Hlavní obsah

10 triků, jak zařídit tmavý byt

Foto: Thinkstock

I tmavý byt se dá zútulnit a rozsvítitFoto: Thinkstock

Reklama

Raději žít pod stanem než bydlet v suterénu! To je názor jedné skupiny. Jiní naopak byty v suterénu preferují, neboť se dají pořídit až o několik set tisíc levněji než stejně velké ve vyšším patře. Nabízejí tak zajímavou možnost, jak bydlet za rozumné peníze. A není pravda, že patří do horší kategorie! S našimi 10 radami se vám v nich bude krásně žít!

Článek

Nemusejí to být jen byty v suterénu nebo přízemí, které trpí nedostatkem světla. Podobnou situaci řeší i lidé v místnostech orientovaných na sever. Anebo ti, kterým developer postaví kousek od vchodových dveří bytový dům o několik pater vyšší, než je ten jejich. Pokud se to týká i vás, nezoufejte! S našimi radami si zvládnete i tady vytvořit luxusní bydlení podle poslední módy. Barvy jsou v něm nejen povoleny, ale dokonce i vítány!

Tip 1: Bílou nic nezkazíte

Rada, kterou jste asi tušili – bílá barva a světlé odstíny působí lehce a prostor zbytečně nezmenšují. Pokoje vymalované světlými tóny vypadají větší, vzdušnější, a proto je vhodné je zvolit pro malé a tmavé byty. Ale neznamená to, že byste zde museli mít vše bílé. Další rady vás přesvědčí o opaku.

Tip 2: Malé vzory jsou vítány!

Tmavý byt rozhodně nemusí vypadat sterilně a nudně. „Na stěny i na bytový textil si klidně dopřejte vzor. Ale přednost dejte drobným světlým dekorům před velkými tmavými, které by místnosti ztmavily a zmenšily,“ radí designérka Kamila Douděrová z firmy Kamidesign. Kouzla také dokážete s pruhy, a navíc budete zcela in, protože Proužkomanie ovládá bydlení.

Foto: de.fakto

Jemná tapeta tmavý byt příjemně oživíFoto: de.fakto

Tip 3: Kolem oken jenom bílou

Jediným místem – ale to platí pro všechny byty – kde byste měli volit výhradně bílou, je zeď, a hlavně ostění kolem okna. „Okno je totiž zdrojem jasného světla a bílá v jeho blízkosti odráží více paprsků do interiéru,“ říká Václav Mácha ze společnosti Primalex a přidává další důvod, proč se zde vzdát tmavých odstínů: „Kontrast tmavých a sytých barev a jasného světla může také nepříjemně unavovat oči.“

Tip 4: Oranžová a žlutá přinášejí světlo

Pokud milujete barvy, dopřejte si v tmavém bytě dostatek smetanové, žluté, oranžové a podobných odstínů. „Oranžová a žlutá v tmavém prostoru ztělesňují radost ze života. Studeným a tmavým prostorům dodají teplo a rozměr. Oranžový interiér působí povzbudivě, zahřívá a vyvolává optimismus,“ informuje Václav Mácha.

Foto: IKEA

Žluté a oranžové odstíny místnosti bez světla projasníFoto: IKEA

Tip 5: Překvapení – černá také může být

V temných bytech je důležitá i volba povrchu materiálu, lesk zde vypadá mnohem lépe než mat. „Lesklé materiály odrazí více světla do místnosti, proto jsou zde vítané. Dokonce bych do takového bytu raději doporučila, samozřejmě když se tomu přizpůsobí ostatní zařízení, černou kuchyň ve vysokém lesku než například dřevěný dekor v matu,“ nabízí poměrně překvapivou informaci Kamila Douděrová. U matného povrchu se zbytečně připravujete o efekt, kdy se v lesklých skříňkách interiér odráží, a díky tomu vypadá větší i světlejší.

Foto: Oresi

Do tmavého interiéru si klidně pořiďte černou kuchyň, ovšem musí být ve vysokém leskuFoto: Oresi

Tip 6: blýskněte se, kde to jde

Jak vyplývá z předchozího bodu, do bytů s nedostatečným osvětlením jsou vhodně lesklé materiály jako sklo, kov, o zrcadlech ani nemluvě, než třeba dřevo. Že se pak zblázníte z neustálého uklízení a leštění takového nábytku? S nadsázkou řečeno, není z čeho. V tmavém bytě přece otisky prstů a šmouhy nebudou vidět!

Foto: Amirro

Zrcadla a lesklé plochy jsou vítány všude!Foto: Amirro

Tip 7: Co na okna

Pozor, ať v tmavých bytech ještě více nebráníte přístupu světla nevhodně zvolenými dekoracemi na oknech. Nechte skla volná. Pokud vám hned vedle vede třeba chodník, pořiďte si na ně fólie, které vy v bytě nevidíte a nebrání přístupu světla, ale zvenku působí jako zrcadlo. Kolemjdoucí, kteří budou mít potřebu koukat do oken, neuvidí váš byt, ale sami sebe! Po stranách pak zavěste jen lehké bílé záclony, které budou mít dekorační funkci. Rozhodně zapomeňte na těžké tmavé závěsy nebo stažené žaluzie.

Tip 8: Na okna nic nepatří!

Zapomeňte na to, že byste parapety u oken využívali jako odkládací plochu na rámečky s fotografiemi, drobnosti nebo květiny. Budou tvořit překážku pro sluneční paprsky a do bytu půjde méně světla.

Tip 9: Nezapomeňte na květiny

I když květiny nesmějí stát na parapetech, ani v tmavém bytě se bez nich neobejdete! Lepší než živé, kterým se ve tmě zřejmě nebude dařit, zvolte umělé, například hedvábné orchideje vypadají velmi věrohodně, nebo třeba stabilizované. To jsou ty, kde čerstvá růže vydrží ve váze 2 roky!

Foto: Smeraldino

Stabilizované rostliny světlo nepotřebují a vypadají jako pravéFoto: Smeraldino

Tip 10: Méně nábytku a hodně světel

Při zařizování tmavého bytu nezapomeňte na kvalitní a dostatečné osvětlení. Jeden lustr uprostřed stropu nestačí.

Foto: IKEA

Recept na tmu zní: pořiďte si spoustu světelFoto: IKEA

Pokud se budete držet těchto rad, proměníte i tmavé místnosti s malými okny v krásné bydlení!

Reklama

Související témata:

Načítám