Hlavní obsah

10 tipů, jak zkrášlit byt, ve kterém bydlí malé děti

Foto: Hornbach

Už dávno neplatí, že holčičí pokoj musí být celý růžový, stačí použít tuto barvu na detailyFoto: Hornbach

Reklama

Dumáte, jak si vylepšit interiér, aby vypadal pěkně, ale máte doma malé děti? Nebojte se, ani jejich přítomnost neznamená, že musíte rezignovat na vše krásné. Stačí jen trochu přemýšlet.

Článek

Pokud zvažujete větší změny v bytě, myslete například i na vhodný výběr podlahovin nebo na vytvoření otevřeného prostoru, ve kterém budete mít lepší přehled. Ale i když neplánujete žádný radikální zásah, pomůžou vám maličkosti, abyste vytvořili prostor, který bude krásný, útulný a dětmi milovaný.

1. Zarámujte kresby

Máte tvořivé děti, které milují kreslení? Podpořte jejich uměleckého ducha, a některý z obrázků zarámujte. Vyberte jen vhodný rám nebo paspartu, které budou ladit se stylem vašeho interiéru.

Foto: ikea

Zarámovat můžete nejen kresby svých potomků, ale třeba i textilii, kterou si děti vybarví podle svého vkusu, jako například TidnyFoto: ikea

2. Otevřete prostor

Chcete mít se svou rodinou blízký kontakt? Interiérová designérka Jitka Kobzová z firmy Ambience design radí: „Ideálním řešením v bytě nebo domě je alespoň jeden velký otevřený prostor, ve kterém na sebe všichni vidíte a slyšíte se, například kuchyně propojená s obývákem. Až pak budete u plotny chystat jídlo, rodina bude stále s vámi."

Foto: bauknecht

Pokud to je možné, zrušte částečně příčku a vytvořte si alespoň jeden větší otevřený prostor, odkud budete mít lepší přehled, co se u vás doma děje.Foto: bauknecht

3. Vymalujte si

Nechce se vám doma často malovat jen proto, že se na stěně objevují následky dětských her? Při další výmalbě volte omyvatelný nátěr, který umožní ze stěny odstranit téměř jakékoli skvrny.

Foto: primalex

Do dětských pokojů se hodí jemné barvy z řady Plus Barevný, a pokud hledáte výmalbu se snadnou údržbou, zkuste bílý omyvatelný vnitřní nátěr Fortissimo Clean, oboje PrimalexFoto: primalex

4. Buďte kreativní

Vyberte v interiéru vhodnou stěnu a tu natřete magnetickou barvou. Pak lze magnetický povrch přetřít barvou na tabule, kterou vytvoříte hladký povrch pro psaní křídou. Na takovou tabuli můžete psát třeba dětem vzkazy křídou, ale také nechat lístek s poznámkou nebo obrázek připevněný magnetem.

Foto: Marabu

Interiér spolehlivě oživí i tabule natřené magnetickou barvouFoto: Marabu

5. Vybírejte odolné materiály

„Nedávno jsem tvořila interiér pro rodinu se třemi malými dětmi, a tam bylo klíčové, že v obýváku, kde všichni tráví nejvíc času, musím vsadit na odolné materiály a vhodné barvy,“ říká interiérová designérka Jitka Kobzová. Smetanově bílá sedačka pod tlakem malých raubířů dlouho nevydrží, nebojte se proto tmavších odstínů a kvalitních potahových látek.

Foto: Nábytek Říha

U sedačky Leda máte na výběr mnoho potahových látek, takže si snadno vyberete tu NEJ, i když máte doma malé dětiFoto: Nábytek Říha

6. Zahřejte se od podlahy

Chcete-li dát přednost přírodním materiálům, vhodné jsou marmoleum nebo dřevo. Marmoleum odolává zátěži, dobře se ošetřuje a hodí se i pro alergiky a astmatiky. Dřevěné podlahy patří mezi hřejivé přírodní materiály, které jsou příjemné i pro bosé nohy, na dotek cítíte teplo. Vy i děti si pak na zemi rádi posedíte.

Foto: KPP

Podlaha z přírodního materiálu Marmoleum Click se skládá z dílů, které do sebe přesně zapadnouFoto: KPP

7. Nebojte se květin

Nechcete se vzdát hrnkovek jen kvůli dětem? Rostliny můžete situovat do jednoho místa a tam je ohradit, postavit na vyšší police nebo nechat viset ze stropu, avšak v bezpečné, dětským rukám nedosažitelné výšce.

Foto: ikea

Květiny můžete nechat pnout i po kovovém rámu s provázky nebo dráty, a tím do jisté míry eliminovat případné nehody, až budou vaši potomci pořádat domácí běžecké závodyFoto: ikea

8. Udělejte domácí pódium

Mají vaše děti rády hru na klavír, zpívají, nebo si hrají na divadlo? Podpořte je, a vyčleňte jim doma místo, kde budou mít vlastní scénu. Když ho doplníte závěsy (oponou), budou si připadat jako v opravdovém divadle!

9. Popasujte se se sklem

Solidní výrobci připraví například skleněné předěly nebo obklady stěn v kalené bezpečnostní úpravě. Pak skla snesou velké zatížení, včetně nárazu. A pokud by se dítěti přece jen povedl jasný zásah na špici skla, to se nerozbije na ostré střepy, ale na oblé kusy bez ostrých hran.

Foto: J.A.P.

Ani v domácnosti s dětmi se netřeba bát použít sklo v bezpečnostní úpravě, které v sobě může nést zatavený motiv. Třeba jako polopříčka Grafosklo oddělující kuchyňskou část od jídelníFoto: J.A.P.

10. Zaoblete hrany

Aby se děti zbytečně nezranily o ostré hrany nábytku nebo dveří, tam, kde můžete, volte hrany oblé. Ostatně ani pak nemusí například dveře vypadat nudně – na některé typy lze vyfrézovat dětský motiv podle přání malého obyvatele, který potěší, a přitom nebude „vyčuhovat“ z celkového ladění interiéru.

Foto: Dřevojas

Zmírnit rohy a ostré hrany na nábytku, včetně koupelnového, nemusí vždy znamenat ústupek designu. Vlevo příklad oblé hrany, vpravo ostréFoto: Dřevojas

Foto: SAPELI

Na dveře Pixel v povrchu vacuo fólie lze vyfrézovat jakýkoli motiv. Ten fólie „obemkne“, a vykouzlí tak obrazec na přání malého obyvateleFoto: SAPELI

A které nápady se osvědčily vám? Napište nám to!

Reklama

Související témata:

Načítám