Hlavní obsah

Za dveřmi činžáku se skrývá byt, který šokuje!

Foto: Abitare

Dveřmi v činžáku vstoupíte do světa pohádek Tisíce a jedné nociFoto: Abitare

Reklama

Šok, ovšem velmi příjemný! To asi zažívá návštěva, která přichází poprvé do tohoto bytu. Nejprve totiž vejde obyčejnými dveřmi do obyčejného činžáku. V každém patře je několik dveří, ale pouze jedny z nich skrývají interiér inspirovaný arabským světem. Vypadá báječně, pojďte se podívat.

Článek

Obyčejný byt nevelkých rozměrů, podlahová plocha má kolem sedmdesáti metrů čtverečních, vlastně tvoří jen jedna velká místnost sloužící jako obývací poko, kdy knihovnou je od něj oddělený kout sloužící jako ložnice. To vše doplňuje malá kuchyň, ložnice a vstupní předsíň. Originální byt z něj však vytvořily zájmy majitele. Je to vášnivý cestovatel, sportovec, dobrodruh. A velkým dobrodružstvím je i jeho netradičně zařízený byt.

Foto: Abitare

Dominantou pokoje je zděná pohovkaFoto: Abitare

Sedačka, se kterou opravdu nehnete

Zatímco mnozí považují doplňky v moderním interiéru za něco zbytečného, zde hrají jednu z hlavních rolí. „Majitel chtěl svůj byt zařídit netradičně, inspirace našel v lehce arabském, snad se dá říct i maurském stylu, do kterého by umístil sbírku svých suvenýrů z cest, hlavně sošky a masky. Nechtěl přílišnou okázalost a zdobnost, ale funkční a stylový interiér,“ popisuje zadání architektka Monika Gregušková ze studia Abitare, která se úkolu ujala.

Foto: Abitare

Pod gaučem vznikl praktický úložný prostorFoto: Abitare

Z cest pocházejí pouze suvenýry tedy sošky, masky a koberce. Zbytek věcí je vyrobený u nás. To platí i pro netradiční pohovku. Klasickou pohovku zadavatel nechtěl, představoval si polštáře položené jen tak pohozené na podlaze. „To by ale nebylo příliš pohodlné, proto jsme navrhli tento typ gauče. Nejenže se na něm dobře sedí, ale zároveň ladí s nikami ve zdi, které zdobí sošky,“ vysvětluje architektka. V malém bytě je obzvlášť cenný i úložný prostor pod pohovkou a odkládacím plocha vedla sezení.

Foto: Abitare

Stěna slouží jako galerie suvenýrů z cestFoto: Abitare

Ve stejném stylu je sousední zeď, kam si přál majitel umístit sochy a suvenýry z cest. I když už v ní nějaké niky byly, schválně se pomocí sádry dělala ještě křivější a opotřebovanější a vytvářely se zde další výklenky. Sedák, polštářky, přehoz i další textilie jsou dělané na míru z tuzemských látek, ty byly vybírané tak, aby se stylem interiér ladily.

To platí i pro čalouněné čelo postele, která je od obývacího pokoje oddělená pouze knihovnou.

Foto: Abitare

Ke gauči náleží i odkládací stolekFoto: Abitare

V kuchyni září chladnička

Kuchyňská linka je také vyrobená na míru, a to z masivního dřeva. Podle návrhu architektky ji vyrobili ve firmě Vltavotýnský nábytek. Úchytky, nezvyklé kousky kování, nýty a podobně vyrobili na zakázku místní řemeslníci. Jde o poctivou ruční práci.

Foto: Abitare

Linku doplnily tmavé spotřebičeFoto: Abitare

Sestava je doplněná současnými spotřebiči. K tmavému dřevu se hodily klasické i retro spotřebiče značky Whirlpool, které zde působí nenápadně. Pravým opakem je však chladnička značky Smeg – zaoblené retro tvary podtrhla výrazná červená barva.

Foto: Abitare

V tmavé kuchyni září červená chladničkaFoto: Abitare

Foto: Abitare

Kuchyň je vyrobená z masivního dřevaFoto: Abitare

Styl architektka dodržela také v koupelně. Je sice malá, ale vešlo se sem vše potřebné. Stěny sprchového koutu pokrývá speciální marocký štuk s voděodolnou úpravou ideální do koupelny. Neomývá se a ani neloupe. Zajímavě řešený je i odtok vody. Několikacentimetrový kulatý otvor zde nenajdete. Odpad je umístěný v zadní části u stěny a zakrytý pravými oblázky. Umyvadlo architektka posadila na dřevěnou desku a s ní je sladěná i spodní skříňka.

Foto: Abitare

Do malé koupelny se vešla toaleta, umyvadlo a sprchový koutFoto: Abitare

Nová je i dlažba, i když tak na první pohled nevypadá. Architektka zvolila dlaždice, které opět vypadají jako už používané. A doplnila je několika kousky s dekorem.

Foto: Abitare

Stěny sprchy pokrývá speciální marocký štuk, odtok je ukryt pod oblázky a baterie pocházejí z retro kolekceFoto: Abitare

Dáváte raději přednost moderní architektuře? Pak si prohlédněte tyto návštěvy: Návštěva v bytě, kde použili zvětšovací triky, Bílohnědý byt: jak vypadá? a Rodinný dům: Krásný ráj, kam sousedi nevidí!

Také patříte mezi ty čtenáře, kteří si o nových a moderně zařízených bytech myslí, že jsou neútulné a studené? Tak to musíte být z této návštěvy nadšení. Je to pravý opak!

Reklama

Načítám