samém závěru ohodnotit maximem hvězdiček. V průměru devět jich získala i rekonstrukce starého domu, který zaujal nejen podkrovní ložnicí a krásnou koupelnou, ale především ohromným obývacím pokojem propojeným s kuchyní a jídelnou. Je to ten dům, kde se bydlí v kuchyni. A koupelny jim můžete závidět.

Foto: Abitare

Velká kuchyň propojená s obývacím pokojem se stala centrem tohoto domuFoto: Abitare

8. Vypadá takhle váš sen?

Řekne-li se nový dům, mnozí si představí jednoduchou hranatou stavbu plnou betonu, skla a kovu. Že to nemusí být pravda, ukázala návštěva v roubence, kterou zdobí dřevo zvenku i uvnitř, starobylý nábytek a kamna uprostřed pokoje. Kromě toho přináší majitelům ještě jednu velkou výhodu – nízké náklady na topení. Podívejte se ještě jednou do novodobé roubenky, kde se žije jen za 1200 korun měsíčně!

Foto: pasivnidomy,cz

Mezi deset nejhezčích staveb se dostala i nově postavená roubenkaFoto: pasivnidomy,cz

9. Bydlení z jiného světa

Ze zcela jiné kategorie byla návštěva zámku. Majitelé ho koupili ve zcela zdevastovaném stavu a během tří let mu vrátili romantickou podobu, kterou získal ve druhé polovině devatenáctého století, kdy byl upraven v duchu francouzské gotiky. Nyní se v něm potkává stará krása s vymoženostmi moderního bydlení. Připomenout si to můžete zde: Manželé zrekonstruovali celý zámek!

Foto: Chateau Herálec

Bydlet na zámku a platit zde topení by chtěl jen málokdo, ale podívat se dovnitř je lákavéFoto: Chateau Herálec

10. Za dveřmi činžáku se skrývá byt, který šokuje!

Do desítky nejúspěšnějších návštěv se dostala i ta, která tak trochu šokovala. A stejný pocit zřejmě mají i návštěvy, které do takového bytu vcházejí. Za dveřmi obyčejného pražského činžáku si totiž můžete připadat jako na návštěvě ve Spojených arabských emirátech, byt je totiž zařízený v arabském a maurském stylu. Pamatujete si na něj? Za dveřmi činžáku se skrývá byt, který šokuje!

Foto: Abitare

Byt zařízený v maurském stylu se skrývá v jednom pražském činžákuFoto: Abitare

Shoduje se těchto deset návštěv s těmi, které se nejvíce líbily vám? A která je podle vás ta nej? Řekněte to ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám